Blog Profesia.sk
aug
22

Aké benefity vám do pracovného života prinesie beh?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Zaujímavosti | Značky: ,
Aké benefity vám do pracovného života prinesie beh?
Beh a práca majú viacero spoločných faktorov. A nemyslíme tým beh do práce, aby ste stihli prísť načas. Ani beh z práce pre deti do školských zariadení. Pravidelný beh ako športová aktivita blahodarne pôsobí na celý organizmus nielen po fyzickej, ale aj po psychickej stránke. Poznáte paralely medzi behom a prácou? Aké benefity vám tento typ športovej aktivity prinesie do pracovného života?

Medzi pracovným a bežeckým výkonom môžeme nájsť prekvapivo veľa prepojení. Pri oboch sa kladie dôraz na cieľ, veľakrát si vyžaduje vybočenie z komfortnej zóny a po dobehnutí do cieľa (pracovného či bežeckého) nás zalieva vlna endorfínov. Ak ste sa ešte neodhodlali obuť si bežecké tenisky a vybehnúť do parku či na dráhu, prečítajte si dôvody, prečo by ste to mali zmeniť. Ak lenivosť nie je vaša nosná vlastnosť, isto vás presvedčia.

Kopa energie (nielen) v práci 

Keď bežec vynechá na pár dní tréning, okamžite to pocíti. Stráca energiu, a to napriek tomu, že mal viac priestoru na oddych a regeneráciu. Behom si rozhýbete kosti, ponaťahujete svaly a rozprúdite energiu, ktorá vo vás drieme. Keď sa nehýbete, nedostatok energie vám bude chýbať i v práci.

Behajte. Budete mať viac energie. 

Krivka produktivity rastie

Ak ste si po rannom bežeckom tréningu sadli k pracovným úlohám, razom šlo všetko rýchlejšie. Čistá hlava po behu vám umožní riešiť pracovné úlohy oveľa efektívnejšie a rýchlejšie. Vaša krivka produktivity rastie, váš nadriadený sa raduje.

Behajte. Budete produktívnejší. 

Stres je preč

Niektorí športovci pri behu počúvajú podcasty, iní sa sústredia len na svoje tempo a zrýchlený dych. Pravidelný rytmus, monotónny pohyb nôh a rúk im umožňuje vyčistiť hlavu od myšlienok, ktoré ju ťažia. Finišujete štvrťročnú prezentáciu, šéf si vás zavolal na koberček alebo ste sa pohádali s kolegom či kolegyňou? Stres, ktorý sa vo vás hromadí, choďte vyberať do lesa.

Behajte. Odbúrate stres z práce. 

Fyzickú kondíciu za počítačom nezískate

Nie je prekvapivé, že sedavé zamestnania majú negatívny vplyv na zdravie. Potvrdzuje to aj britská štúdia. Podľa nej sedavé zamestnanie súvisí až so 70 000 úmrtiami Britov za rok. Fyzická kondícia, ktorú vďaka behaniu získate, vám pomôže predísť ochoreniam chrbtice, zlému držaniu tela, obezite či iným karidovaskulárnym ochoreniam. Pri práci v sklade, na stavbe alebo pri inej práci, kde nevyhnutná fyzická kondícia, pomáha pravidelný beh k jej udržiavaniu a zlepšovaniu. O tom, čo môžete pre svoje zdravie urobiť v prípade, že v práci sedíte celý deň za počítačom, si prečítajte v našom blogu.

Behajte. Zlepšíte si fyzickú kondíciu. 

Pohyb je najlepšia prevencia

Beh ako pohybovú aktivitu, ktorú vykonávate mimo pracovnej doby, bude oceňovať aj váš nadriadený. Dôvod je známa rovnica zdravie = pohyb. Časté návštevy lekára a opakovane sa vracajúce chronické ochorenia zvyšujú vašu absenciu v práci. To sa nepáči nadriadenému, práca sa vám kopí, dostávate sa do stresových situácií a nekonečný kolotoč zdravotnej nepohody sa krúti ďalej.

Behajte. Budete zdravší. 

Výhovorky alebo výsledky?

Beh si vyžaduje disciplínu, cieľavedomosť a opakované vystupovanie z komfortnej zóny. To isté sa od zamestnanca očakáva aj v práci. Pri behu si stanovte cieľ, ktorý chcete dosiahnuť. Nezáleží na tom, či to bude 100 km mesačne alebo 5 km za týždeň. K práci pristupujte rovnako. Tento týždeň urobím 20 výkazov, do konca mesiaca odovzdám 2 projekty, každý deň sa naučím 20 nových španielskych slovíčok. Je to na vás. Na konci dňa, či už pri práci alebo pri behu, sa očakávajú výsledky. Výhovorky nechajte iným.

Behajte. Vycibríte si disciplínu. 

Nie je spánok ako spánok 

Spánok je dôležitá a stále podceňovaná súčasť nášho života. Matthew Walker vo svojej knihe Prečo spíme opisuje, ako zdravý plnohodnotný spánok ovplyvňuje naše zdravie a aké riziká na nás číhajú, keď si ho nedoprajeme v dostatočnej miere. Opakovane sa vracia aj ku kvalite spánku, ktorú okrem iných veličín ovplyvňuje aj pohyb. Vedzte, že keď zapojíte beh do svojho života, je pravdepodobné, že vzrastie aj kvalita vášho spánku. A ráno sa oddýchnutí a plní sily môžete pustiť do práce.

Behajte. Vyspíte sa do ružova.

A keď už beháte a hľadáte novú výzvu či cieľ, máme pre vás pozvánku na Telekom Night Run. Bežecký sviatok sa uskutoční 9. septembra v Bratislave. Vezmite kolegov a spoločne si zabehnite 10 km alebo štafetu 2 x 5 km. V cieli (alebo v pondelok v práci) vás bude čakať vysmiaty šéf.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook