Blog Profesia.sk
máj
24

Iba 16 % ľudí má osobnú skúsenosť so zdravotne znevýhodnenými na pracovisku. Tí, ktorí si to zažili, ju hodnotia pozitívne

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Zákulisie Profesie | Značky: ,
Iba 16 % ľudí má osobnú skúsenosť so zdravotne znevýhodnenými na pracovisku. Tí, ktorí si to zažili, ju hodnotia pozitívne
Na pracovisku sa často nestretávame s kolegami so zdravotným postihnutím. Dôvody na to sú rôzne. Ja som sa porozprávala s Annou Podlesnou, CSR manažérkou Profesie, o tom, ako túto situáciu zmeniť a prečo je to dôležité.

Aká je aktuálna situácia? Ako často môžu ľudia stretávať kolegov so zdravotným postihnutím na pracovisku?

Z prieskumu zameraného na postoje zamestnancov voči inakosti na pracovisku nám vyšlo, že iba 16 % opýtaných malo osobnú skúsenosť s ľuďmi so zdravotným postihnutím na pracovisku. Tí, ktorí ju mali, uviedli, že bola pre nich pozitívna. Mnoho ľudí si nevie predstaviť, aké je to spolupracovať s človekom s hendikepom, pretože jednoducho na to nemajú príležitosť. Keď už však tá príležitosť príde, dokáže často búrať bariéry a predsudky. Pritom stačí len pochopiť ako títo ľudia žijú a fungujú.

Túto situáciu sa snaží zmeniť aj program Výpomoc so srdcom? Ako vznikol nápad a čo za ním stojí?

V Profesii už od jej vzniku vytvárame cesty ako sa zamestnať aj ľudí so zdravotným postihnutím. Napríklad, náš portál Profesia.sk je prístupný aj pre ľudí so zrakovým obmedzením, máme portál dielne.sk, kde jednotlivci aj firmy nájdu zoznam overených chránených dielní. ZŤP uchádzači si môžu vytvoriť u nás životopis a uviesť v ňom rozsah svojho postihnutia a práce, ktoré sú schopní vykonávať. Takéto profily sú od marca tohto roku označené nálepkou Výpomoc so srdcom a zamestnávatelia sa k nim dostanú bezplatne. Program Výpomoc so srdcom je pokračovaním toho, ako sa snažíme zvýšiť šance zdravotne postihnutého človeka na trhu práce.

No a aké sú šance pre ľudí so zdravotným hendikepom uplatniť sa trhu práce? Ľudia všeobecne často hovoria, že nájsť si novú prácu je pre nich náročné. Predpokladám, že hendikepovaní to nemajú o nič jednoduchšie.

To závisí od viacerých faktorov. Napríklad, či človek má pracovné skúsenosti, ktoré predchádzali zdravotnému obmedzeniu, či ide o fyzický alebo mentálny hendikep. Každá životná situácia je iná. Dnes je však aj na Slovensku viacero firiem, ktoré podporujú rozmanitosť na pracovisku. Niektoré globálne firmy môžu mať dané z centrály, že majú zvýšiť počet ľudí so zdravotným postihnutím, pretože to posilňuje ich firemnú kultúru. Iné už prišli na to, že na niektoré práce sa hodia práve ľudia s konkrétnym zdravotným obmedzením. Každej firme odporúčame, aby začala v malom – s pomocou odborníkov, najmä pracovných asistentov.

výpomoc so srdcom

Ako do toho zapadá Výpomoc so srdcom?

V rámci Výpomoci so srdcom máme viacero kanálov, ktorými sa snažíme podporovať zamestnávanie zdravotne postihnutých. Napr. vhodných ŤZP uchádzačov na odborné práce môže firma bezplatne nájsť na Profesia.sk, ad hoc zákazky môže zadať chráneným dielňam cez dielne.sk. Spolupracujeme so školami, kde študujú žiaci so zdravotným obmedzením a hľadáme spôsoby ako im umožniť pracovnú skúsenosť na trhu práce. Cez domelia.sk sú to napr. krátkodobé brigády v rámci praxe. Ak má škola študijné odbory zamerané na služby alebo domáce práce, záhradné práce, manikúru, pedikúru, v rámci Výpomoci so srdcom ich firma môže ponúknuť svojim zamestnancom ako zmysluplný benefit.

Povieš nám aj konkrétny príklad, aby sme si to vedeli lepšie predstaviť?

Ako príklad si môžeme vziať žehlenie. Žijeme v rýchlej a vyťaženej dobe a nie všetci majú priestor alebo chuť na domáce práce. Radšej by čas trávili s rodinou, venovali sa koníčkom a oddychu alebo dokončili pracovné veci. Zrazu týmto ľuďom zamestnávateľ poskytne benefit – žehlenie, ktoré bude vykonávať vyškolená osoba so zdravotným hendikepom. Žehlenie môže prebiehať priamo v priestoroch firmy, v sídle chránenej dielne alebo podľa dohody.

Nemali ste pochybnosti na začiatku, či takýto program môže fungovať?

Od začiatku sme videli potenciál. Samozrejme, si to však chceli otestovať na sebe. V Profesii sme zamestnancom začali ponúkať žehlenie, upratovacie práce, grafické práce a záhradkárske práce. Najviac sa ujalo žehlenie, ktoré poskytujeme zamestnancom stabilne. Neskôr sme prijali ďalšieho kolegu s hendikepom, ktorý vykonáva obvolávanie klientov pre obchodné a právne oddelenie. Teším sa, že zamestnanci aj noví kolegovia si spoluprácu aj kvalitu odvedenej práce pochvaľujú.

Ty si často v kontakte s oboma stranami, zamestnávateľmi aj ľuďmi so zdravotným postihnutím. Čo si myslia o programe oni? Aký je ich pohľad na to, keď sa im podarí získať prácu?

Z pohľadu firiem ide najmä o zmysluplný benefit pre zamestnancov, ktorý ich obohacuje aj ľudsky o novú skúsenosť a zároveň im šetrí čas.

U ľudí s hendikepom ide často o také znovuzapojenie sa do života. Mnohí z tých, ktorí začali v programe nemali prácu 5 či 10 rokov. Už len samotný kontakt s novými ľuďmi je pre nich povzbudzujúci a zvyšuje ich sebadôveru. Mali sme však aj prípad pani, ktorá po rokoch začala pracovať cez Výpomoc so srdcom a o pár mesiacov sa odhodlala uchádzať o pracovnú pozíciu na otvorenom trhu práce. Aj ju získala, naštartovalo ju to, ale po čase zistila, že plný úväzok so svojím hendikepom nezvláda. V rámci Výpomoci totiž ľudia pracujú do 4 hodín denne. Každopádne teraz už vie, aké sú jej reálne sily, čo je pre ňu vhodné a čo už nie.

Ak je hocikto dlhodobo doma, tak je pre neho náročné nastúpiť do pracovného kolotoča. No ak sa k tomu pridá ešte zdravotný hendikep, človek sa musí vyrovnávať s viacerými faktormi ako je nové prostredie, noví ľudia, predsudky a pod. Ako to čo najlepšie zvládnuť?

Cez Výpomoc so srdcom sa snažíme vytvoriť model, aby ľudia začínali pracovať s podporou pracovných asistentov. Tých považujeme za kľúčových najmä v prvých týždňoch. Pomáhajú im obnoviť pracovné návyky a sú oporou, keď ich motivácia vytrvať klesá. Firmám sa snažíme vysvetľovať, že pracovný asistent slúži ako most, ktorý v počiatočnom štádiu spája človeka s hendikepom s jeho novými kolegami a prostredím. Pomáha prekonať obavy, strach a predsudky a zároveň dohliada na kvalitu práce a správne pochopenie požiadaviek. Výzvou však je systémové financovanie pracovnej asistencie, ktoré aktuálne nie je doriešené.

Aké možnosti majú bežní ľudia, ak by sa chceli angažovať alebo pomôcť podporiť zamestnávanie ľudí s hendikepom?

Ak je napríklad zamestnanec, ktorý sa dozvedel o programe Výpomoc so srdcom a zaujal ho, môže tú informáciu šíriť ďalej medzi kolegov alebo nadriadených. Firmy môžu tieto aktivity hradiť z povinného náhradného plnenia, alebo v rámci benefitného systému či CSR rozpočtov. V rámci programu robíme poradenstvo, prepájame vhodné organizácie s firmami, aby si spoluprácu vyskúšali najskôr v malom, na 2 – 3 mesiace. Pomáhame im prekonať počiatočné prekážky a správne nastaviť očakávania.

Potom sú tu aj individuálne možnosti ako pomôcť, a to je napr. forma osobnej asistencie. Agentúry osobnej asistencie neustále hľadajú ľudí na flexibilnú prácu na pár hodín mesačne. Ide o pomoc alebo sprevádzanie hendikepovaného človeka pri každodenných činnostiach – pomoc pri hygiene, ceste na poštu alebo na úrad, pomoc pri štúdiu, sprevádzanie na kultúrnych a športových akciách a pod. U nás vo firme sme napríklad takto viackrát sprevádzali človeka so svalovou dystrofiou na hokejový zápas. Bez osobného asistenta sú ľudia s hendikepom obmedzený na život medzi štyrmi stenami. Najväčší dopyt po osobných asistentoch je v lete.

Ďalšou možnosťou je využívať služby chránených dielní. Ak potrebujete upratať, vyvenčiť psa, pokosiť záhradu alebo polievať kvety počas dovolenky, toto sú ideálne brigády pre ľudí s hendikepom. Nájdete ich jednoducho na stránkach domelia.sk označených logom Výpomoc so srdcom.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook