Blog Profesia.sk
nov
23

Dajú sa mäkké zručnosti naučiť?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Dajú sa mäkké zručnosti naučiť?
Paradoxom kurzov mäkkých zručností je, že najviac si z nich odnášajú tí, ktorí ich najmenej potrebujú. Ide o ľudí, ktorí mäkké zručnosti už na nejakej úrovni ovládajú, prípadne na ne majú dobré predpoklady. Čo ale v prípade, že ste mäkké zručnosti nikdy cielene netrénovali a cítite, že by ste sa v nich potrebovali zlepšiť? Dajú sa mäkké zručnosti naučiť? Prečítajte si v našom článku.

Možno ste sa už viackrát hlásili na pracovnú pozíciu s tým, že ste na ňu dobre kvalifikovaní a máte aj relevantné skúsenosti, a napriek tomu to nevyšlo. Jeden z dôvodov, prečo dostali prednosť iní uchádzači, môže tkvieť v na prvý pohľad zanedbateľnom rozdiele: lepšie zvládnutým zručnostiam, ktoré označujeme ako mäkké alebo soft skills.

Ak váš životopis hýri dobre znejúcimi titulmi, certifikátmi a atraktívnymi názvami pracovných pozícií, môže vás to dostať na pohovor, no na získanie vašej vysnívanej práce to nemusí stačiť. Vo výberovom procese sa v mnohých prípadoch presadíte skôr vďaka mäkkým zručnostiam, než na základe prehľadu vzdelania či pracovných pozícií bez ďalšieho kontextu.

Zamestnávatelia čoraz viac dávajú prednosť tým zručnostiam kandidátov, ktoré pre nich predstavujú konkurenčnú výhodu. A to kandidáti s vyššou úrovňou mäkkých zručností sú. Prispievajú k dobrej firemnej kultúre, atraktivite zamestnávateľa a to všetko sa potom odráža aj v komunikácii firmy navonok.

Ako sa teda dajú mäkké zručnosti učiť, posilňovať a trénovať? Aké formy osvojovania si týchto zručností zvoliť? A čo môžete pre ich rozvoj urobiť aj vy sami v bežnom živote?

Ktoré formy učenia mäkkých zručností sú najefektívnejšie?

Tomas Chamorro-Premuzic zhrnul v článku pre Forbes výsledky výskumov z oblasti základných prístupov k rozvoju mäkkých zručností, z ktorých vyberáme dva hlavné:

  • koučing
  • školenie spojené s tréningom

Podľa výsledkov má koučing výrazný vplyv na kariérny úspech jednotlivca, podstatne zlepšuje schopnosť zvládať rôzne situácie, emocionálnu pohodu a motiváciu. Je to hlavne tým, že koučing ako metóda pracuje s poskytovaním spätnej väzby vrátane jej podrobnej, tzv.  360-stupňovej podoby. Je to práve spätná väzba, ktorá sa ukázala byť dôležitým faktorom pri ďalšom rozvoji jednotlivca tým, že pomáhala kandidátom nájsť kľúčové nedostatky a priestor na zlepšenie.

Forma školení a tréningov má najväčší význam v podobe úzko cielených vzdelávacích programov. Všeobecné kurzy zamerané na rozvoj univerzálnych mäkkých zručností teda nie sú tou kvalitou, ktorú hľadáte. Je dôležité zamerať sa na konkrétnu zručnosť a ideálne ju aj orámcovať kontextom. Napríklad školenie zamerané na predajné zručnosti skutočne vedie k zvýšeniu predaja, angažovanosti aj k budovaniu vzťahov so zákazníkmi. Takisto je to v prípade školení určených na podporu tímovej práce a spolupráce.

Mäkké zručnosti sa naučiť dajú, aspoň do určitej miery. Najviac pre seba spravíte, ak skombinujete kvalitné špecializované tréningy, koučing založený na spätnej väzbe a budete si vaše nové zručnosti skúšať v reálnych situáciách. Tie môžete zažívať nielen na pracovisku, ale napríklad aj v obchode, pri komunikácii s učiteľmi vašich detí, ale napríklad aj vo vašich blízkych vzťahoch.

Zároveň mnohí zamestnávatelia vidia radi, ak kandidáti o prácu preukážu proaktívny postoj k vlastnému rozvoju a ďalšiemu vzdelávaniu. Ak teda nejaký kvalitný tréning absolvujete, nebojte sa ho uviesť aj vo vašom životopise, prípadne motivačnom liste.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook