Blog Profesia.sk
feb
8

Čo robiť, keď potrebujete vo svojej kariére spraviť krok späť?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky: ,
Čo robiť, keď potrebujete vo svojej kariére spraviť krok späť?
Tlaky doma, tlaky v robote, tlaky (aj) v autobuse. Dôraz na efektivitu, zvyšovanie výkonnosti a produktivity vyskakuje na nás z každého rohu. Zároveň je v súčasnej spoločnosti vyzdvihovaný neustály kariérny postup a s ním spojené dosahovanie vyššieho spoločenského statusu. Je to naozaj cesta pre každého z nás?

Citius. Altius. Fortius. 

Je v poriadku, že toto krédo sprevádza olympionikov na ceste za ich víťazstvami (znamená Rýchlejšie, Vyššie, Silnejšie). Olympionikom však nemôže byť každý. Nehovoríme pritom iba o športovom svete.

V pracovnej oblasti rovnako prahneme po vyššej pozícii a mzde a s ním nesprávne spájaným vyšším spoločenským statusom. Ak sa však takémuto rastu začína vaše vnútro brániť, je načase zaoberať sa otázkou kariérneho kroku späť. Cítite, že je čas ho urobiť a úplne zmeniť smer? Máme pre vás 5 rád a povzbudení.

#1 Počúvajte vlastnú intuíciu

Predtým, než urobíte kariérny krok späť alebo nabok, dôkladne zhodnoťte svoje pocity a potreby. Pýtajte sa samých seba. Napĺňa ma táto práca? Teší ma? Naozaj chcem byť vedúci oddelenia alebo to robím len preto, aby som získal vyšší status v očiach mojich priateľov? Rozpoznajte, čo vás v súčasnej práci teší a hnevá. Čo brzdí a motivuje. Identifikujte oblasti, v ktorých chcete rásť a vykročte im v ústrety. Aj za cenu udivených pohľadov svojho okolia, aj za cenu nižšieho mesačného príjmu.

#2 Jedno pero a čistý papier

Tieto dve veci vám budú stačiť, aby ste rukou napísali svoje ciele a hodnoty. Vieme, že sa to nepodarí za dve minúty. Popremýšľajte o nich, dajte si čas. Na papieri môžete škrtať, dopisovať, čokoľvek. Stále budete mať pred očami to, čo sa vám ženie hlavou. Pýtajte sa samých seba, kde vidíte svoju kariéru o jeden alebo päť rokov. Ako vidíte svoj život? Presným stanovením cieľov si uľahčíte navigáciu v neznámych vodách, do ktorých čoskoro vstúpite.

#3 Akceptujte všetky zmeny, ktoré prichádzajú

Uvedomte si, že kariérny krok späť nie je neúspechom. Vnímajte ho ako príležitosť rásť. Ľudsky a osobnostne. Zmeny vždy prinášajú nové skúsenosti a poznatky, ktoré vás posunú vpred.

Áno, z projektanta môže byť farmár. A z PR manažérky sa môže stať čašníčka. Pre túto zmenu sa slobodne rozhodli a ladia s ich hodnotami a vtedy si nepripustia ani fiktívnu stratu spoločenského postavenia.

#4 Vzdelávaním si pomôžete 

Ak je váš kariérny krok späť spojený s úplnou zmenou odvetvia, bude nevyhnutné dovzdelávať sa. Vaše nadšenie vás síce bude poháňať vpred, no v úplnej novej sfére pôsobenia budete musieť získať aj nové vedomosti, znalosti a zručnosti. To všetko nejaký čas potrvá. Počítajte s tým.

#5 Hovorte s blízkymi o zmene

Rozprávajte sa s rodinou a priateľmi o vašich plánoch. Vysvetlite im motiváciu ku kariérnemu kroku späť. Otvorene si s nimi prejdite hodnoty a ciele, ktoré ste si stanovili.

Podpora a porozumenie okolia budú kľúčové pri prekonávaní strachu zo spätného kariérneho kroku. Ostanete obklopení ľuďmi, ktorým záleží na vás, nie na vašom spoločenskom statuse. Vyhľadajte ľudí, ktorí zažili kariérny krok späť a vypočujte si ich rady a skúsenosti.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook