Blog Profesia.sk
feb
18

Sviatky v roku 2018. Čaká nás 11 voľných dní

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Sviatky v roku 2018. Čaká nás 11 voľných dní
Rok 2018 je v plnom prúde a mnohí netrpezlivo pozeráme do kalendára, kedy bude nejaké to pracovné voľno. Pozreli sme sa namiesto vás na to, ako to tento rok vychádza.

Slovensko má za rok 15 dní pracovného pokoja. Sú to dni, kedy si pripomíname významné historické a cirkevné míľniky, ktoré formovali našu krajinu. Štátne sviatky a dni pracovného pokoja ustanovuje Zákon Národnej rady Slovenskej republiky z 20. októbra 1993 o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch.

V tomto roku si užijeme iba 11 dní voľna. Štyri sviatky pripadli na sobotu. Čo nás však môže tešiť je, že Vianoce sa tento rok začínajú v pondelok (24.12.).  Okrem toho nás čakajú iba dva predĺžené víkendy, väčšina sviatkov totiž pripadá na stred týždňa. Čo však nemusí byť vôbec zlé. Napríklad, 1. máj bude v utorok, stačí si zobrať jeden deň dovolenky a zrazu si môžete užívať 4 dni voľna.

Ako je to vo svete?

Už nejaký čas sa hovorí, že máme na Slovensku príliš veľa štátnych sviatkov. Ozvali sa návrhy na ich zníženie, zatiaľ však neúspešne. Je to ale naozaj tak? Máme tých voľných dní až tak veľa? Ak sa na to pozrieme z pohľadu susedných krajín, tak máme voľných dní najviac. Nasleduje Česko a Rakúsko s 13 dňami pracovného pokoja, o jeden deň menej majú Poliaci a Maďari. Vo svetovom meradle majú najviac voľných dní zamestnanci na Srí Lanke, až 25. Na druhej strane sú Mexičania, ktorí si oddýchnu iba 7 krát do roka.

V niektorých krajinách neoslavujú sviatky v presne stanovené termíny, ale voľné dni sa posunú na piatok alebo pondelok, vďaka čomu si zamestnanci užijú predĺžený víkend. Funguje to napríklad vo Veľkej Británii. Zaujímavo riešené sviatky majú aj naši susedia v Maďarsku, kde sviatky dopĺňajú tzv. oddychové dni/dni pracovného pokoja. Vďaka nim si užijú až 4-dňové predĺžené sviatočné víkendy. Funguje to takto: sviatok práce (1. mája) pripadá v tomto roku na utorok, tým pádom bude v Maďarsku pondelok, 30.4., deň pracovného pokoja a ľudia si môžu oddýchnuť štyri dni (od 28.4. do 1.5.). Tieto dni si však nahradia tak, že určené soboty v roku sú pracovné. Väčšinou je to sobota pred voľným víkendom.

Cez sviatky už nenakupujeme

Novinkou, ktorá platí od júna minulého roka, je zákaz maloobchodného predaja na Slovensku počas sviatkov. To znamená, že počas dní pracovného pokoja si už v obchodoch, ktoré predávajú tovar, ako napríklad supermarkety, potraviny, elektronika, nákupné centrá, nenakúpime. Zákaz sa vzťahuje na sviatočné dni, počas ktorých nie je možné nariadiť zamestnancovi prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi, a s ním súvisiace činnosti. Ide teda nielen o pracovníkov za pokladňou, ale aj dokladanie tovaru, skladníkov a pod.

Podobný zákaz predaja počas sviatkov platí aj v Rakúsku, Holandsku, Nórsku, Grécku či Poľsku. V krajinách ako Česká republika, Rumunsko je maloobchodný predaj zakázaný iba v niektoré sviatky. V Nemecku sa zákaz predaja počas sviatočných dní líši podľa spolkových krajov. V prípade, že sa chystáte na nákupy do zahraničia, overte si radšej vopred, kedy majú v danej krajine štátne sviatky, a aká je u nich legislatíva, aby ste neboli prekvapení.

Ako najradšej trávite sviatky vy? Je nejaký sviatok, ktorý by ste na Slovensku zrušili? Budeme sa tešiť na vaše názory a komentáre.

 

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook