Blog Profesia.sk
mar
3

Home office pre pokročilých: Ako prežiť prácu z domu aj po roku pandémie

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky: ,
Home office pre pokročilých: Ako prežiť prácu z domu aj po roku pandémie
Aj po roku od začiatku pandémie pracuje väčšina ľudí z domu. Vyzerá to tak, že tento stav sa tak skoro meniť nebude. Napriek tomu, že home office môže priniesť mnohé výhody, dlhotrvajúca situácia ukazuje aj jeho negatíva, ktoré zažíva čoraz viac ľudí. Ako si so situáciou čo najlepšie poradiť?

Pred rokom to bolo všetko o prispôsobovaní sa novým podmienkam. Zvykali sme si na nový normál, no aj po roku doma (možno s menšími prestávkami) stále zisťujeme, že nie sme prispôsobení na štyri steny a prinajmenšom chytáme klaustrofóbiu. Mnohých sa už dotýkajú aj pocity osamelosti, prichádza úzkosť, apatia aj strata motivácie a rodičia, ktorí sa snažia balansovať medzi pracovným a rodinným životom na pár metroch štvorcových, už v tomto bode môžu zažívať pocit beznádeje.

Minulý rok, hneď po tom, ako sa práca presunula do domáceho prostredia, sme vám priniesli 5 tipov, ako túto zmenu zvládať. Veríme, že vhodné pracovné prostredie už vytvorené máte, dodržiavate aj určitú pracovnú rutinu a pravidelne komunikujete s kolegami. Čo sa však dá ešte urobiť pre to, aby bola vaša práca čo najefektívnejšia a každodenný stres pri zvládaní povinností čo najnižší?

Doprajte si mentálny detox

Súčasná situácia prináša zvýšenú záťaž na mentálne zdravie. Každý na nejakej úrovni zápasí so strachom a neistotou. Veľa vecí skrátka nemáte pod kontrolou. Niečo si však ustrážiť môžete. Dajte prednosť pozitívnym správam pred tými negatívnymi alebo radšej správy vypnite úplne a prečítajte si dobrú knihu. Denný prehľad môže dostávať jednorazovo do mailu a zvyšok dňa si udržať čistý myšlienkový priestor. Nie je to o tom, že by ste sa o veci okolo seba nezaujímali, ale skôr o tom, že treba vedieť, kedy je toho už naozaj veľa.

Podobne si sústredenie na prácu môžete zvýšiť aj blokovaním sociálnych sietí, ktoré sú dnes tiež často plné negatívneho obsahu. Pomôcť vám pri tom môže napríklad rozšírenie do prehliadača Limit, ktoré vám obmedzí denný čas strávený na vybraných webových stránkach.

Dbajte na zdravie a oddychujte

Možno tento tip až tak priamo nesúvisí s prácou, no na vaše pracovné výkony má dobrá životospráva zásadný vplyv. Je ľahké doma skĺznuť do módu, keď budete len vyjedať chladničku, povaľovať sa v pyžame a zapíjať zameškaný spánok kávou.

Zdravá strava, pohyb a spánok sú počas stresujúcich období zásadnejšie ako napríklad na dovolenke pri mori. Doprajte pravidelne vášmu telu to, čo potrebuje, a ono sa vám za to odvďačí energiou pri zvládaní pracovných povinností. Káva a čokoláda sú síce ako krátkodobé palivo možné, no často po nich príde obrovská únava a dlhodobo nie sú ako náhrady energie udržateľné.

Nezabúdajte na čerstvý vzduch

Aj keď to tak doma nie vždy vnímate, pri home office za z vášho bytu stal pracovný priestor a je dobré z neho aspoň raz za deň odísť. Najlepšie v strede dňa, keď vonku stihnete denné svetlo, a predelíte si tak prirodzene prácu na dve časti. Samozrejme, treba dodržiavať lockdown, no môžete ísť napríklad vyvenčiť psa, prejsť sa do najbližších potravín alebo si cez obed obuť bežecké tenisky. Čerstvý vzduch a zmena perspektívy pomáhajú zdvíhať pracovný výkon a prinášať nové kreatívne myšlienky.

Urobte si z toho hru

Každodenný domáci stereotyp môže ísť riadne na nervy. Skúste preto doma zmeniť maličkosti alebo to, ako sa pozeráte na svet okolo seba, aby ste si pracovný deň spríjemnili. Môžete napríklad vo vašej domácnosti vytvoriť jedálny lístok ako denné menu v reštaurácii, budete mať tak spoločnú tému a niečo, na čo sa všetci tešia. Môžete tiež pozorovať svet za oknom, naučiť sa niečo o stromoch, ktoré rastú pri dome, alebo o vtáctve, ktoré lieta naokolo, alebo dať vtipné mená vašim balkónovým holubom.

Pustite si zvuky kaviarne, aby ste mali pocit, že je okolo vás ruch a urobte si k tomu dobrú kávu. Tiež sa môžete za každý pracovný výkon odmeniť, aby ste stále mali motiváciu a niečo, na čo sa tešíte.

Dovoľte si robiť chyby

Rok s pandémiou. Aj keď sa snažíte vyhýbať správam a vaše dni nie sú poznačené ničím výrazne negatívnym, stále je toto obdobie psychicky náročnejšie. Či už sa musíte o priestor deliť s partnerom a deťmi, alebo riešite samotu, netlačte na seba a odpustite si aj menej produktívny deň, nevydarený call, chybu alebo len jednoducho zlú náladu.

Dnes, viac ako kedykoľvek predtým, sa nosí autentickosť (kričiace deti na Zoome) a tepláková kultúra. Celý deň strávený v pyžame (alebo aj dvadsať dní v rade) je len forma vyrovnávania sa so situáciou a ak to pomáha, tak to nemeňte. Upravte vaše očakávania, a to voči sebe aj k okoliu, rozptýlenia sú väčšie, komunikácia náročnejšia a rodinné záležitosti tiež môžu vyžadovať vašu pozornosť. Buďte teda na seba o niečo lepší.

nemethova-fake-user
Mojmíra Némethová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Profesionálna social media surferka a vo voľnom čase zberateľka horských výhľadov, učiteľka pozície bojovníka 2 a vyznávačka bežeckých okruhov. Keď jej zostane nejaký voľný čas, rada napíše texty na rôzne témy, ktoré ju zaujmú.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook