Blog Profesia.sk
okt
21

Čaká vás kariérny posun? Poradíme vám, ako sa pripraviť na úlohu šéfky alebo manažéra

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky: , , ,
Čaká vás kariérny posun? Poradíme vám, ako sa pripraviť na úlohu šéfky alebo manažéra
Kariérny posun v práci a nové výzvy sú úplne prirodzené. Jednou z veľkých zmien v pracovnom živote býva prechod na pozíciu, na ktorej máte pod sebou prvýkrát ľudí, za ktorých ste zodpovední. Ako sa na úlohu šéfa či manažéra pripraviť, aby bol váš tím úspešný a napredoval, a na čo si dať pozor?

To, ako byť dobrým šéfom alebo manažérom, vás nikto za jedno poobedie nenaučí. Viesť tím a vytvárať pozitívne a stimulujúce prostredie je práca sama o sebe. Vyžaduje si od budúceho lídra veľa sebareflexie, načúvania ľuďom, no tiež neustále posúvanie vlastných vedomostí a schopností. Na čo si dať pozor?

Aj vy si musíte zvyknúť na zmenu

Manažérska rola si vyžaduje celkom iný prístup ako úloha člena tímu. Často sa, napríklad, stáva, že má nový manažér problém pustiť úlohy, ktoré robil predtým, a spoľahnúť sa na ľudí pod sebou. Je to však nevyhnutné, lebo len vďaka tomu môže prácu podriadených kolegov vnímať zvrchu, zameriavať sa na komplexnejšie ciele, hľadať riešenia a vnímať potenciál, ktorý tím pod ním má.

Zmena náplne práce a zvýšenie miery zodpovednosti tiež bývajú spojené s neistotou. Aj keď viete, že svoje úlohy plníte zodpovedne a načas, riadenie tímu na vás prenáša zodpovednosť aj za ostatných.

Aj keď vo vás môžu byť zo začiatku obavy, či to zvládnete, verte, že nikto nebol hneď zo začiatku rodeným šéfom. Len skúsenosť vás posunie a naučí, a pomôže vám nadobudnúť sebadôveru vo vlastné manažérske schopnosti.

Spoznajte vašich ľudí, na nich to stojí a padá

Vedeli ste, že podľa americkej štúdie z minulého roka, až 49 % zamestnancov končí v práci kvôli zlému šéfovi? Pritom práve ľudia vo vašom tíme by mali byť najvyššou prioritou a nejde len o otrepanú frázu. V práci trávime približne tretinu našich dní a je dôležité, aby prostredie, ktoré tam je, bolo pozitívne a motivujúce. No a to je práve úloha šéfa.

Každý zamestnanec vyniká v niečom inom a má od pracovného prostredia iné nároky, a vy by ste obe tieto informácie u svojich podriadených mali poznať, lebo len tak ich môžete primerane motivovať, vytvárať všestranný a stabilný tím a tiež sa na nich vedieť spoľahnúť.

Malo by to však fungovať aj opačne, a preto si pravidelne pýtajte spätnú väzbu. Samozrejme, nebudete ľudí z tímu naháňať po chodbách a prepadávať na obede, no môžete zaviesť pravidelné dotazníky a stretnutia, na ktorých sa budú môcť zamestnanci viac otvoriť. Na novej pozícii nesiete zodpovednosť nielen za výsledky tímu, no tiež za rozvoj ľudí pod vami. A to sa dá len tak, že s nimi budete hovoriť.

Otázky pre podriadených na pravidelných stretnutiach

– Prečo robíte túto prácu?
– Kam by ste sa kariérne chceli posunúť?
– Čo vnímate ako vaše silné stránky/slabiny v rámci tímu?
– Čo by bola vec, ktorú by ste chceli v tíme zmeniť?
– Máte aj vy nejaké otázky na mňa?

Učíte sa každý deň

Nech už budete na manažérsku pozíciu akokoľvek pripravení, učíte sa naďalej každý deň. Vždy príde situácia, s ktorou ste sa predtým nestretli a budete na ňu musieť reagovať. Na takéto prípady je dobré vypracovať si stratégiu dopredu. Napríklad sa naučte problémy riešiť s odstupom jedného dňa alebo si vždy vypočujte všetky zúčastnené strany, aby ste mali čo najviac informácií na vaše rozhodnutie.

Určite sa tiež stane, že urobíte chybu. Vašou reakciou v takej chvíli si buď získate dôveru podriadených, alebo stratíte ich rešpekt. To najmenej, čo môžete urobiť a čo každý podriadený ocení, je ospravedlniť sa. Aj to, že ukážete svoju ľudskú tvár, vášmu tímu povie, že vám môže dôverovať.

Kariérnym postupom a zmenou pracovnej pozície sa viete veľa naučiť. Nebojte sa priznávať si chyby a tiež to, že niečo stále neviete. Presne na to máte okolo seba tím šikovných ľudí, ktorí za vami budú radi stáť, ak im na to dáte  priestor a podmienky.

nemethova-fake-user
Mojmíra Némethová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Profesionálna social media surferka a vo voľnom čase zberateľka horských výhľadov, učiteľka pozície bojovníka 2 a vyznávačka bežeckých okruhov. Keď jej zostane nejaký voľný čas, rada napíše texty na rôzne témy, ktoré ju zaujmú.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook