Blog Profesia.sk
máj
12

Ako si naplánovať sabatikal, aby splnil svoj účel a finančne vás nezruinoval? (podcast)

Autor: | Kategórie: Podcasty | Značky: ,
Ako si naplánovať sabatikal, aby splnil svoj účel a finančne vás nezruinoval? (podcast)
Sabatikal je pre mnohých ľudí romantickou predstavou o niekoľkomesačnom oddychu, cestovaní a hľadaní radosti z práce. V realite však často mnohí narazia na limity potrieb rodiny, každomesačnej splátky hypotéky alebo nepochopenia zo strany okolia. Mali by firmy ponúkať sabatikal každému? A ako sa naň pripraviť finančne aj psychicky? Rozprávali sme sa s Martinou Javůrkovou, ktorá si sabatikalom sama prešla.

Podcast si môžete vypočuť aj v ďalších podcastových aplikáciách – Google Podcasts, Apple Podcasts a Anchor.

Ako by mohol vyzerať sabatikal? Zbalím si kufor, kúpim jednosmernú letenku do exotickej krajiny a budem robiť len to, čo chcem. Realita však väčšinou býva oveľa pragmatickejšia.

Mám rodinu, malé deti, hypotéku, partnera, ktorý chodí do práce, iné záväzky alebo blízkeho príbuzného, ktorý je odkázaný na moju starostlivosť. Sabatikal navyše často nie je plateným voľnom, som teda pár mesiacov bez príjmu a musím siahnuť na úspory.

Sabatikal je skvelým prostriedkom, ako si oddýchnuť, vyplaviť zo seba pracovný stres a znova nájsť radosť z práce alebo dokonca úplne iný smer, ktorým sa chcem uberať. Je to však jeden z benefitov, ktorý sa zatiaľ v našich zamestnaniach objavuje zriedka. Najčastejšie je naviazaný na seniorské pozície a podmienkou na jeho využitie býva počet odpracovaných rokov.

Takouto „výsadou kráľov“ bol však donedávna aj homeoffice, preto sa čoraz častejšie hovorí aj o tom, že kariérna pauza v akejkoľvek forme by mala byť pevnou súčasťou moderných pracovných úväzkov.

V najnovšom podcaste sme sa pozreli na praktickú stránku sabatikalu a s Martinou Javůrkovou, ktorá ho úspešne absolvovala, sme sa rozprávali o tom:

  • Ako zistím, že naozaj potrebujem kariérnu pauzu?
  • Ako túto tému otvoriť so zamestnávateľom a aké by mali byť obojstranné očakávania?
  • Čo človek počas kariérnej pauzy naozaj prežíva?
  • Akým spôsobom by som sa na ňu mal či mala pripraviť finančne aj psychicky?
  • Ako zistím, že je čas vrátiť sa do pracovného života a či je mojou povinnosťou vrátiť sa k predošlému zamestnávateľovi?
  • Je vôbec reálne, aby bol sabatikal pevnou súčasťou pracovného života nás všetkých na Slovensku?

Keď Martina Javůrková odišla na sabatikal, pracovala ako manažérka náboru zamestnancov pre EMEA región v AT&T. Dnes vedie svoju vlastnú spoločnosť Dimension Consulting Services, spolu s manželom vlastnia malú vinicu a svoju prácu realizuje z viničného domčeka v pohraničnom mestečku Šahy.

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook