Blog Profesia.sk
mar
18

Pozrite si rebríček vysokých škôl podľa záujmu zamestnávateľov o ich absolventov

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: , ,
Pozrite si rebríček vysokých škôl podľa záujmu zamestnávateľov o ich absolventov
Aby sa tohtoroční maturanti vedeli plnohodnotne rozhodnúť, kam ďalej budú smerovať ich kroky, prinášame v poradí druhý článok, ktorý sa venuje uplatneniu vysokoškolských absolventov na Slovensku. Z ktorých fakúlt a univerzít sú teda absolventi najviac žiadaní u zamestnávateľov?

V prechádzajúcom článku sme sa pozreli na pár mýtov a právd o uplatnení vysokoškolských absolventov na pracovnom trhu. Zistili sme, že z pohľadu zamestnanosti je vysokoškolský titul dobrým základom do pracovného života a iba malé percento absolventov zostáva dlhodobo bez práce. Otázne však je, či vám titul zabezpečí aj lepšiu prácu, ako keby ste ho nemali? Toto je individuálne, faktom, však je, že mnoho absolventov reaguje na pozície, na ktoré postačuje aj stredoškolské vzdelanie. Z pohľadu konkrétnych pracovných oblastí kraľuje administratíva.

Aby sme maturantom poskytli kompletné informácie pred tým, ako pošlú svoje prihlášky na vysoké školy, prinášame rebríčky univerzít a fakúlt na Slovensku zoradené podľa záujmu zamestnávateľov o ich absolventov. Pri zostavovaní sme vychádzali z toho, koľko zamestnávateľov si prezerá životopisy absolventov, ktoré boli uverejnené v roku 2018 na pracovnom portáli Profesia.sk.

Dopyt je po technických odboroch

Na Slovensku je dlhodobo nedostatok technicky zameraných špecialistov, teda yyštudovaných odborníkov technických smerov. Zamestnávatelia preto najčastejšie prezerajú životopisy absolventov informatiky, strojárstva či techniky. Ak by ste chceli mať o budúcnosť postarané, bolo by pre vás výhodné vybrať si práve tieto študijné odbory.

Po prvej trojke nasledujú v popularite u zamestnávateľov absolventi humanitných odborov ako ekonomika, spoločenské vedy alebo filozofia. Absolventi s takýmto vzdelaním často pracujú na pozíciách v administratíve, obchode či centrách zdieľaných služieb.

Naopak na druhom konci sú životopisy absolventov teológie, športu či umenia. Keď ale zohľadníme kontext, že ide o veľmi špecifické odbory, ktoré vyprodukujú menší počet absolventov, je veľmi pravdepodobné, že mnohí si svoje pracovné pôsobisko, nájdu už počas štúdia.

podľa záujmu zamestnávateľov

Najžiadanejší sú absolventi bratislavských univerzít

Ekonomická univerzita a Slovenská technická univerzita produkujú absolventov, ktorí sú u zamestnávateľov žiadaní. V priemere si životopis takéhoto absolventa pozrie viac ako 6 zamestnávateľov. No, ak plánujete študovať v iných regiónoch ako je hlavné mesto, nemusíte mať hlavu v smútku. Po bratislavských univerzitách sú žiadaní aj absolventi Žilinskej univerzity, Technickej univerzity v Košiciach či Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Tieto životopisy si v priemere pozrie 5 zamestnávateľov.

podľa záujmu zamestnávateľov

Ak je to vo vašich schopnostiach, študujte IT

Všetko tomu nasvedčuje, súčasná situácia aj prognózy do budúcna. Študovať IT sa oplatí. Je to oblasť, kde dlhodobo chýbajú kvalitní zamestnanci, dôsledkom čoho je nízka konkurencia medzi uchádzačmi o jednotlivé pracovné ponuky. Navyše, platovo sa radia medzi nadštandardné oblasti. Rovnako absolventi Fakulty informatiky a informačných technológii (STU) patria medzi najvyhľadávanejších z pohľadu zamestnávateľov. Druhé a tretie miesto si rozdelili Fakulta elektrotechniky a informatiky (STU) a Fakulta medzinárodných vzťahov (EUBA). V prvej desiatke sa nachádzajú ešte ďalšie dve fakulty, ktoré sa venujú informatike.

Čo sa týka fakúlt vyučujúcich humanitné odbory, do prvej desiatky sa dostala iba Fakulta medzinárodných vzťahov (EUBA). V prvej dvadsiatke jej ešte sekundujú Fakulta podnikového manažmentu (EUBA), Národohospodárska fakulta (EUBA), Obchodná fakulta (EUBA), Fakulta manažmentu (UK) a Fakulta sociálnych a ekonomických vied (UK).

podľa záujmu zamestnávateľov

Ako fungujte databáza životopisov na Profesia.sk?

Rebríček univerzít zostavuje Profesia pravidelne. Vychádzame pri tom z dát dostupných v databáze životopisov. Ako databáza funguje? Každý, kto si vytvára životopis prostredníctvom Profesie má možnosť rozhodnúť sa, či ho zverejní aj pre zamestnávateľov. Môžete si tiež zvoliť firmy, pre ktoré bude váš životopis neviditeľný (napríklad súčasný zamestnávateľ). Takýto zverejnený životopis je aktívny po dobu 3 mesiacov, ak si v ňom aktualizujete akúkoľvek informáciu, je aktívny ďalšie 3 mesiace. Zamestnávatelia si následne môžu v databáze životopisov vyhľadávať životopisy podľa potrebných kritérií, a ak do nich spadáte môžu vás kontaktovať s pracovnou ponukou.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook