Blog Profesia.sk
apr
2

7 tipov, s ktorými zvládnete video pohovor s prehľadom

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
7 tipov, s ktorými zvládnete video pohovor s prehľadom
Aj keď je hľadanie novej práce v súčasnosti náročnejšie, nie je to beznádejné. Ponuka pracovných pozícií môže byť dočasne slabšia, no ak v nej nájdete vhodnú príležitosť, nečakajte. Reagujte na pracovnú ponuku a namiesto osobného pohovoru môžete čakať, že vás personalista pozve na video pohovor.

Pre niektoré firmy nie sú video pohovory žiadna novinka. Doteraz síce patrili medzi menej štandardné techniky, ktoré sa využívajú v prípadoch, ak si uchádzač hľadá prácu mimo miesta svojho bydliska alebo v zahraničí. Alebo, ak sa chcel pohovoru zúčastniť nadriadený, ktorý žije mimo miesta pracoviska. V súčasnej situácii, kedy sa kvôli koronavírusu COVID-19 obmedzujú osobné stretnutia, sú video pohovory vynikajúcim riešením pre firmy, ktoré potrebujú obsadiť voľné pracovné miesta.

Prinášame vám tipy, ako taký video pohovor zvládnuť s prehľadom:

Overte si internetové pripojenie

Základom video pohovoru je kvalitné internetové pripojenie. Na klasický video hovor sa odporúča minimálna rýchlosť vášho internetu od 128 kbps, no ideálna je 300 kbps. Ak by na video hovor boli pripojení 3 ľudia (teda vy a dvaja zástupcovia spoločnosti), potrebovali by ste minimálne 500 kbps (v ideálnom prípade 2 Mbps).

Ako zistíte rýchlosť vášho internetu? Jednoducho, na stránkach vášho internetového dodávateľa by ste si mali byť schopní otestovať aktuálnu rýchlosť pripojenia. K dispozícii je aj množstvo iných stránok, ktoré sú na to určené. Stačí, ak si do vyhľadávača napíšete rýchlosť internetu.

Ak je vaše pripojenie pomalé, vyskúšajte vypnúť iné počítače alebo tablety pripojené na sieť. Skontrolujte a vypnite streamovanie alebo sťahovanie programov a reštartujte počítač či reštartuje váš router. Taktiež je lepšie, ak máte priame pripojenie na internet. Je viac spoľahlivejšie, ako keď ste pripojení cez wifi.

Urobte si testovací video hovor

Najlepším spôsobom, ako si overiť, že všetko bude fungovať je vyskúšať si video hovor s niekým z rodiny alebo zo známym cez akúkoľvek aplikáciu, ktorá umožňuje tento druh komunikácie. Zistíte tak, ako vám funguje pripojenie, uvidíte, či je video hovor plynulý alebo či vám funguje mikrofón a kamera. Tiež môžete objaviť ideálne miesto vo vašom byte.

Sledujte pozorne inštrukcie

Každá spoločnosť môže na video pohovor používať inú technológiu. Preto si pozorne preštudujte inštrukcie, ktoré by ste mali dostať buď v pozvánke na video pohovor alebo pred samotným video pohovorom. Ak by ste aj napriek tomu mali ťažkosti so spustením video pohovoru, kontaktujte personalistu telefonicky a ihneď. Ak by ste sa na video pohovor nepripojili a ozvali sa až po pár hodinách alebo na druhý deň, je to rovnako nekorektné, ako keby ste bez vysvetlenia neprišli na osobný pohovor.

Čo počas video pohovoru nerobiť?

Nejedzte. Pripravte si pohár vody, no v žiadnom prípade počas ani tesne pred pohovorom nejedzte.
Nemajte oblečené tepláky alebo pyžamo. To že ste doma nie je dôvod na to, aby ste pohovor absolvovali v nevhodnom alebo pokrčenom oblečení.
Nepremiestňujte sa. Výhodou pohovoru cez video je, že ho môžete realizovať kdekoľvek. No neodporúčame vám sa počas neho prechádzať, šoférovať, či byť v miestnosti s ďalšími ľuďmi.

Nájdite to správne miesto

K video pohovoru pristupujte ako keby ste mali klasický osobný pohovor. Jediný rozdiel je, že so zástupcami spoločnosti nebudete v jednej miestnosti. Ak si však predstavujete, že pohovor absolvujete v pyžame a z postele, tak na to zabudnite. Ako prvé by ste si mali nájsť vhodné miesto vo vašom byte. Ideálnym riešením je pracovňa, no tá je zároveň aj luxusom, ktorí mnohí nemajú k dispozícii.

Kde teda pohovor absolvovať? Nájdite si miesto, ktoré bude mať neutrálne pozadie a vhodné svetlo – stena alebo knižnica je v poriadku. Blízkosť okna vám poskytne prirodzené svetlo, no dávajte si pozor, aby ste okno nemali za chrbtom. Sedieť by ste mali pohodlne a počítač, tablet alebo telefón by mal byť položený alebo opretý. Aby sa vám nestalo, že budete hodinu držať telefón v ruke.

Na pohovor si vyhraďte dostatok času tak, aby vás nikto nevyrušoval. Je pravda, že ľudia sú v týchto časoch chápavejší, no pokiaľ vám do kamery vojdú deti alebo domáce zvieratá, prípadne budete často odbiehať niečo skontrolovať, nepôsobí to profesionálne.

Oblečte a upravte sa, ako keby ste išli k zamestnávateľovi osobne

Oblečenie zvoľte také, ako by ste išli na pohovor osobne. Muži by mali mať košeľu alebo polokošeľu a slušné nohavice. Ženy by mali zvoliť blúzku alebo slušné tričko a slušné nohavice. Ak si trúfate, môžete využiť výhodu moderátorov večerných správ a zvoliť si pohodlnú spodnú časť odevu. Pozor ale na to, aby ste sa počas pohovoru nepozabudli a neprekvapili personalistu kombináciou saka s trenírkami.

Pozor na neverbálnu komunikáciu

Nastavte si zariadenie tak, že v kamere bude vidieť vašu tvár a trochu z vrchnej časti tela. Aby ste si boli istí, môžete si urobiť kontrolnú selfie fotku.

Udržiavať očný kontakt cez video môže byť trochu náročné. Keď rozpráva personalista pozerajte na neho a môžete jemne prikyvovať na znak, že rozumiete. Keď rozprávate vy, váš pohľad by mal smerovať do kamery. Ak máte pripravený poznámkový notes, oboznámte s tým personalistu, inak to bude vyzerať, že bezdôvodne klopíte zrak. Taktiež si dávajte pozor na prehnané gestá a nedotýkajte sa tváre.

Video pohovor prebieha ako klasický pohovor

Počas video pohovoru platia štandardné pravidlá ako počas klasického osobného pohovoru. Takže aj vaša príprava by mala prebiehať štandardne. Mali by ste vedieť základné informácie o danej spoločnosti, poznať ich web stránku a taktiež si pripravte na odpovede na klasické pohovorové otázky ako prečo naša spoločnosť, prečo táto pozícia, aké sú vaše skúsenosti, aký bol váš najväčší úspech v predchádzajúcej práci a pod. Aj video pohovor by mal byť dialóg. V rámci prípravy si teda nezabudnite pripraviť otázky na personalistu. Otázky by mali byť zamerané na náplň a výkon práce, no môžete sa opýtať aj, ako firma zvláda aktuálnu situáciu. A samozrejme, aký bude ďalší postup výberového konania.

Dúfame, že naše rady vám pomôžu úspešne absolvovať pohovor na diaľku. Ak ste už video pohovor absolvovali, dajte nám vedieť, ako to prebiehalo, a aký ste mali dojem.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook