Blog Profesia.sk
okt
5

Všetko, čo potrebujete vedieť o dovolenke: Máte na ňu nárok aj v skúšobnej dobe?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
Všetko, čo potrebujete vedieť o dovolenke: Máte na ňu nárok aj v skúšobnej dobe?
Dovoľte si dovolenku. Na jazere, v horách či na Malte/pri malte. Máte na ňu nárok bez ohľadu na to, ako sa ju rozhodnete stráviť. Počet dní dovolenky, ktoré môžete čerpať, závisí od vášho veku, pracovnej či kolektívnej zmluvy. Je skvelé, že mzdu vám počas dovolenky nikto nekráti. A na dovolenku máte nárok dokonca i v skúšobnej lehote. Viete o dovolenke zamestnanca všetko, čo potrebujete?

Oddych, relax, dovolenka

Či už ju trávite pri mori, v lese, čítaním knihy alebo maľovaním celého bytu, máte na ňu nárok. Pojem dovolenka je definovaný zákonom a jeho veľmi nudná, no presná verzia znie takto: Dovolenka predstavuje inštitút pracovného práva, ktorý slúži na zabezpečenie dlhodobého zotavenia zamestnanca po práci a zároveň mu umožňuje uvoľniť sa inak zo svojho zmluvného záväzku vykonávať prácu pre zamestnávateľa. 

V bežných (ne)pracovných konverzáciách tento pojem nie je potrebné predstavovať. Dovolenka znamená oddych pre zamestnanca. Sú to dni, kedy nevykonáva pracovné povinnosti. Primárne slúži na oddych a regeneráciu pracovných síl. Zamestnávateľ nemôže prikazovať svoju zamestnancovi ako a s kým bude tráviť svoju dovolenku. Očakáva však, že po návrate z nej bude plný energie a entuziazmu do práce.

Máte aj vy nárok na dovolenku? Áno, máte

Právo na dovolenku je ukotvené v zákone. Zákonník práce pod § 100 uvádza, že zamestnancovi vzniká nárok na dovolenku za kalendárny rok alebo jej pomernú časť, dovolenku za odpracované dni a dodatkovú dovolenku. Viete, čo tieto pojmy znamenajú?

Dovolenka za kalendárny rok

Nárok na ňu vzniká zamestnancovi vtedy, ak odpracoval aspoň 60 dní v kalendárnom roku.

Dovolenka za odpracované dni 

Zamestnanec má na ňu nárok v tom prípade, ak odpracoval menej ako 60 dní v kalendárnom roku.

Dodatková dovolenka

Ide osobitné voľno pri špecifických kategóriách zamestnancov. Definuje ju § 106 Zákonníka práce.

Každý zamestnávateľ je povinný poskytnúť svojim zamestnancov dovolenku. Avšak iba v tom prípade, ak ich vzťah upravuje pracovná zmluva. V prípade, že pre firmu pracujete na základe dohody alebo inej zmluvy, napr. zmluvy o obchodnom zastúpení, nemáte nárok na čerpanie dovolenky.

Vo väčších spoločnostiach, výrobných či automobilových fabrikách mávajú zamestnanci nariadenú celozávodnú dovolenku, resp. hromadné čerpanie dovolenky všetkých zamestnancov. Zvyčajne ide o súvislý blok voľných dní, počas ktorých sa výroba vo firme úplne zastaví. Na to, aby zamestnávateľ mohol svojim zamestnancom celozávodnú dovolenku nariadiť, musí spĺňať dve podmienky. Na jej čerpaní sa musí dohodnúť so zástupcom zamestnancov a jej čerpanie je nevyhnutné z prevádzkových dôvodov.

Niektorí 20, iní neobmedzený počet dní 

Minimálne štyri kalendárne týždne bude oddychovať zamestnanec, ktorý odpracuje celý rok. V prípade, že máte viac ako 33 rokov, máte nárok na ďalší týždeň dovolenky navyše. To sú minimálne výmery dovoleniek, ktoré definuje Zákonník práce. Maximálna hranica nie je určená. Počet dovolenkových dní je veľakrát zakomponovaný v pracovných či kolektívnych zmluvách. Závisí od náročnosti vykonávanej práce. Tiež rizík, ktoré sú spojené s výkonom práce.

Špecifickú výmeru dovolenky majú učitelia. Tí čerpajú najmenej 40 dní dovolenky. Jej väčšiu časť si však nútene míňajú počas školských prázdnin. Niektorí zamestnávatelia pri výberových konaniach ponúkajú kandidátom na prácu ako jeden z kľúčových benefitov neobmedzenú dovolenku. Avšak, ako moc obmedzené je neobmedzené voľno?

Dovolenkujte v skúšobnej lehote

Prvé tri mesiace v novej práci nasávate informácie, zbližujete sa s pracovným kolektívom a snažíte sa urobiť čo najlepší dojem. Jednoducho makáte. Ak sa domnievate, že počas skúšobnej doby si nemôžete čerpať pár dní voľna, mýlite sa. Síce ste neodpracovali 60 dní, no so svojím šéfom sa môžete dohodnúť na čerpaní dovolenky. Musí však existovať predpoklad, že spomínaných 60 dní v danom období odpracujete.

Cink na účet

Viete, čo je skvelé na dovolenke okrem toho, že nemusíte pracovať? Za oddych vám zaplatia. Podľa slovenskej legislatívy patrí zamestnancovi firmy počas dovolenky náhrada mzdy vo výške jeho priemernej mzdy. Rozhodujúce obdobie pre jej výpočet je kalendárny štvrťrok. Ak ste čerpali dovolenku v mesiacoch jún až august, rozhodujúcim obdobím pre výpočet budú mesiace marec až máj daného roka.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Jeden komentár

  1. Pridal: Jana | 30. októbra 2023 13:26
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    robím v školskej jedálni, koľko dní dovolenky mi môže nariadiť zamestnávateľ?
    teraz nás núti vybrať dovolenku cez letné prázdniny a nechať si len počet dní, ktoré budeme čerpať v decembri cez vianoce.

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook