Blog Profesia.sk
mar
28

Porazte negatívne obavy z hľadania novej práce

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Porazte negatívne obavy z hľadania novej práce
Zmena práce je vždy risk. No ako sa hovorí, risk je zisk. Mnoho z nás má však pred novými vecami rešpekt či obavy. To isté platí aj pri hľadaní novej práce. Ak však nie ste v súčasnom zamestnaní spokojní, nemali by ste sa nechať od zmeny odradiť.

Naši rodičia a starí rodičia boli zvyknutí stráviť v jednom zamestnaní dlhé roky, dokonca aj celú kariéru. Dnes už nie je nič výnimočné, ak má 30 ročný človek za sebou tri či štyri pracovné skúsenosti z rôznych spoločností. Aktuálne trendy totiž prajú pracovnej flexibilite. Vďaka technológiám môžete pracovať z domu či z pláže pre slovenskú firmu ale aj pre spoločnosti na opačnej strane zemegule.

No aj napriek tomu sa mnohým ľuďom stane, že sa v zamestnaní zaseknú. Práca ich nebaví, nenapĺňa, nerozumejú si s kolegami či s nadriadeným, no z rôznych dôvodov sa nepohnú ďalej. Aj vďaka prieskumu Profesie poznáme dôvody, pre ktoré sa ľudia najviac obávajú hľadať si novú prácu.

Obavy z nestability nového pracovného miesta

Ak ste v jednom zamestnaní strávili dlhšiu dobu, je prirodzené, že máte obavy z nového prostredia. Hlavne ak ide o menšiu firmu, kde nepoznáte pomery, máte pocit, že kráčate do neznáma. Dnes však máme k dispozícii rôzne možnosti ako si nového zamestnávateľa vopred overiť. Môžete si pozrieť finančný stav a ziskovosť spoločnosti, webstránku či sociálne siete, môžete preštudovať rôzne fóra či recenzie. Taktiež môžete rozhodiť svoje sociálne siete a je dosť pravdepodobné, že známy známeho bude poznať niekoho, kto v danej spoločnosti pracuje alebo pracoval.

Nutnosť dochádzať za prácou mimo bydliska

Mnoho obyvateľov najmä menších dedín a miest nemá na výber toľko pracovných príležitostí ako je to v krajských mestách. Mnohí sú v situácii, že ak by túžili po lepšej pracovnej príležitosti, znamenalo by to pre nich dlhšie dochádzanie. V tomto prípade máte iba dve možnosti. Na cestovanie si zvyknúť, alebo si nové miesto budete hľadať častejšie a pravidelne sledovať ponuky. K tomu vám pomôže nové vyhľadávanie podľa lokality na Profesia.sk. Jednoducho si vyberiete okres a konkrétnu vzdialenosť, do ktorej ste ochotní za prácou cestovať a uvidíte aké pracovné ponuky máte na výber. Tretím riešením je možnosť nájsť si prácu z domu alebo využívať benefit home office.

Záväzky voči rodine alebo finančným inštitúciám     

Finančné záväzky sú jeden z hlavných dôvodov, prečo ľudia zostávajú v zamestnaní, ktoré je stabilné, no na druhej strane im nevyhovuje. Jednoducho si nemôžu dovoliť zostať bez pravidelnej výplaty. Ako to zmeniť? S veľkou dávkou trpezlivosti.

V prvom rade si urobte prehľad pracovných príležitostí vo vašom okolí. Aktualizujte si životopis. A čakajte na tú správnu príležitosť. Zároveň si dávajte pozor na to, aby sa váš nadriadený alebo kolegovia nedozvedeli o tom, že si hľadáte novú prácu. Na Profesia.sk si môžete nastaviť pravidelné posielanie pracovných ponúk na vašu emailovú adresu. Ak by ste si chceli zverejniť životopis v databáze, môžete si vybrať firmy, pre ktoré budete neviditeľní. Viete si teda nastaviť, aby súčasný zamestnávateľ váš životopis v databáze nenašiel.

Obavy zo zvládania nových pracovných úloh

Náplň práce by vám mal personalista vysvetliť už na pracovnom pohovore. Ak vám niečo nie je jasné, alebo s tým nemáte skúsenosť, nebojte sa opýtať už na pohovore. Dobrá otázka pre personalistu je: „Mohli by ste mi opísať typický deň na danej pozícii?“alebo „K akým neštandardným situáciám môže dôjsť?“. Pre mnohých personalistov je dôležitý váš prístup k práci, chuť a ochota učiť sa nové veci. A ak si nebudete vedieť dať s niečím rady, nezatajujte to, ale požiadajte o pomoc.

Strach z nového pracovného prostredia a z kolektívu

Opustiť známe prostredie a dobrý stabilný kolektív kvôli jednoduchšiemu dochádzaniu alebo lepšej výplate môže byť náročné rozhodnutie. V tomto prípade si však musíte stanoviť priority. Nové pracovné prostredie si môžete v rýchlosti obzrieť a opýtať sa naň už na pohovore. Získate aspoň približný prvý dojem. Ďalšou nápovedou, ako sa vám bude na novom mieste pracovať, môže byť zoznam benefitov, ktoré spoločnosť ponúka. To aký je kolektív zistíte až na mieste. Nikto vám ale nemôže zabrániť v tom, aby ste prípadne navrhli nové aktivity vy.

V žiadnom prípade by ste sa ale nemali obávať a stresovať vopred. Buďte sami sebou, nevyhľadávajte konflikty, no zároveň buďte asertívni a snažte sa svoju robotu robiť čo najlepšie.

Účasť na pracovných pohovoroch

Samotná vízia pracovného pohovoru môže byť pre niekoho stresujúca záležitosť. Dokonca až tak, že vás dokáže odradiť od lepšej práce. Už vopred si poviete, že aj tak by vás nevzali, že sa neviete predať, alebo že určite už majú vopred vybratého kandidáta. Takéto myšlienky vám vôbec v ničom nepomôžu. Strach z pracovných pohovorov môže prameniť z toho, ak máte nízke sebavedomie, neveríte si, prípadne ste introvert. Skúste teda zapracovať na odstránení alebo zmiernení príčiny tohto strachu. Pohovory si tiež môžete nacvičiť doma s vašimi blízkymi alebo pred zrkadlom. A hlavne si pamätajte, že pohovor je iba rozhovor dvoch ľudí, takže nie je dôvod mať z neho strach.

Niekedy sa stáva, že človek je svojím vlastným najväčším nepriateľom. Preto by ste mali zabudnúť na akékoľvek obavy, strachy a „čo ak“ myšlienky, ktoré vám bránia mať sa lepšie. Skôr sa sústreďte na konkrétne kroky a riešte jednu situáciu po druhej. Ak nenájdete svoju vysnívanú prácu hneď, nezúfajte, možno to bude tá druhá, tretia alebo štvrtá.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook