Blog Profesia.sk
jan
5

Prežívam vyhorenie. Ako mám nájsť svetlo na konci tunela?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky: , ,
Prežívam vyhorenie. Ako mám nájsť svetlo na konci tunela?
Vyhorenie je stav, po ktorom nikto netúži, no napriek tomu do neho mnohí nebadane padnú. Predstavuje vážnu výzvu pre našu fyzickú a psychickú pohodu. Definovať vyhorenie možno ako chronický stav výrazného stresu spojeného s pracovným prostredím, ktorý nás vyčerpáva do takej miery, že stratíme záujem, motiváciu a energiu. Ako vstať z popola vyhorenia? Ako znovu rozdúchať radosť zo života, energiu a produktivitu?

Kde sa vzalo vyhorenie? 

Vyhorenie nie je novým fenoménom. Po prvýkrát popísal tento stav americký psychológ Herbert Freudenberger v roku 1974. V časopise Journal of Social Issues upresnil vývoj, následky, ale i prevenciu tejto choroby.

Bohužiaľ, dnešná extrémne rýchla doba úplne praje syndrómu vyhorenia. Rýchle životné tempo a nekončiaci tlak na výkon napomáhajú šíreniu vyhorenia v pracovnom prostredí. Journal of Applied Social Psychology odhaduje, že viac ako 46 % zamestnancov zažilo alebo je v súčasnosti v stave vyhorenia. Štúdie Burnout Research považujú syndróm vyhorenia za vážny stav, ktorý nehodno podceňovať.

Ako viete, že ste v tom? 

Upozorňujeme vás, že prvú fázu si pravdepodobne ani nevšimnete. Zastierať ju vám bude monitor obrazovky, tabuľky, diagramy alebo kopec papierov. Tá posledná vás zase bude stáť kopec energie a bude na mieste pýtať si aj radu od odborníka.

1. Zápalná fáza

Prichádza nebadane. S kopcom pracovných úloh, ktoré riešite v nadčasoch v práci, cez víkend alebo doma po večeroch namiesto pokojného rozhovoru s partnerom. V tejto fáze sa objavuje prvý príznak vyhorenia, a to nadmerná snaha, obetavosť a nadšenie pre prácu. Nenechajte sa obalamutiť touto fázou, v ktorej často počúvate chvály na svoju adresu. Lebo extra precízny a prehnane pracovitý zamestnanec má najväčšiu šancu vyhorieť.

2. Fáza rezistencie

Vaše telo i hlava nevládzu. Začínajú sa objavovať prvé známky vyčerpania, únavy a možno aj frustrácie. V tempe však odmietate poľavovať. Vaša produktivita klesá a vy si to všímate ako prvý. Už nedokáže pracovať tak rýchlo a efektívne. Chýbajúca energie a spánok si začínajú pýtať svoju daň.

3. Fáza vyhorenia

Strácate energiu, ste smutný a apatický. Pred 2 týždňami ste si dohodli stretnutie, ktoré polhodinu pred jeho začiatkom rušíte. Vyhorenia si sadá na vaše ramená a vás čaká s najvyššou pravdepodobnosťou kolaps.

Hlavu hore. Cesta z kruhu von dokážete nájsť aj vy

Začnite tým, že si vyhorenie priznáte. Že je to ťažký krok hneď na začiatku? Nepochybne. No bez priznania syndrómu vyhorenia sa nepohnete ďalej. Ignorovanie tohto faktu váš stav iba oddiali. Porozprávajte sa o svojom burnout syndróme s priateľmi, blízkymi či rodinou. Vyrozprávanie vlastnej cesty k vyhoreniu pomôže k liečbe. Situáciu nepodceňte a obráťte sa na psychológa alebo psychiatra. Tento odborník vám pomôže upratať váš život v najrýchlejšom možnom čase.

Kariérny skok či sabbatical 

Buďte pripravení, že odborník vám na začiatku nariadi oddych. Následne sa spolu porozprávate o možnej zmene kariéry či kariérnom skoku. Či už ide o úplnú výmenu profesie alebo len o menšie úpravy v profesijnom živote, táto zmena vám prinesie nový vietor do plachát. Ak potrebujete svoj nový smer hľadať, ideálny bude sabbatical. Minimálne polročné voľno v práci zaistí načerpanie dostatočného množstva nových síl. A možno aj nájdenie spomínaného nového životného smeru.

Vyhorenie nie je koniec sveta. Je to signál, že niečo nie je v poriadku a že je čas na zmenu. Naučte sa počúvať svoje telo a myseľ. Vyhľadávajte podporu a nestráňte sa tých, ktorí vám chcú pomôcť. Ide o vás. Ide o vaše zdravie.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook