Blog Profesia.sk
sep
16

Aké sú vaše šance na novú prácu? Zistite, aké zručnosti požadujú zamestnávatelia od uchádzačov

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Aké sú vaše šance na novú prácu? Zistite, aké zručnosti požadujú zamestnávatelia od uchádzačov
Na trhu práce vidíme nástup nových trendov a iného zmýšľania ako to, na ktoré sme boli zvyknutí doteraz. To sa odrazilo aj v tom, čo personalisti požadujú od uchádzačov. Aj preto vám prinášame najžiadanejšie zručnosti v tomto roku.

Tak ako sa mení trh práce a vyvíjajú sa náborové procesy, menia sa aj požiadavky zamestnávateľov. Prispôsobujú sa aktuálnej situácii a trendom na trhu. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že zamestnávatelia sú benevolentnejší, čo sa týka histórie vašich zamestnaní a postupne prechádza dôraz z tvrdých zručností na tie mäkké.

Prečo už nezáleží na tom, aby ste prechádzali z jedného zamestnania do druhého? Pracovný trh sa za posledné roky stal oveľa pružnejší. Technológie priniesli oveľa väčšiu voľnosť, ktorá predtým nebola taká dostupná. To sa odrazilo aj na tom, že vaša história zamestnaní už nemusí vyzerať ako jedno zamestnanie po druhom. Časté sú práce na polovičný úväzok, free lancerstvo, podnikateľské pokusy, práca na živnosť, sabatikaly alebo voľné obdobia na cestovanie či regeneráciu.

Hard skills verzus soft skills

Zručnosti, ktorými sa zamestnávateľom prezentujete sa delia na tzv. tvrdé (hard skills) a mäkké (soft skills). Hard skills sú získané zručnosti, ktoré ste sa naučili. Patria sem jazykové znalosti, počítačové zručnosti, matematické zručnosti, práca s rôznymi špeciálnymi programami alebo softvérom, vedenie rôznych typov vozidiel a iné.

Na druhej strane soft skills sú schopnosti, ktoré závisia od vašej osobnosti a medziľudskej interakcie. Neučia sa ako tvrdé zručnosti, ale je možné ich vytrénovať a zdokonaľovať ich. Sú to napríklad time manažment, komunikačné zručnosti, strategické myslenie, porozumenie úlohám, práca v tíme a iné.

Pri stredoškolských pozíciách treba prevziať zodpovednosť za svoju prácu

Najčastejšie vyžadované zručnosti pre pracovné pozície, ktoré si vyžadujú ukončené stredoškolské vzdelanie sú zodpovedný prístup a komunikačné zručnosti. Personalisti čoraz viac hľadajú zamestnancov, ktorí sú samostatní a môžu sa na nich spoľahnúť. Z tvrdých zručností prevláda prax v odbore, znalosť anglického jazyka, manuálna zručnosť, práca s počítačom a MS Office či vodičský preukaz.

SŠ požiadavky na uchádzačov

Pre vysokoškolsky vzdelaných uchádzačov je angličtina a práca s počítačom nevyhnutnosť

Ak ste doštudovali vysokú školu je predpoklad, že prácu s MS Office a angličtinu ovládate, vďaka čomu máte výhodu, pretože to sú najčastejšie zručnosti, ktoré nachádzame v pracovných ponukách pre uchádzačov s vysokoškolským titulom. Okrem toho je tu však ešte viac cítiť prevahu a dôležitosť soft skills. Od uchádzačov sa vyžadujú komunikačné schopnosti, analytické myslenie, organizačné a prezentačné schopnosti či práca v tíme.

VŠ požiadavky na uchádzačov

Nástup soft skills

Kedysi sa mäkké zručnosti brali ako doplnkové. Väčšinou sa brali ako povinná jazda v životopise na vyplnenie miesta. Aj dnes ešte mnoho uchádzačov neverí v dôležitosť mäkkých zručností a vo svojich životopisoch ich neuvádzajú vôbec alebo iba minimálne.

Dnes sú však požiadavky iné. Mäkkým zručnostiam by ste mali venovať viac priestoru a starostlivo vybrať práve tie, ktoré naozaj využívate vo svojej pracovnej náplni. Prečo je to tak? Dôvody nájdeme v minulosti alebo aj v blízkej budúcnosti. Pri nedostatku vhodných zamestnancov si mnohí zamestnávatelia uvedomili, že tvrdé zručnosti dokážu ľudí naučiť, no chuť do práce a zodpovedný prístup sa hľadá ťažšie. Na druhej strane pri nevyhnutnej technologizácii a automatizácii sú práve soft skills to, čo vám poskytuje výhodu.

Ako však personalistu presvedčiť, že spomínané schopnosti ovládate? Najlepšie je to ukázať na praktickom príklade z vášho pracovného života.

  • Ak tvrdíte, že máte organizačné schopnosti, mali by ste ich podložiť príkladmi akcií alebo eventov, ktoré ste organizovali.
  • Ak máte analytické schopnosti, popíšte aktivity a činnosti, pri ktorých ich využívate.
  • Ak dokážete riešiť problematické situácie, spomeňte si na jednu a popíšte ju.
  • Ak hovoríte, že viete človeka presvedčiť, presvedčte o tom aj personalistu.

Takýto postup zvoľte pri všetkých soft skills, ktoré chcete odprezentovať.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook