Blog Profesia.sk
júl
25

Hudba pri práci: rozptýlenie alebo dobrá vec?

Autor: | Kategórie: Zákulisie Profesie | Značky: ,
Hudba pri práci: rozptýlenie alebo dobrá vec?
Leto je v plnom prúde a tráviť dni v práci je akosi ťažšie ako inokedy. Deti majú prázdniny, kolegovia sú na dovolenkách, kancelárie sú prázdnejšie. Podobne je to aj u nás v Profesii, preto sme si pre vás pripravili tému, vďaka ktorej môžete nazrieť do nášho zákulisia a na jej konci čaká aj playlist.

Hudba v práci je pre niekoho dôležitý element, pre iných príjemné spestrenie dňa a pre mnohých úplne nepodstatná vec. Veľkú úlohu v tom hrá aj to, či vám charakter vašej práce alebo zamestnávateľ umožňuje hudbu vôbec počúvať. Napríklad, ak pracujete za počítačom v open space, často sú pre vás slúchadlá a hudba jediná možnosť ako sa odpojiť od okolitých zvukov, urozprávaných kolegov alebo zvoniacich telefónov. No mnohým hudba pomáha sústrediť sa, alebo prináša inšpiráciu či nápady.

U nás v Profesii sme veľkými fanúšikmi hudby. V infografike môžete vidieť, ako to u nás vyzerá.

hudba v práci

Vedci potvrdili, že hudba v práci zvyšuje produktivitu

To, že hudba ovplyvňuje naše vnímanie a emócie sa vie už dávno. Viaceré štúdie sa však zamerali aj na to, ako hudba vplýva na pracovnú produktivitu. Všeobecný záver je, že hudba má na ľudí pozitívne účinky. No prišlo sa aj na to, že určité činnosti sa lepšie vykonávajú pri určitom type hudby.

Pokiaľ pracujete s textom, odporúča sa inštrumentálna hudba.  Na druhej strane, ak počúvate popovú hudbu, mali by ste svoje úlohy splniť rýchlejšie. Ak sa potrebujete sústrediť, vyberajte si pesničky, ktoré poznáte. Pri fyzickej práci, vám akákoľvek hudba pomôže k lepšiemu výkonu. Nielenže sú zamestnanci, ktorí si môžu vychutnávať svoje obľúbené tóny počas pracovnej doby, produktívnejší, sú aj šťastnejší a spokojnejší.

Boli sme zvedaví, či tieto tvrdenia fungujú aj v praxi. V rámci malého interného prieskumu sme sa pozreli na to, aké hudobné žánre sa najviac počúvajú na jednotlivých oddeleniach v Profesii.

hudba pri práci

Playlist od Profesie

Už teraz rozmýšľate, čo vám dnes bude hrať v slúchadlách? Dilemu vám vyrieši špeciálny playlist, ktorý pre vás pripravili zamestnanci z Profesie. Budeme radi, ak mu dáte šancu :).

 

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook