Blog Profesia.sk
dec
22

7 tipov, ako zvládnuť (nielen) koniec roka v práci bez stresu

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
7 tipov, ako zvládnuť (nielen) koniec roka v práci bez stresu
Krátkodobý stres vie nakopnúť, dlhodobý stres je záťažou pre psychické i fyzické zdravie. Často ho pociťujeme na konci pracovného roka, kedy sú zoznamy (nielen) pracovných úloh nekonečné a času nie je nazvyš. Ako zvládnuť posledné dni v roku bez stresu? Prečítajte si rady, ktoré využijete aj v novom roku.

1. Termíny a uzávierky (ne)musíte splniť

Je naozaj potrebné odovzdať všetky zadania do konca roka? Je nevyhnutné tráviť decembrové popoludnia s počítačom namiesto veselého vypekania medovníkov s deťmi či priateľmi? Pozrite sa na koniec roka s nadhľadom a dôkladne zvážte, či všetky zadané a spísané úlohy musia byť nevyhnutne splnené do konca roka. Odpoveď poznáte. Nemusia.

Urobte si rebríček priorít a tie menej podstatné úlohy jednoducho presuňte do nového roka. Oddýchnutí a plní elánu ich zdoláte v novom roku s noblesou.

2. Očakávania druhých a.k.a. v strese sú aj tí okolo vás

Kolegovia vás zahlcujú mailami, šéf by rád videl report roka 2022 ešte na konci decembra. Na pošte máte nevyzdvihnutý balík, doma neporiadok a svetelná reťaz na stromček nefunguje. Očakávania druhých môžete korigovať.

Rebríček priorít, ktorý si pripravíte, vám umožní upraviť očakávania vašich kolegov či nadriadených. Vysvetľujte a delegujte. Budete aj pre ostatných dobrým vzorom. Po dôkladnom zvážení svojich priorít sami upravia očakávania a nároky, ktoré sú kladené na nich.

3. Menšie sústo ľahšie prehltnete

Zoznam úloh na konci roka môže byť nekonečne veľký. Už len pozrieť na neho je stresujúce. Nové úlohy pribúdajú, staré nemiznú. Rozdeľte zoznam na menšie časti.

Berte úlohu jednu po druhej a škrtajte. Pri plnení malých úloh nestratíte motiváciu, udržíte produktivitu, a to práve z dôvodu, že ju zvládnete rýchlejšie ako veľkú úlohu. Je oslobodzujúce sledovať preškrtnutú úlohu. Zaleje vás pocit úspechu a vďačnosti.

Keď plánujete cestu po Austrálii alebo implementujte nový softvér vo firme, celý proces si vyžaduje postupné malé kroky. Jeden po druhom. Pristupujte tak aj k riešeniu koncoročných úloh.

4. Starajte sa (d)o seba

Majte sa radi, myslite na seba. Venujte hodinku denne aktivitám, ktoré máte radi. Plávajte, čítajte, behajte, počúvajte hudbu alebo dvíhajte činky v posilňovni. Čokoľvek. V pracovnom zhone na konci roka máme tendenciu klásť všetky projekty pred svoje psychické i fyzické zdravie. Doprajte si čas pre seba, nezabudnite na dostatok spánku. Iba zdravé telo a myseľ dokáže ľahšie vzdorovať stresu.

5. Poznáte Zeigarnikovej efekt? 

Psychológovia definujú Zeigarnikovej efekt ako tendenciu pamätať si prerušené a nedokončené úlohy lepšie ako tie dokončené. Efekt sa prejavuje (nielen) u zamestnancov počas celého roka, no ku koncu decembra ho so zvyšujúcim pracovným tlakom možno pozorovať výraznejšie. Rýchlo zabúdame na to, čo sme už dosiahli, vyškrtli, urobili. Vráťte sa pár minút k hotovým úlohám, pochváľte sa za ne a poďakujte si.

6. Buďte vďační

Výskumy potvrdzujú, že vďačnosť je obojstranne prospešná. Pre toho, kto ďakuje i pre toho, komu je poďakované. Pravidelné zastavenie a praktizovanie vďačnosti je prínosom pre psychické i fyzické zdravie, nakopáva produktivitu a ľahšie pomáha odbúravať stres.

Potľapkajte sa po pleci po dobre vykonanej práci, buďte vďační za malé drobnosti, ale i za svoje telo, svoj dych, prácu či strechu nad hlavou. Úprimnou vďakou za už vykonanú prácu si udržíte vysokú motiváciu.

7. Čo pôjde prvé? Ľahšia či ťažšia úloha?

Ak ste zvyčajne hneď ráno vzali najťažšiu úlohu a snažili sa ju rozlúsknuť, podarilo sa vám to? Výskum z University Emory dokázal, že odkladať rozsiahlejšie a náročnejšie úlohy v prospech tých ľahkých nie je správne.

Zamestnancom, ktorí si najskôr vyberú zo zoznamu ťažšiu úlohu, sa podarí využiť ranné sústredenie a roztočia produktivitu na vyššiu úroveň. V rozbehnutom vlaku produktivity sa potom už oveľa rýchlejšie škrtajú malé zadania.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook