Blog Profesia.sk
jan
5

Ako dlho zostať v jednom zamestnaní?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky:
Ako dlho zostať v jednom zamestnaní?
Podľa prieskumu amerického úradu pre štatistiky práce je priemerný počet rokov, ktorý strávia zamestnanci v jednom zamestnaní, približne štyri roky. Kým v minulosti bolo štandardom, že zamestnanec vydržal v jednej práci prakticky celý život, dnes je to skôr raritou. Ako dlho teda zostať v jednej práci tak, aby to dávalo zmysel v životopise vám a neskôr aj recruiterom?

Čo je pravidlo dvoch rokov? A platí vždy?

Hovorí sa, že v jednej práci je potrebné vydržať aspoň dva roky. To je však výrazne limitovaný pohľad. Ak zohľadníte ešte niekoľko ďalších faktorov, uhol pohľadu na túto univerzálnu dobu môže byť iný.

  • Aké sú zvyklosti v odbore, v ktorom pôsobíte? Iná bude situácia napríklad v medicíne a iná v marketingu.
  • Nachádzate sa skôr na začiatku vašej kariérnej cesty alebo ste už desať rokov na pracovnom trhu? V prípade absolventov a ľudí na juniorských pozíciách je vyššia miera fluktuácie vnímaná ako prirodzenejšia, u seniorov môže pôsobiť podozrivo. Kým juniori si môžu dovoliť zmeniť prácu už po jednom až dvoch rokoch, u seniornejších pracovníkov vyvoláva pracovný pomer kratší ako tri roky otázky.

Na to, ako dlho vydržíte u jedného zamestnávateľa, má vplyv samozrejme aj to, ako ste si celkovo sadli s firmou či ako náplň práce naplnila vaše očakávania. Možno už od začiatku cítite, že ste nastúpili niekam, kde vám to nesadlo. Nezáleží pritom, či je to z dôvodu vám cudzej firemnej kultúry, slabého manažmentu alebo neprekonateľných hodnotových rozporov, sklamanie sa môže dostaviť celkom rýchlo po nástupe.

Je prirodzené, že budete v takej chvíli zvažovať odchod už pomerne skoro, napríklad v skúšobnej dobe. Predtým, než položíte svoju výpoveď na stôl, zamyslite sa, či už ste sa v podobnej situácii ocitli aj niekedy inokedy. Ak sa vám už niečo podobné stalo v minulosti viackrát, možno objavíte vo svojom nastavení vzorec, ktorý vám bráni preklenúť komplikovanejšie začiatky.

Nemeňte zamestnávateľa, meňte pozície

Keďže fluktuácia je pre zamestnávateľov veľmi nákladná, je pochopiteľné, že naberajú zamestnancov, ktorí u nich zostanú dlhší čas. Vysoká fluktuácia, teda opakovaná zmena zamestnania približne každý rok, je stigmatizovaná a vnímaná ako nežiaduca.

Existuje však prípad, ktorý je síce spojený so zmenami pozícií, ale nie je vnímaný ako neželaná fluktuácia. Naopak, recruiteri ho vnímajú ako dôkaz úspechu, ktorý pridáva kandidátovi na atraktivite. Ide o prípad, keď si zamestnanec u jedného zamestnávateľa prešiel dvoma alebo viacerými pozíciami, ktoré na seba ideálne aj kariérne nadväzujú.

Kedy je čas ísť ďalej?

Podobne ako príliš krátka doba, ani pridlhý čas v jednom zamestnaní nepôsobí v životopise dobre. Ide o prípady, keď človek na jednej pozícii bez výraznej zmeny zodpovednosti, výšky mzdy či náplne práce zostáva päť a viac rokov. Takýto dlhý čas v jednej práci totiž otvára u potenciálneho nového zamestnávateľa otázky ohľadom kandidátovej otvorenosti, flexibility či záujmu o kariérny ale aj osobnostný rast.

Najlepším radcom ohľadom toho, kedy sa máte posunúť ďalej, je váš osobný pocit. A to bez ohľadu na to, čo ste si prečítali vyššie o orientačných ideálnych dobách zotrvania v jednom zamestnaní. Kde jeden cíti, že nevidí nové perspektívy a potreboval by sa kariérne posunúť a obzerá sa po novej práci, druhý v tej istej situácii ocení výborný známy kolektív, ktorý by nerád obetoval za vágnu vidinu nového začiatku.

*Odkaz na prieskum amerického úradu pre štatistiky práce z úvodu článku nájdete tu.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook