Blog Profesia.sk
mar
22

Reagujete na viaceré pracovné ponuky? Poradíme, ako udržať poriadok a prehľad

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Reagujete na viaceré pracovné ponuky? Poradíme, ako udržať poriadok a prehľad
Ak aktívne hľadáte prácu a oslovujete viaceré firmy, možno ste narazili na to, aké dôležité je mať v jednotlivých reakciách poriadok. Prezradíme vám jednoduchý trik, ako na to.

Správu vašich reakcií aj prehľad rôznych fáz, v ktorých sa jednotlivé výberové konania práve nachádzajú, zvládnete aj s jednoduchým papierovým zápisníkom. O niečo lepšie je riešenie, ktoré môžete mať pri sebe neustále, napríklad v tabuľkovom dokumente uloženom na osobnom cloudovom disku.

Získate tak dobrý a aktuálny prehľad o detailoch každej reakcie na pracovné ponuky. Okrem názvu pozície a firmy, o ktorú sa uchádzate, si zaznačte výšku ponúkanej mzdy, dátum nástupu, adresu výkonu práce, možnosti flexibility či benefitov. Budete tak mať ponuky na jednom mieste a veľmi rýchlo ich dokážete navzájom porovnať. Na základe toho sa vám potom bude ľahšie a informovanejšie rozhodovať. 

História reakcií na Profesii ponúka nové možnosti prehľadu

Ak máte na Profesii vytvorené konto a reagujete cez neho na pracovné ponuky, možno ste si už všimli, že okrem záznamu o samotnej reakcii a odoslaných dokumentoch v ňom nájdete aj ďalšie užitočné informácie, ktoré sa týkajú konkrétnych výberových konaní. 

Na jednom mieste tak vidíte nielen to, kam ste životopis poslali, ale aj či už firma vaše dokumenty videla. Takisto tu môžete zistiť, či je ešte pracovná ponuka aktívna.

Ak ste nedostali odpoveď na vašu reakciu, máte niekoľko možností, ako ďalej postupovať. Je v poriadku sa pripomenúť emailom, prípadne rovnakou cestou, akou ste sa do výberového konania prihlásili. Najlepší čas na takúto reakciu sa pohybuje medzi siedmimi a 10 dňami a obsah správy by mal byť jasný, stručný a zdvorilý. Nezabudnite uviesť pozíciu, o ktorú sa uchádzate. 

Nebojte sa pýtať si spätnú väzbu

Ak ste prešli viacerými kolami výberového konania, ale nakoniec ste pozíciu nezískali, nebojte sa vypýtať spätnú väzbu. Zaujímajte sa o to, ktoré kľúčové kompetencie rozhodli o úspechu iného kandidáta či kandidátky, prípadne kde vidí druhá strana priestor na vaše zlepšenie. 

Kvalitná spätná väzba, ak ju dokážete vypočuť aj spracovať, vám môže v ďalších výberových konaniach výrazne pomôcť, najmä ak podobné veci zazneli na vašu adresu z rôznych strán. Nechajte si preto veci, ktoré v rámci feedbacku zazneli, prejsť hlavou a doprajte si čas zamyslieť sa nad tým, ako s nimi naložíte. 

Potrebujete napríklad zlepšiť znalosť angličtiny? Prihláste sa do kurzu alebo si zlepšite vaše jazykové znalosti prirodzene. Bol problém s menšími skúsenosťami? Poobzerajte sa po dobrovoľníckych projektoch, kde by ste svojimi skúsenosťami mohli prispieť a zároveň sa zdokonaliť, prípadne aj niečomu novému naučiť. 

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook