Blog Profesia.sk
máj
17

Ako zvládnuť ťažký pracovný deň: Praktické tipy a rady pre úspech

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky:
Ako zvládnuť ťažký pracovný deň: Praktické tipy a rady pre úspech
Niektorí ich majú viac, iní ich zažívajú sporadicky. Niektorí ich zvládajú lepšie, iným sa rozbúcha srdce iba pri pomyslení na ne. Reč je o ťažkých pracovných dňoch. Ako sa na takéto dni pripraviť? Čo pomôže, keď vás zasype hromada úloh alebo sa začnete potiť pod tlakom extra náročného dňa?

V pracovnom diári svieti deň zakrúžkovaný červenou farbou. Ak nejde o výročie svadby alebo o narodeniny vášho potomka, pravdepodobne vás bude červená farba upozorňovať na náročný pracovný deň.

Očakávajte spotené podpazušie, zvýšený tep a možno aj jemnú triašku. Dobrou správou je, že tieto stresujúce príznaky náročného pracovného dňa dokážete eliminovať. Chcete poznať užitočné tipy, ktoré vám pomôžu zvládnuť ťažký pracovný deň ľahšie?

Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku

Príprava robí majstra. Bez ohľadu na to, či pripravujete narodeninovú tortu, chystáte sa na (prvý) pracovný pohovor alebo vás čaká výzva v podobe naozaj náročného pracovného dňa. Predpokladáme, že viete, čo vás čaká minimálne jeden deň vopred. Práve deň vopred si prichystajte detailný plán nasledujúceho dňa:

  • Stanovte si priority. Nie je možné stihnúť všetko. Definovaním priorít si určíte, čo je nevyhnutné a čo počká na neskôr.
  • Rozmeňte si pracovný deň na hodinové úseky. Všetko vám pôjde od ruky. Krok za krokom, úloha za úlohou.
  • Nachystajte si dokumenty, diár, počítač, oblečenie aj obľúbený parfum. Ráno nemusíte pobehovať splašene po dome a nedostanete sa do časovej tiesne.

Doprajte si 8 hodín spánku

Dobrý spánok je kľúčový pre vašu fyzickú aj duševnú pohodu. A neobhajujte sa, že patríte k vyvoleným, ktorým stačí odpočívať iba päť hodín denne.

Matthew Walker, spánkový odborník vám to v knihe Prečo spíme veľmi jednoducho vysvetlí. Kvalitný spánok vás chráni nielen pred chorobami, ale zaistí, že sa ráno zobudíte plní energie a sily. Máte problém so zaspávaním pred náročným dňom? Dajte si horúcu sprchu, prečítajte si oddychovú knihu alebo pozrite českú komédiu. Odpútate svoje myšlienky od nasledujúceho dňa a pokojne zatvorte oči.

Pozitívne myslenie = polovica úspechu

Viete ako naštartovať pozitívne myslenie? Položte si otázku: Čo najhoršie sa mi môže stať? Ak si odpoviete úprimne, odpoveď vám príjemne prekvapí. Maximálne sa niečo nepodarí, odloží alebo sa spracuje iba čiastočne. Málokedy je výsledkom úplný kolaps.

Dôležitosť pozitívneho myslenia potvrdzuje aj Veronika Hičárová zo Slovenskej akadémie vied: „Pozitívne zmýšľajúci ľudia používajú odlišné stratégie zvládania. Pokúšajú sa situáciu riešiť a zlepšiť a ak sa to nedá, tak je pre nich ľahšie ju akceptovať. Pesimisti budú nepríjemnú situáciu skôr odmietať, vyhýbať sa jej a viac sa zameriavať na svoje negatívne pocity.“

Urobte si prestávku

Zdá sa, že neustála práca vás približuje k vášmu cieľu rýchlejšie. Opak je pravdou. Pravidelné prestávky sú kľúčom k udržaniu produktivity a koncentrácie počas celého dňa. Urobte si krátke prestávky na oddych a občerstvenie.

Prejdite sa nadýchať von na čerstvý vzduch alebo si len zatvorte oči a oddýchnite od obrazovky. To vám pomôže znovu nabudiť energiu. Ak chcete svoju koncentráciu držať pod úplnou kontrolou, využite techniku Pomodoro alebo režim Nerušiť na vašom mobilnom telefóne.

Multitasking štiepi pozornosť

Robiť viac vecí naraz vraj dokážu iba ženy. Vo vysokej miere ho využívajú najmä matky, ktoré okrem pripravovania večere aj odpisujú na maily, kontrolujú synovi úlohu z matematiky a debatujú cez okno so susedou.

Multitasking nie je celkom zdravý. Štiepi vašu pozornosť, núti vás preskakovať z úlohy do úlohy. Vaša koncentrácia klesá. A to si predsa počas náročného pracovného dňa nemôžete dovoliť. Sústreďte sa naraz iba na jednu úlohu a venujte jej svoju plnú pozornosť.

Pripraviť sa na ťažký pracovný deň nie je ľahké, ale vedzte, že so správnym postojom môžete zvládnuť akékoľvek výzvy. S pozitívnym myslením a dobrým plánovaním dosiahnete úspech a produktivitu aj v najnáročnejších situáciách. Nezabúdajte, že aj keď sa stretávate s prekážkami, ste schopní ich prekonať. Rastiete každou výzvou, ktorú zdoláte.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook