Blog Profesia.sk
jún
30

Budeme sa kvôli práci učiť celý život?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky:
Budeme sa kvôli práci učiť celý život?
Trh práce sa vyvíja čoraz viac a neustále pribúdajú nové odbory a pracovné pozície. S tým prichádza aj dopyt po nových schopnostiach pracovníkov, a netýka sa len súčasných študentov a ľudí nastupujúcich na svoje prvé pracovné miesto, ale všetkých naprieč vekovým i profesionálnym spektrom. Podoby súčasných pracovných pozícií sa premieňajú prakticky v priamom prenose.

Základom sú mäkké zručnosti

Nové technológie, ktoré boli pred rokom ešte v plienkach, dnes posielajú tie zaužívané nekompromisne do histórie. Podľa výskumu uverejnenom nadáciou Stella Virium Qualifications Development Foundation až 60 % ľudí, ktorí budú vstupovať na pracovný trh v roku 2025, budú vykonávať dnes neexistujúce povolanie. Celý proces zmien sa ešte urýchľuje vývojom umelej inteligencie a automatizácie.

Oblasť dostupných vedomostí, informácií a praktických postupov, ktoré by sme si vedeli osvojiť, nie je nekonečná. Potrebujeme sa zamerať na také kompetencie, ktoré sú dostatočne univerzálne na to, aby sme nimi vedeli efektívne vyriešiť čo najväčší rozsah možných úloh či problémov.

Čoraz menej sa totiž budeme stretávať s úlohami, ktoré majú len jedno správne riešenie a konkrétny postup, ktorý stačí jednoducho aplikovať. Predvídateľné, opakujúce sa činnosti dokážeme automatizovať, teda naučiť robotov do tej miery, že na výkon tejto práce budú stačiť sami. Na nás budú v práci čakať úlohy, ktoré vyžadujú nekonvenčné myslenie, schopnosť kriticky uvažovať a širšiu paletu kompetencií, ktoré označujeme pojmom mäkké zručnosti (soft skills). A ochota učiť sa novým veciam patrí medzi ne.

Ochota učiť sa: Nevyhnutný štandard aj konkurenčná výhoda

Aby sme na súčasnom trhu práce uspeli, budeme potrebovať nielen schopnosť učiť sa novým veciam, ale aj značnú ochotu držať s dynamickým vývojom krok. Kým tradičné poňatie remesla či povolania je založené na opakovaní rokmi overených postupov, ktoré vedú k želanému výsledku, v modernom chápaní si už nevystačíme s konštatovaním: “robíme to takto roky”, prípadne “vždy to tak fungovalo”.

Kariérna poradkyňa Emília Lopušníková k tejto téme pre Forbes uviedla, že dnes je nutné sa celoživotne vzdelávať a absolvovať kurzy nielen z hľadiska uplatnenia sa na trhu práce, ale aj z pohľadu vlastnej sebahodnoty. Ľudia, ktorí na sebe pracujú, si častejšie vážia sami seba.

Podľa nášho prieskumu je základný mix najžiadanejších kompetencií (pre stredoškolské aj vysokoškolské pozície) zložený zo znalosti anglického jazyka, schopnosti pracovať s MS Office, pracovných skúseností v odbore a doplnený mäkkými zručnosťami v podobe dobrých komunikačných schopností, zodpovedného prístupu a ochoty učiť sa.

Ak cítite, že máte medzery práve v týchto zručnostiach, zainvestujte čas, energiu aj financie do toho, aby ste na nich zapracovali. Sú totiž úplným štandardom a ich nedostatok vás môže z nejedného výberového konania jednoducho diskvalifikovať.

Zručnosti, znalosti a kompetencie, ktoré pre vás, naopak, môžu predstavovať konkurenčnú výhodu, sú tie, ktoré súvisia s odborom, v ktorom pôsobíte. Ide o cielenú špecializáciu, orientáciu v novinkách v odbore, držanie kroku s nástupom nových technológií. Udržiavajte sa vo forme absolvovaním nových kurzov, návštevou konferencií či počúvaním podcastov vo vašom odbore. To, čo platilo pred rokom, dnes už nemusí.

Podľa Mareka Kmeťa je predstava, že si po škole absolvent nájde jedno stabilné miesto či dokonca povolanie bez nutnosti ďalšieho vzdelávania skôr historickou fikciou. Vývoj nových pracovných miest, ale aj úplná kariérna zmena a tomu zodpovedajúca nutnosť sa neustále učiť nové veci, sa stáva novou normou.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook