Blog Profesia.sk
júl
14

Prečo sa oplatí stážovať a brigádovať ešte počas štúdia a prázdnin?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky: ,
Prečo sa oplatí stážovať a brigádovať ešte počas štúdia a prázdnin?
Čím vyplníte vo svojom prvom životopise tú časť, v ktorej majú byť uvedené vaše pracovné skúsenosti? Ak ste práve vyšli zo strednej alebo vysokej školy, je pravdepodobné, že táto časť ostáva prázdna. Nemusí to tak byť. V životopise mladých ľudí, ktorí práve skončili štúdium, by mala figurovať ako pracovná skúsenosť študentská brigáda alebo stáž. Prečo? Dôvodov je viac než by ste napočítali na prstoch jednej ruky.

Pracovná skúsenosť na nezaplatenie

Už sa nebudete schovávať v poslednej lavici a tváriť sa nenápadne. Prvé brigády či part-time job prinášajú so sebou aj trochu stresu. Zároveň vás prvá pracovná skúsenosť, ktorú získate, posunie z detského života do života dospelých.

Stretnúť sa môžete s prácou, ktorá vás (ne)bude baviť, tiež s nervóznym šéfom, hlučnou kolegyňou alebo nediplomatickým zákazníkom. Všetko je nové a je iba na vás, ako sa vysporiadate s novou situáciou. Každá skúsenosť však zvyšuje vaše šance na rýchle zamestnanie po ukončení štúdia.

Tak toto robiť nebudem 

(Ne)budem robiť za barom, (ne)chcem robiť za pásom, (ne)zvládnem komunikáciu s mnohými ľuďmi naraz… Vďaka prvým pracovným skúsenostiam sa vám začne rysovať cesta, ktorou sa vo svojom profesijnom živote vydáte.

V prvej práci zistíte, čo vás baví viac i menej. Možno objavíte, že radšej komunikujete s ľuďmi ako spisujete objednávky do Excelu. Možno vám práve prvé pracovné skúsenosti dodajú motiváciu zlepšovať svoje študijné výsledky s vidinou lepšieho (nielen) pracovného života.

Môjho šéfa poznám z kaviarne 

Usmiaty, šikovný a pracovitý študent si privyrába počas štúdia prácou v kaviarni. Pravidelná ranná návštevníčka kaviarne je staršia pani, ktorá si prichádza do kaviarne vypiť pomarančový džús a malé espresso. Študent je každé ráno rovnako usmiaty, vždy ho rýchlo obslúži a úctivo sa prihovára každému zákazníkovi. O sedem rokov neskôr je tento mladý študent obchodným riaditeľom medzinárodnej spoločnosti. Tá staršia pani z kaviarne je jeho nadriadená. Mala čuch na ľudí a oslovila ho s pracovnou ponukou. Toto nie je to skutočný príbeh. Ale mohol by byť.

Zaevidujete a zaúčtujte túto faktúru. Naozajstne

V škole nás učili teóriu, v práci nás hodia do vody a očakávajú, že budeme plávať. Mladí ľudia na stážach a brigádach majú príležitosť prepojiť teoretické znalosti a konkrétnymi pracovnými situáciami. Kým v škole učili mladých účtovníkov ako zaúčtovať, v praxi dostanú na stôl faktúry a idú do toho na ostro. Aj s rizikom zlého výsledku. A vyhodnotenie tu nerealizuje učiteľ, ale nadriadený.

Viac ako vreckové 

Aj keď rodičia svojim deťom počas štúdia dávajú vreckové, hodnotu peňazí začnú vnímať intenzívnejšie až vtedy, keď dostanú prvú výplatu. Tak dlho musím pracovať, kým si kúpim lístok na festival alebo nové rifle? Finančnú gramotnosť mladí ľudia po prvej brigáde či stáži už nevnímajú len ako nepovinný predmet. Je väčšia šanca, že nebudú míňať na hlúposti a odložia si časť výplaty. Lebo vlastné (ťažko zarobené peniaze) sa púšťajú do obehu ťažšie ako tie rodičovské.

Ja prácu nehľadám, ja už ju mám

Nie je výnimočné, že ak pracujete v posledných ročníkoch vysokoškolského štúdia v spoločnosti, ostanete v nej aj po promóciách. Ak prejavíte záujem, nadšenie z práce a šikovnosť, váš nadriadený vám vytvorí plnohodnotné pracovné miesto. Tu môžete ďalej rozvíjať to, čo ste sa počas brigády či stáže naučili. A vaši spolužiaci, ktorí počas štúdia leňošili, iba začínajú posielať prvé životopisy.

Rastie moja osobnosť, zisťujem, kto som 

V škole sa ide podľa osnov. Toto sa naučte a keď to budete ovládať, získate dobré ohodnotenie. V práci vzniká priestor na väčšie objavovanie seba. Každým novým projektom, každou novou prezentáciou, novým stretnutím sa formuje osobnosť mladého človeka. Objavuje silné a slabé stránky, formuje svoje hodnoty a ciele. Mladí pracujúci rýchlejšie dospievajú.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook