Blog Profesia.sk
okt
26

Získajte náskok pred robotmi: Ktoré zručnosti sa oplatí rozvíjať?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Získajte náskok pred robotmi: Ktoré zručnosti sa oplatí rozvíjať?
Z prieskumu McKinsey inštitútu vyplýva, že polovica súčasných pracovných pozícií zanikne v najbližších desiatich rokoch. Zorientovať sa v tom, ktoré pozície v blízkej dobe preberú automatizované systémy a roboty, nie je jednoduché. Pozrite sa na vec z vyššej perspektívy a začnite otázkou, či je náplň vašej práce taká, že sa ju roboty dokážu naučiť. A ak nie dnes, či existuje odôvodnený predpoklad, že to budú vedieť v blízkej budúcnosti.

Ktoré zručnosti a schopnosti sa roboty nenaučia?

Stephen M. Kosslyn v článku pre Harvard Business Review píše, že profesie, ktoré sú najviac ohrozené automatizáciou, sú v podstate rutinné a pozostávajú zo stále sa opakujúcich činností. Môže ísť napríklad o čítanie RTG snímok, ale aj vedenie skladu. Preto podľa Kosslyna nie je až také dôležité zamýšľať sa nad tým, ktoré pozície vymiznú, ale zamerať sa priamo na tie konkrétne aspekty súčasných profesií, ktoré budú nahradené strojmi.

Môžete si to poľahky predstaviť na príklade samoobslužných pokladní. Desať ľudských pokladníkov nahradili stroje, pričom ale vznikla jedna nová pozícia dohliadajúceho a pomáhajúceho pracovníka. Ten rieši problémy, ktoré sa pri nahadzovaní tovaru či platení bežne vyskytujú. Jeho pracovná náplň sa pritom od pôvodnej náplne práce pokladníka líši vo viacerých aspektoch. Kým samotné skenovanie tovaru sa v náplni jeho práce redukovalo na minimum, zvýraznili sa tzv. mäkké zručnosti: kontextuálne riešenie problémov, komunikácia s ľuďmi a ponuka pomoci.

Kosslyn vo svojom prieskume veľkého počtu profesií identifikoval dva najčastejšie aspekty práce, ktoré nie sú rutinného charakteru a zároveň je náročné ich automatizovať:

  1. Emócie – zapájame ich pri komunikácii, sú spojené s empatiou a pomáhaním, a takisto hrajú významnú rolu v našom každodennom rozhodovaní. Aj keď existujú snahy emocionalitu vedecky uchopiť a automatizovať, je stále ťažké ju do automatizovaných procesov integrovať.
  2. Kontext – pri rozhodovaní alebo interakcii s druhými ľuďmi dokážu naplno brať do úvahy kontext len ľudia, nie roboty. Kontext, práve tým, že nie je definovaný ani časovo ohraničený, dokáže naše pôsobenie meniť prakticky z minúty na minútu. V každom okamihu, kedy do procesu vstúpi nová udalosť, mení sa celý kontext situácie a tým aj podklad pre naše zmysluplné rozhodovanie a jednanie. Roboty sa učia z dát, ktoré mali k dispozícii v inom kontexte.

Tieto dva kľúčové aspekty, ktoré prežijú robotizáciu a automatizáciu, sú takisto základom najžiadanejších mäkkých zručností kandidátov na pracovné pozície. Ide napríklad o schopnosti:

  • kritické myslenie
  • rýchle učenie sa novým veciam
  • kreatívne riešenie problémov
  • efektívna komunikácia

Poznatky zo školy a kurzov o tom, ako technológie fungujú a ako s nimi pracovať, nestačia. Budete sa totiž potrebovať naučiť aj to, čo sa počítače nikdy nenaučia. A keďže ide o schopnosti a zručnosti definované pomerne široko, vnímané ako abstraktné a ťažko uchopiteľné, je to výzva nielen pre jednotlivca, ktorý sa snaží uspieť v pracovnom svete, ale aj pre nastavenie vzdelávacieho školského systému novej generácie.

Je automatizáciou ohrozená aj vaša pozícia?

Pri premýšľaní o tom, či je práve vaša profesia ohrozená, si môžete skúsiť overiť váš predpoklad na hravej stránke Will robots take my job? (Prevezmú moju prácu roboti?). Stránka vyhodnocuje hlasovanie ľudí, ktorí prispievajú svojimi osobnými predpokladmi a prognózami do prieskumu o tom, ktoré pozície majú akú šancu prežiť postupujúcu robotizáciu a automatizáciu procesov.

Zdroj: Will robots take my job? Výsledky pre pracovné pozície “Právnici” a “Účtovníci a audítori”

 

Výstupom je potom číselne aj graficky znázornený výsledok hlasovania. Napríklad podľa tejto stránky majú právnici len 5 % pravdepodobnosť, že ich prácu prevezmú automaty, kým účtovníci a audítori už musia počítať približne s 50 % rizikom

Počítajte s tým, že stále ide len o určité predpoklady a pravdepodobnosti. Nespoliehajte sa preto na výsledky prieskumu na 100 %. Oveľa lepšie urobíte, ak budete rozvíjať tie kompetencie a zručnosti, o ktorých sme písali vyššie, a ktoré sa roboty nikdy nenaučia. 

 

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook