Blog Profesia.sk
jún
25

Čakajú absolventov ťažšie časy? Poradíme, ako sa na ne pripraviť

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Čakajú absolventov ťažšie časy? Poradíme, ako sa na ne pripraviť
Končiacich študentov čaká náročnejší vstup do pracovného života, ako mali ich predchodcovia. Menej pracovných príležitostí a neistota ďalšieho vývoja ekonomiky sú hlavné prekážky, s ktorými sa budú musieť vysporiadať. Pozrime sa na to, ktorí absolventi to budú mať jednoduchšie.

Posledných pár rokov sme informovali o zlatých časoch pre absolventov. Vďaka historicky nízkej nezamestnanosti mnohé firmy otvárali dvere aj absolventom. Chuť pracovať a zodpovednosť boli dôležitejšie ako pracovné skúsenosti. Táto situácia sa však za posledné mesiace obrátila.

Pandémia korona vírusu a opatrenia zavedené na zamedzenie jej šírenia mali výrazný vplyv na svet práce. Miera evidovanej nezamestnanosti bola ešte v januári tohto roka na úrovni tesne pod 5%. Aktuálne sa pohybuje na úrovni 7,20%. Situácia sa mení deň za dňom a čakáme či budú zamestnávatelia prepúšťať, alebo sa začne ekonomika spamätávať. Do takejto situácie príde na trh práce veľké množstvo absolventov. Čísla nám už teraz ukazujú, že počet voľných pracovných miest vhodných pre absolventov má klesajúcu tendenciu.

absolventi

Dopyt po ITčkároch trvá

Profesia pravidelne pripravuje rebríček slovenských univerzít a fakúlt podľa záujmu zamestnávateľov o ich absolventov. Pozeráme sa na to, životopisy akých absolventov si zamestnávatelia prezerajú najčastejšie.

Absolventi s vyštudovanými IT odbormi dlhodobo patria medzi najžiadanejších z pohľadu firiem. Životopis takéhoto absolventa si v priemere pozrie 7 zamestnávateľov. IT absolventom hrá do karát aj súčasná situácia, kedy mnoho firiem bolo nútených preklopiť svoju činnosť do online prostredia, alebo poslať svojich zamestnancov na home office. Podľa našich dát z mája tohto roku, firmy v Bratislavskom a Košickom kraji najčastejšie hľadali ľudí práve z IT odvetvia.

Na druhom mieste sú končiaci študenti so strojárskym vzdelaním. No ich životopisy si v priemere pozrú už iba 4 zamestnávatelia. Celkovo je počet pozretých absolventských životopisov výrazne nižší, ako to bolo minulý rok. Prvú päticu odborov, ktorých absolventi sú žiadaní, dopĺňa ekonomika, spoločenské vedy a stavebníctvo.

absolventi

Absolventi bratislavských univerzít dominujú

Prvú trojku univerzít, ktoré produkujú absolventov zaujímavých pre zamestnávateľov tvoria univerzity sídliace v hlavnom meste. Skokanom roka je Univerzita Komenského, ktorá sa zo 6. miesta posunula na tretie. Študenti z iných miest však nemusia zúfať, v prvej desiatke sú zastúpené univerzity z okresných miest po celom Slovensku. Nováčikom v prvej desiatke je Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre.

absolventi

Absolventi technických fakúlt majú na trhu práce výhodu

IT, výroba a obchod sú odvetvia s najväčším počtom voľných pracovných ponúk. To sa odzrkadľuje aj v dopyte po absolventoch. Fakulty s technickým, IT a ekonomickým zameraním okupujú popredné miesta v našom rebríčku, ktorý zohľadňuje záujem zamestnávateľov. Prvé miesto obhájila Fakulta informatiky a informačných technológií (STU). Medzi najväčších skokanov patrí Fakulta matematiky, fyziky a informatiky (UK), ktorá si v rebríčku polepšila o 11 miest.

absolventi

Čo by mali absolventi urobiť, aby si v roku 2020 našli prácu?

  1. Mať realistické očakávania

Nebojte sa začať vašu kariérnu cestu napríklad na juniorskej pozícii. Ak ste počas štúdia nepracovali, je pre vás dôležité získať relevantné skúsenosti. Ak ste šikovní, vo firme môžete rýchlo napredovať.

  1. Mať realistické platové očakávania

Každý absolvent by chcel po skončení školy zarábať 2000 eur mesačne. Je ale dobré poznať reálne platy pre pozície a odvetvia, v ktorých chcete pracovať. Plat závisí aj od skúseností, lokality či veľkosti firmy. Reálny obraz získate na portáli Platy.sk.

  1. Pracovať na sebe

Zvýšte svoju kvalifikáciu prostredníctvom kurzov a školení (platených aj zadarmo, online alebo prezenčných). Môžete sa prihlásiť ako dobrovoľník, stážista alebo vyskúšať absolventskú prax.

  1. Aktívne si hľadať prácu

Hľadanie práce je práca sama o sebe. Aktívne hľadať prácu znamená mať prehľad o pracovných ponukách, posielať životopisy aktívne, či zverejniť svoj životopis v databáze pre zamestnávateľov.

  1. Nenechať sa odradiť

Iba malé percento ľudí si nájde novú prácu na prvý raz. Počítajte tak s dvoma, troma mesiacmi aktívneho hľadania a pohovorovania. Niektorým to môže trvať aj dlhšie. Nikdy sa však nevzdávajte a odmietnutia si neberte osobne.

Pracovné ponuky pre absolventov nájdete na Profesia.sk.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook