Blog Profesia.sk
okt
4

Prečo si vás personalisti chcú pred nástupom do práce otestovať?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky:
Prečo si vás personalisti chcú pred nástupom do práce otestovať?
Čaká vás v rámci výberového procesu aj osobnostné testovanie? Nemajte žiadne obavy. Personalisti chcú iba lepšie spoznať vaše vlastnosti a komunikačný štýl.

Nájsť a hlavne udržať si dobrého zamestnanca je čoraz ťažšie a ťažšie. Mnohé firmy bojujú s vysokou fluktuáciou. Preto sa snažia zapojiť do výberového procesu techniky, ktoré im viac napovedia o tom, aký charakter má daný uchádzač a či sa hodí na danú pozíciu. V tom im pomáha osobnostné testovanie.

Testy odhalia aj to, čo nepoviete

Ak ste sa s osobnostným testovaním nikdy nestretli, môže vás požiadavka zo strany potenciálneho zamestnávateľa zaskočiť. Netreba sa ale ničoho báť. Nejde o žiadnu psychodiagnostiku alebo odborné vyšetrenie. Osobnostné testovanie využíva čoraz viac spoločností ako doplnok výberového procesu. Väčšinou sa týka finálnych kandidátov na danú pozíciu.

Prečo si vás ale personalista potrebuje otestovať? Testy osobnosti sa využívajú predovšetkým na to, aby odhalili vaše základné charakterové vlastnosti a mäkké zručnosti. Podľa výsledkov dokáže personalista zistiť, či sa na danú pozíciu povahovo hodíte, či si sadnete s kolektívom a šéfom. Ďalšie parametre, ktoré sa sledujú sú, či ste tímový hráč alebo viac samostatná jednotka a aký je váš komunikačný štýl. A tiež to, či vo vás tkvie skrytý manažérsky potenciál.  Výsledky môžu tiež ukázať, či môžete mať problém s niektorými činnosťami, ktoré sú náplňou pracovnej pozície.

Najlepšia príprava? Buďte sami sebou

Máte termín testovania a chceli by ste sa naň pripraviť? Poradíme vám, aby ste nestrácali čas. Ak poznáte sami seba a ste presvedčení, že sa na danú pracovnú pozíciu hodíte, nemáte sa čoho báť. Samotný osobnostný test ešte nikoho o miesto nepripravil. To, či pozíciu získate závisí od kombinácie viacerých faktorov a tiež vašej konkurencie.

Jediná rada je, aby ste odpovedali pravdivo. Mnohé testy sú postavené na tom, že obsahujú viacero otázok podobného charakteru, ktoré sú inak štylizované. Práve preto, aby sa zachovala konzistentnosť odpovedí.

Otázky, ktoré zisťujú ako komunikujete s novými ľuďmi môžu vyzerať takto:
„Rád stretávam nových ľudí.“
„Na spoločenských akciách sa rozprávam s ľuďmi, ktorých poznám.“
„Cítim sa komfortnejšie v menších skupinkách.“
„Nemám problém osloviť cudzích ľudí.“
„Je pre mňa náročné rozpráva sa s ľuďmi, ktorých nepoznám.“
„Som rád stredobodom pozornosti.“

Prečo nie je dobré, aby ste testy vypĺňali podľa toho, čo si myslíte, že je správna odpoveď? Osobnostné testy pomôžu nielen personalistovi, ale aj vám. Predstavte si, že vyplníte test podľa toho, čo si myslíte, že sa hodí pre danú pozíciu, no zároveň sú odpovede opakom vašej skutočnej povahy. Ak dané miesto získate, veľmi rýchlo môžete prísť na to, že vlastne pracovná náplň vám nesedí alebo máte problém s jej realizovaním.

Rôzne testy zisťujú rôzne druhy správania

Personalista vám dopredu môže povedať aký typ testu vás čaká, ale nemusí. Každá spoločnosť môže používať iný typ testu. Test môžete urobiť online z pohodlia domova alebo v rámci pohovoru v priestoroch zamestnávateľa. Medzi najpoužívanejšie patria:

  • HPI – Hoganov osobnostný dotazník. Obsahuje približne 200 otázok typu súhlasím / nesúhlasím, doba vyplnenia je 15 – 20 minút. Udáva vhodnosť uchádzača na danú pozíciu, ukazuje jeho silné stránky a priestor na rozvoj. Predvída správanie človeka.
  • MVPI – Inventár motívov hodnôt a preferencií. Skladá sa z približne 200 jednoduchých tvrdení, ktorých vyplnenie zaberie 15 – 20 minút. Určuje ako sa daný človek hodí na pracovnú pozíciu, ako zapadne do tímu, či je kompatibilný s hodnotami spoločnosti. Je zameraný viac na hodnoty, postoje a túžby človeka.
  • MBTI – Myers-Briggs indikátor osobnosti. Test s 93 otázkami, ktoré dávajú na výber medzi dvoma tvrdeniami. Výsledky testu ponúkajú 16 rôznych osobnostných typov, ktoré definujú rozmedzie ako extrovert – introvert, intuícia – vnímanie, myslenie – cítenie, hodnotenie – vnímanie. Test identifikuje, či sa na pozíciu hodíte a ako zapadnete do kolektívu.
  • HDS – Hoganov rozvojový test. Má približne 170 otázok typu súhlasím nesúhlasím, doba vyplnenia je 15 – 20 minút. Je zameraný na rizikové tendencie správania sa, ktoré znižujú produktivitu človeka v práci. Na rozdiel od predchádzajúcich, ukazuje, ako bude človek reagovať v záťažových alebo nových situáciách. Skôr sa využíva pri výbere na vyššie manažérske pozície.

TIP: Absolvovali ste osobnostný test? Požiadajte personalistu o zhodnotenie výsledkov. Môže vám to pomôcť v ďalšom smerovaní vašej kariéry a možno sa o sebe dozviete aj niečo nové.

Osobnostné testy sú iba jedným druhom, ktoré môžu spoločnosti využiť. Okrem toho existujú aj výkonové testy, testy kompetencií alebo testy špeciálnych schopností. Tieto sa využívajú v prípadoch, kedy si personalista potrebuje otestovať špecifické zručnosti kandidáta. Jednoducho povedané, otestovať sa dá čokoľvek.

Pri niektorých povolaniach sa testom nevyhnete

Či sa spoločnosť rozhodne vás otestovať alebo nie, je iba na nej. Pri niektorých pracovných ponukách sa to môžete dozvedieť už z popisu, no väčšinou vám výberový proces detailnejšie vysvetlí až personalista pri telefonickom alebo osobnom pohovore. Sú však povolania, pri ktorých sa testovaniu nevyhnete. Ide napríklad o prácu v štátnej správe, záchranných zložkách či manažérskych pozíciách.

Ste zvedaví, ako by ste v testovaní dopadli? Na internete je k dispozícii viacero osobnostných testov zadarmo, samozrejme v menšom rozsahu, ako tie, ktoré používajú personalisti. Vyskúšajte si testovanie hneď.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook