Blog Profesia.sk
apr
30

Novinka: Vyhľadávajte pracovné ponuky podľa platu

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Novinka: Vyhľadávajte pracovné ponuky podľa platu
Pred rokom sa zmenil spôsob, akým firmy zadávali plat do svojich pracovných ponúk. Zrazu bolo povinné uvádzať v nich základnú zložku mzdy. V Profesii sme často dostávali otázky, kedy bude možné vyhľadávať si pracovné ponuky aj podľa platu? Želanie sme vypočuli a vyhľadávanie podľa platu môžete používať už dnes.

Výška mzdy má často vplyv na celkovú spokojnosť so zamestnaním, ale aj na to, či človek prijme pracovnú ponuku, či si začne hľadať novú prácu, alebo či vôbec odošle životopis na pracovnú pozíciu, o ktorú má záujem. Na jednej strane je to pochopiteľné, plat je predsa základná potreba, od ktorej následne môžeme rozvíjať ďalšie. Aj prieskum Profesie ukázal, že 80 % opýtaných považuje plat za najdôležitejšiu informáciu v pracovnej ponuke.

Je fér, keď poznáte plat ešte pred odoslaním životopisu

Minulý rok v máji vstúpili do platnosti legislatívne zmeny, ktoré spôsobili to, že pri každej uverejnenej pracovnej ponuke musí byť zverejnená aj základná zložka mzdy. Predtým bolo bežné, že firmy políčko plat v pracovnej ponuke nechávali prázdne alebo používali populárny výraz „plat dohodou“. Iba okolo 30 % pracovných ponúk malo dobrovoľne uvedený aj ponúkaný plat. Teraz sa situácia zmenila a po roku môžeme povedať, že viac ako 90 % pracovných ponúk obsahuje aj informáciu o plate.

Vyhľadávajte si pracovné ponuky podľa platu

Na Profesia.sk sme spustili novinku, vďaka ktorej si môžete pracovné ponuky filtrovať už aj podľa ponúkaného platu. S tým súvisia aj ďalšie zmeny a nové prvky na našom portáli, ktoré by sme vám radi predstavili.

Vyberajte podľa toho, koľko minimálne chcete zarábať. Keď si rozkliknete zoznam ponúk v ľavom stĺpci nájdete nový filter PLAT. Ponúkané platy v ňom delíme podľa toho, či ide o hodinovú mzdu alebo mesačnú. Vybrať si tak môžete spodnú hranicu, s ktorou budete spokojní a uvidíte ponuky s vybraným platom a vyšším. Pokiaľ si novú prácu hľadáte cez rozšírené hľadanie, nájdete tam pridané políčko POŽADOVANÁ VÝŠKA MZDY, kde si môžete nastaviť minimálnu sumu a tiež či hľadáte ponuky s mesačnou alebo hodinovou mzdou.

zoznam ponúk

Ide o celkový ponúkaný plat. Aby sme vyhľadávanie urobili čo najefektívnejšie, zvolili sme nové zadávanie ponúkaného platu. Nejde o základnú zložku mzdy, ako to bolo v inzerátoch doteraz. Motivujeme firmy, aby zadávali platový rozptyl (od – do) alebo presnú sumu, ktorá sa približuje reálnej ponúkanej hrubej mzde. Nové vyhľadávanie teda berie do úvahy celkový ponúkaný plat alebo jeho rozptyl. Všetky mzdy sú uvedené brutto, teda ide o hrubú mzdu.

Minimálny plat si môžete nastaviť aj pri ponukách e-mailom. Pracovné ponuky podľa vašich požiadaviek a kritérií môžete dostávať aj priamo na váš e-mail. Od teraz si k tým kritériám môžete zadať aj požadovaný plat.

Plat uvidíte aj v zozname ponúk. Už si nemusíte rozklikávať pracovné ponuky, aby ste zistili, akú budete mať výplatu. Do zoznamu ponúk sme pridali zelenú nálepku s platovým rozptylom. Môžete sa tak rýchlejšie a lepšie rozhodnúť, či je pracovná ponuka pre vás zaujímavá.

Viac informácií o plate. V detaile ponuky teraz nájdete informáciu o celkovej ponúkanej mzde. V texte pracovnej ponuky sa dozviete aj to, koľko z toho je základná zložka mzdy, teda suma, ktorú si určite nájdete na výplatnej páske. Tiež je tam priestor na to, aby zamestnávateľ vysvetlil, čo všetko do celkovej mzdy spadá (príplatky, 13. alebo 14. plat, bonusy a odmeny, a iné).

Nové vyhľadávanie si môžete vyskúšať hneď na stránke Profesia.sk.

Dobré tipy na záver:

Nepodceňujte pracovné ponuky s nízkou základnou zložkou mzdy. Ako viete, mzda sa skladá z viacerých zložiek – základná, variabilná a iné zložky. Niektoré pracovné pozície sú nastavené na stabilnejší príjem, iné zas na pohyblivejší. To znamená, že hoci majú na prvý pohľad nízku základnú zložku mzdy, vaša konečná mzda môže byť vyššia práve vďaka ďalším zložkám.

Neberte mzdu v pracovných ponukách ako finálnu. Pri mnohých pracovných pozíciách skutočná výška mzdy závisí na konkrétnom kandidátovi, jeho praxi a skúsenostiach. Nebojte sa o plate vyjednávať, prinajmenšom za opýtanie nič nedáte.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook