Blog Profesia.sk
jún
28

Znamenia, ktoré vás upozornia na to, že by ste mali vycúvať z výberového procesu

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
Znamenia, ktoré vás upozornia na to, že by ste mali vycúvať z výberového procesu
Vo výberovom konaní na novú pracovnú pozíciu buďte ostražití. Neignorujte varovné signály poukazujúce na nevhodné pracovné prostredie, šéfa pohybujúceho sa na hrane zákona či neúprimný pracovný kolektív. Tieto indikátory zvyčajne zbadáte už pri úvodnej komunikácii. Vďaka ich včasnému odhaleniu sa vyvarujete nesprávnemu kariérnemu kroku.

V rukách držíte pozvánku na pracovný pohovor. Ako sa cítite? Niekto zacíti vlnu radosti z prvotného úspechu a žalúdok mu jemne stiahne. Druhí či druhé sa plné očakávaní vrhnú do prípravy na pohovor a ďalším pred očami zasvieti finančný a kariérny skok, ktorý prichádza s novou prácou.

Výberový proces pri hľadaní novej práce je zvyčajne vzrušujúci. Buďte však ostražití. Existuje niekoľko varovných signálov, ktoré vám naznačujú, aby ste z výberového konania vycúvali. Týkať sa môžu nevhodného pracovného prostredia, neodborného manažmentu či podvodného správania spoločnosti. Viete tieto indikátory rozoznať aj v momente, keď ste zaslepení túžbou po novej práci?

Pracovné prostredie je aj o čistom vzduchu

Vstupujete na pracovný pohovor do reklamnej agentúry, ktorej hlavnou činnosťou je potlač reklamných predmetov. Uchádzate sa o pozíciu obchodného zástupcu a miesto výkonu vašej práce bude priamo v reklamnej agentúre.

Okrem vášho pracovného stola sa tu nachádzajú rozličné tlačiarske stroje a iné zariadenia slúžiace na potlač reklamných predmetov. Po vstupe do miestnosti ucítite štipľavý chemický zápach. Už vtedy by mala zablikať vo vašej hlave červená kontrolka.

Buďte smelí a opýtajte sa počas pohovoru svojho potenciálneho nadriadeného, či je tento zápach bežný. Ak bude jeho odpoveď vyhýbavá alebo odpovie v štýle „to si zvyknete“, dajte nohy na plecia a utekajte. Vyššia mzda či pracovná pozícia vám vaše zdravie nenahradí.

Závistliví kolegovia, zastarané technické vybavenie či firma plná fajčiarov

Nevhodné pracovné prostredie môže byť skryté. Nemusíte však byť Sherlock Holmes, aby ste ho odhalili. Poslúžia vám na to otázky, ktoré počas pohovoru položíte svojmu budúcemu šéfovi alebo HR manažérovi.

Pýtajte sa na firemnú kultúru, zloženie tímu či technické vybavenie, s ktorým budete pracovať. Ak ste namotivovaný mladý človek s veľkou dávkou energie a zamestnáte sa vo firme plnej starších, pokojných a rozvážnych kolegov, môžete naraziť na medzigeneračné rozdiely, ktoré vám môžu, no aj nemusia vyhovovať.

Keď odchádzate z pohovoru a „celá firma“ stojí na balkóne na fajčiarskej prestávke, berte to ako varovný signál. Extra vtedy, ak ste zarytý nefajčiar či nefajčiarka.

Diskriminačné otázky na pracovný pohovor nepatria

Pozor aj na diskriminačné otázky. Zakázané sú témy vášho vierovyznania, politické názory či otázky týkajúce sa vašich rodinných pomerov. Budúci šéf či šéfka sa vás nemôže pýtať na váš zdravotný stav, potenciálne tehotenstvo, invaliditu, telesné či mentálne schopnosti. Ak na pohovore takéto otázky dostanete, nemusíte odpovedať. Chráni vás Zákonník práce.

Podivuhodné praktiky výberového konania

Ak spoločnosť nekomunikuje dostatočne jasne alebo nezodpovedá na vaše otázky ohľadom pozície, pracovných podmienok alebo ďalších dôležitých tém, môže to naznačovať nedostatok transparentnosti alebo rešpektu voči kandidátom.

V prípade, že popis pracovných úloh je v pracovnom inzeráte odlišný od úloh, ktoré vám boli predstavené počas pohovoru, môže to byť znamenie, že firma nemá jasno vo svojich očakávaniach alebo je neorganizovaná. Budete v strehu a sledujte varovné signály.

Ponúkli vám príliš nízku mzdu? Overte si bežné platové ohodnotenie na danej pozícii ešte pred pracovným pohovorom. V prípade, že mzda pri pracovnej ponuke nie je uvedená, váš alarm zasvieti na červeno. Od mája 2018 je povinnosťou zamestnávateľa uvádzať aj základnú zložku mzdy, ktorú navyše nemôže „podliezť“ v pracovnej zmluve. Ak vám teda pri podpise ponúkne nižšiu základnnú zložku mzdy než tú, ktorá bola v inzeráte, ide o porušenie zákona a máte právo dožadovať sa úpravy.

Varovné signály by mali byť dôvodom na zváženie, či je toto zamestnanie pre vás tým pravým orechovým. Nezabudnite, že vaša práca by mala byť miestom, kde sa cítite šťastne a podporovane. Miestom, kde máte možnosť rásť a rozvíjať sa. Ak narazíte na nejaké z týchto indikátorov, nebojte sa z ponuky vycúvať a hľadať si lepšiu príležitosť.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook