Blog Profesia.sk
feb
17

Sedíte si v práci na svojom zdraví?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky: ,
Sedíte si v práci na svojom zdraví?
Vedci hovoria, že ľudské telá neboli vyvinuté na niekoľkohodinové sedenie. Spoločnosť a okolnosti však aj tak zariadili, že mnohí z nás pracujú po sediačky päť aj viac dní v týždni. Aké sú nástrahy sedavého zamestnania a ako ich môžete minimalizovať?

Čo je to sedavé zamestnanie? Máte ho aj vy?

Sedavá práca zahŕňa veľmi obmedzené množstvo fyzickej aktivity a podstatné úlohy tohto zamestnania sa môžu vykonávať v sede. Ak teda 6 z 8 pracovných hodín strávite prikovaní k stoličke, patrí vaša práca do kategórie sedavé zamestnanie. Zaraďujeme sem povolania šoférov na dlhé i krátke vzdialenosti, administratívnych pracovníkov, zamestnancov v IT sektore či v štátnej správe.

Sedíte si na svojom zdraví

Viaceré realizované štúdie potvrdzujú, že celodenné sedenie poškodzuje zdravie. To nie je dobrá správa pre ľudí v kancelárii, za volantom, ale i v ordináciách či v rozličných obchodoch.

Vedci z Oueen´s University a Ulster University v britskom Belfaste skúmali vplyv sedavého zamestnania na zdravie v Spojenom kráľovstve. Podľa výsledkov štúdie, ktoré zverejnili v Journal of Epidemiology & Community Health, má sedenie alebo dlhodobé leňošenie počas dňa súvislosť s približne 70 000 úmrtiami ročne v tejto krajine. Tiež uvádzajú, že až 30 % dospelých ľudí vo Veľkej Británii trávi počas pracovných dní aspoň 6 hodín denne v sedavej polohe. Prekvapivé zistenie štúdie však bolo, že až 37 % dospelých trávi v sedavej polohe aj voľné víkendové dni.

V britskej štúdii sa záver konštatujú, že 69 276 Britov by žilo dlhšie, keby neprijali sedavý spôsob života, resp. keby si pri svojom sedavom zamestnaní zabezpečili dostatočný pohyb.

Prestávky v práci, chôdza či beh

Aby ste predchádzali chorobám spojeným so sedavým spôsobom zamestnania, odborníci na zdravie odporúčajú hýbať sa častejšie. Nič prekvapivé. Chôdza sa často uvádza ako hlavný liek na sedenie. Podľa denníka The Guardian každodenná chôdza v trvaní aspoň 25 minút môže predĺžiť váš život až o sedem rokov. Pomáha aj popoludňajší či ranný beh a aktívne prestávky v práci, ktoré vám pomôžu ochrániť vaše telo pred bežnými chorobami a problémami súvisiacimi so sedavým zamestnaním. Sú nimi:

  • ochorenia chrbtice, panvy,
  • kardiovaskulárne ochorenia,
  • obezita,
  • tráviace ťažkosti,
  • zlé držanie tela,
  • kŕčové žily,
  • nárast úrovne stresu,
  • psychické ťažkosti.

Homeoffice nepomáha

Pod vplyvom pandemickej situácie sa počas uplynulých dvoch rokov počet ľudí, ktorí pracujú z domu, zvyšoval. Ak ste napríklad do práce dochádzali pešo, tento dobrý zdravotný návyk ste nástupom éry home officov stratili.

I keď je to v mnohých domácnostiach náročné, pokúste sa domáce pracovné prostredie prispôsobiť čo najviac vášmu zdraviu. Napríklad korektné nastavenie výšky stoličky k počítaču je dôležité pre polohu vašich bedrových kĺbov. Tie by mali byť o pár centimetrov vyššie ako kolená. To, či máte správnu výšku stola, vám prezradia vaše ruku. Pri položení na klávesnicu by mali v lakti zvierať uhol 90 stupňov. Bolesť krčnej chrbtice pri sedavom zamestnaní poukazuje na nesprávne umiestnenie monitoru. Mal by sa nachádzať vo výške vašich očí. Už malými úpravami domáceho pracovného prostredia potešíte vaše zdravie.

Viac pohybu = lepší pracovný výkon

Pravidelná pohybová aktivita sa odzrkadlí nielen na vašom zdraví, ale i na pracovnom výkone. Tu je pár tipov a trikov, ako rozhýbať vaše telo počas sedavého zamestnania.

  1.   Na stojáka

Pohyblivý, výškovo nastaviteľný stôl, ktorý vám umožní pri práci nielen sedieť, ale i stáť.

  1.   Fit lopta

Vymeňte stoličku za fit loptu. Donúti vás sústrediť sa na správne sedenie.

  1.   Strečing

Krátke prestávky v práci využite na natiahnutie svojich svalov rúk, nôh i chrbtice.

  1.   Budíček

Ak ste do práce priveľmi zahĺbení, nastavte si budík v pravidelných intervaloch. Upozorní vás, aby ste sa na chvíľu vzdialili od monitora a ponaťahovali si svoje stuhnuté telo.

  1.   Kráčajte, keď telefonujete

Budete výrečnejší, myšlienky v hlave budú prúdiť rýchlejšie a predovšetkým potešíte svoje telo.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook