Blog Profesia.sk
feb
22

Idete na Profesia days? Vieme čo si zbaliť, obliecť, a ako uspieť

Autor: | Kategórie: Zákulisie Profesie | Značky: ,
Idete na Profesia days? Vieme čo si zbaliť, obliecť, a ako uspieť
Vedeli ste, že niektorých našich kolegov v Profesii sme si našli na Profesia days? V niektorých prípadoch môže zafungovať práve osobné čaro. Vyskúšajte to aj vy.

Už 28.2 a 1.3. sa v bratislavskej Inchebe bude konať 9. ročník veľtrhu pracovných príležitostí Profesia days. Poradíme vám, ako sa na podujatí s viac ako 180 vystavovateľmi nestratiť, ale čo najviac z neho vyťažiť.

Stanovte si cieľ

Mali by ste vedieť, prečo na veľtrh idete. Ste dlhodobo nezamestnaní? Môžete si nechať skonzultovať životopis či skúsenosti z pohovorov a možno zistíte, kde ste robili chybu. Študujete a ste zvedaví, aké príležitosti vás čakajú po štúdiu? Otestujte si svoje IT a jazykové schopnosti. Môžete sa tiež informovať u zamestnávateľov o možnostiach stáže. Máte prácu, ale nie ste s ňou spokojní? Príďte si obzrieť naživo niektoré z vašich vysnívaných spoločností. Idete iba ako sprievod kamaráta, ktorý nechce ísť sám? Navštívte niektorú z prednášok a nechajte sa inšpirovať od zaujímavých spíkrov.

Naštudujte si informácie vopred

Dobrá príprava je základ produktivity. Na Profesia days bude viac ako 180 vystavovateľov a tisíce ľudí. Preto si naštudujte vopred, aké firmy by ste chceli navštíviť, alebo aké prednášky nezmeškať.

Pripravte si aktualizované CV

Nechoďte na prázdno. Prineste si vytlačený aktualizovaný životopis vo viacerých kópiách. Tiež sa vám oplatí prikladať svoju fotografiu. Personalista si tak ľahšie spojí váš životopis s vašou tvárou, keď sa vráti späť do kancelárie. Ak nemáte vhodnú fotku, navštívte stánok Profesia a náš fotograf vám spraví profesionálny portrét. Okrem toho vám poradíme, ako si efektívne hľadať prácu na Profesii a pomôžeme s tlačou vašich životopisov.

Nacvičte si svoju „výťahovú reč“

Tzv. „elevator speech“ alebo výťahová reč je stručný a vecný prejav o vás, ktorým by ste mali zosumarizovať vašu kariéru a hlavne predať vaše silné stránky. To by ste mali stihnúť počas jazdy vo výťahu, teda za cca 30 – 60 sekúnd. Obsahom by malo byť kto ste, vaše skúsenosti, zručnosti a kariérne ciele. Odporúčame si reč pripraviť vopred a pár krát si ju precvičiť pred zrkadlom. Verte, že sebavedomý prejav bez rozmýšľania alebo váhania robí zázraky.

Nezanedbajte váš zovňajšok

Slušne sa obliecť a upraviť sa, by mal byť základ. Pokojne zvoľte oblečenie, v ktorom sa cítite pohodlne, no zároveň by malo byť čisté a reprezentatívne. Nedajte sa zlákať neformálnym prostredím veľtrhu. Idete sa predsa stretnúť s vaším potenciálnym zamestnávateľom a nechcete, aby si vás zapamätal ako toho v špinavej košeli, alebo tú s cesnakovým dychom.

Pozitívne sa nalaďte a nehanbite sa

Obrovský priestor, davy ľudí. Na mnohých to môže pôsobiť nekomfortne. Práve preto sa nalaďte pozitívne. Zoberte so sebou známeho alebo kamaráta, aby ste sa cítili istejšie. Nehanbite sa osloviť vystavovateľov, na to tam sú. Buďte proaktívni, pýtajte sa a vystupujte sebavedomo.

Ako sme na Profesia days našli našich kolegov

Pracovné veľtrhy nie sú strata času. Na silu osobného čara stavili aj niektorí naši súčasní kolegovia v Profesii, ktorých návšteva veľtrhu doviedla až k pracovným miestam.

Peťa (HR generalist): „V roku 2014 som na Profesia days prihlásila ako dobrovoľníčka. Chcela som získať prax a vyskúšať, aké je to pracovať s ľuďmi a poskytovať im poradenstvo. Absolvovala som úvodné školenie a mojou úlohou počas najväčšieho kariérneho veľtrhu bolo radiť uchádzačom, ako napísať dobrý životopis, motivačný list, alebo ich upozorniť na chyby. Mala som z toho dobrý pocit a následne som dostala možnosť prísť na pohovor priamo do Profesie. Ten dopadol úspešne a dnes vyberám tých správnych ľudí do Profesie aj ja.“

Kateřina (Asistentka Country manažéra): „Na Profesia days do Prahy som sa išla pozrieť zo zvedavosti, a hlavne ma oslovil zaujímavý program na hlavnom pódiu a v prednáškových miestnostiach. Cez prestávky počas prednášok som sa prešla medzi vystavujúcimi a zastavila sa pri usporiadateľskom stánku Profesie. Tam som si všimla pracovnú ponuku na Asistentku Country manažéra pre českú pobočku Profesie. Využila som príležitosť a opýtala sa na danú pozíciu a prakticky prebehlo úvodné kolo výberového konania. Po týždni sa mi HR manažérka ozvala sama a ja som bola prekvapená, že si ma medzi takým množstvom ľudí na veľtrhu zapamätala. Zaujímala sa, či môj záujem stále trvá a rovno ma pozvala na pracovný pohovor. Pozitívny dojem prevládal na oboch stranách, a vďaka dobrému pocitu z celého procesu sa teraz môžem chváliť, že som súčasťou tímu Profesie.“

Vstup na Profesia days je zadarmo, stačí sa vopred registrovať. Vďaka registrácii, získate aj podrobnú príručku, ako sa na veľtrh čo najlepšie pripraviť. Pamätajte, príležitosť si vás doma na gauči nenájde, niekedy však stačí, keď jej vykročíte v ústrety. Tešíme sa na vás!

 

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook