Blog Profesia.sk
jún
20

Prečo by ste si s hľadaním práce nemali dávať letné prázdniny?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: , ,
Prečo by ste si s hľadaním práce nemali dávať letné prázdniny?
Odkladáte hľadanie novej práce na jeseň? Myslíte si, že v lete nie sú žiadne dobré ponuky a radšej si budete užívať slniečko a dovolenku. Možno robíte chybu. Povieme vám, ako je to v lete naozaj s počtom pracovných ponúk a prečo sa oplatí pracovať na svojom životopise aj počas letných mesiacov.

Hľadanie práce je beh na dlhé trate. Niekedy však okolnosti môžu hrať vo váš prospech a prvý poslaný životopis môže znamenať nové zamestnanie. Z našich údajov vidíme, že niektoré obdobia uchádzačov motivujú reagovať na pracovné ponuky viac ako iné. Začiatkom jesene a nového roka sme viac odhodlaní k zmenám a konáme. A práve naopak letné mesiace na nás prenášajú prímorskú mentalitu, na všetko máme akosi viac času a reagujeme pomalším tempom. Firmy si to však nemôžu dovoliť a nových kolegov hľadajú v každom období. A preto vám prinášame dôvody, prečo by sa vám nová práca v lete mohla vyplatiť.

Môžete si vyberať z veľkého množstva pracovných ponúk

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že aj pracovný trh trpí v lete tzv. „uhorkovou“ sezónou. Opak je však pravdou. Máj a jún sú mesiace s najväčším počtom voľných pracovných ponúk. Môže to súvisieť s nástupom sezónnych prác, ale aj s tým, že ak niekto plánuje výpoveď v práci a následne voľno, je veľká pravdepodobnosť, že tak urobí pred letom.

Máte menšiu konkurenciu od ostatných uchádzačov

Faktom je, že von je príjemných 30+, slnko svieti a skočiť do osviežujúceho bazéna je lákavejšie ako sedieť doma a prerábať životopis či aktualizovať motivačný list. Takto myslí väčšina ľudí. Aj preto patria letné mesiace medzi so slabším počtom reakcií na pracovné ponuky. Toto je vaša šanca. Vezmite si notebook na záhradu alebo do podniku, spojte príjemné s užitočným a získajte väčšiu šancu na vytúženú novú prácu.

pracovné ponuky mesiace

Letná atmosféra vám môže pomôcť

Pohovor počas letných mesiacov má svoje čaro. Ľudia sú väčšinou usmievavejší, majú dobrú náladu. Dovolenky sú tak jednoduchou a nenútenou témou na small talk, že aj introverti majú o čom rozprávať. Ak pohovor zvládnete úspešne, zamestnávatelia bývajú zhovievavejší a vedia vám vyjsť v ústrety aj s plánovanou dovolenkou.

Získajte náskok pred jesenným návalom uchádzačov

Maturanti majú status študenta až do konca augusta. Mnoho absolventov si tak necháva posledné prázdninové leto voľné a hľadanie novej práce odsúva na jeseň. Zároveň mnohých pracujúcich letné dovolenky a zmena perspektívy nakopnú, aby sa odhodlali na zmenu a začnú si hľadať novú prácu. Október je tretí najsilnejší mesiac z pohľadu reakcií na pracovné ponuky. To znamená, že v boji o novú prácu vás na jeseň čaká ťažšia konkurencia.

Čo ak už máte naplánovanú dovolenku?

Máte už zaplatenú letnú dovolenku a vidíte to ako prekážku pri hľadaní práce? Alebo je to len vhodná výhovorka? Koniec koncov, všetko je to iba o tom, ako veľmi túžite po lepšej práci. Dovolenky sú bežná vec a každý rozumný personalista sa s vami vie dohodnúť ako na termíne pohovoru, tak na termíne nástupu.

Ak sme vás presvedčili a myslíte si, že zmena práce je pre vás tým správnym rozhodnutím, pozrite si aktuálnu ponuku na Profesia.sk.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook