Blog Profesia.sk
nov
13

Vďaka komu som sa dostala do spoločnosti Profesia

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: , ,
Vďaka komu som sa dostala do spoločnosti Profesia
To je otázka asi každého z môjho užšieho aj širšieho okolia. Mojou odpoveďou však prekvapivo nie je strýko, sesternica z druhého kolena ani susedova manželka.

Na túto otázku vždy odpovedám krátkym príbehom, ktorým sa snažím vyvracať mýty o tom, ako sa na Slovensku bez konexií práca nájsť nedá. Za tým, ako som sa stala súčasťou Profesie, vidím tri dôležité rozhodnutia:

1. Stáž v Nadácii Pontis

Vedela som, že popri štúdiu na vysokej škole chcem získať pracovné skúsenosti, avšak súčasne potrebujem mať dostatok času aj na školu. Z tohto dôvodu sa mi študentská stáž zdala ako najschodnejšie riešenie. Keďže sa mi myšlienky projektov Nadácie Pontis veľmi páčili, napadlo mi, prečo sa neprihlásiť na študentskú stáž priamo tam? A tak som sa po krátkom odhodlávaní nesmelo rozhodla uchádzať o stáž na oddelení firemnej filantropie. Poslala som motivačný list, životopis, absolvovala pohovor v anglickom jazyku a po dňoch nepretržitého kontrolovania e-mailov som dostala pozitívnu odpoveď s dňom nástupu. V rámci stáže a neskôr opätovnej brigády a pomoci som sa zoznámila so slovenskými neziskovkami, CSR aktivitami firiem (pozn.: spoločensky zodpovedné podnikanie) a zúčastnila sa aj udeľovania ocenení Via Bona, kde som sa dozvedela o projekte Maxman University.

Petra Nováková, Nadácia Pontis, dobrovoľníctvo

Ako dobrovoľníčka Nadácie Pontis v kaviarni Dobrá krajina na festivale Pohoda

2. Projekt Maxman University

Prvé pracovné skúsenosti som už mala za sebou, ale stále to bolo v škole viac o teórii ako o praxi. Preto som sa aj ja stala „študentkouˮ Maxman University, kde je účasť dobrovoľná a bezplatná a je na samotnom študentovi, či využije túto príležitosť. Vždy v stredu podvečer prednášajú v rámci nej zaujímaví hostia, ktorých slová vás motivujú, vyburcujú k zamysleniu, naučia niečomu novému, ale najmä vždy priblížia k porozumeniu fungovania reálneho sveta práce. Jedným z prednášajúcich bol aj môj súčasný kolega Martin Menšík. V závere svojej prednášky spomenul okrem iného možnosť stať sa dobrovoľníkom na dvojdňovom veľtrhu pracovných príležitostí Profesia days 2014 v Inchebe. Úlohou by bolo uchádzačom poradiť, ako napísať dobrý životopis, motivačný list, či upozorniť na najčastejšie chyby, ktorým sa treba vyvarovať. Študentov, ktorí sa rozhodli pre túto aktivitu, čakalo trojhodinové školenie, kde sa mali naučiť tým najdôležitejším zásadám a tipom, ktoré sú pri hľadaní práce dôležité. Vnímala som to ako ideálnu kombináciu vyskúšať si kariérne poradenstvo v praxi a získať nové odborné znalosti.

3. Dobrovoľníctvo na Profesia days 2014

Prvým krokom k samotnej praktickej „skúške“ poskytovania konzultácií bolo absolvovať prezentáciu s HR manažérkou Profesie Zuzkou Kaňuchovou, ktorá nás na poradenstvo pripravila. Prišli Profesia days a ja som sa spolu so vzormi životopisu, motivačného listu a mojimi poznámkami z prezentácie vydala medzi cca 20 000 uchádzačov s pocitom obrovskej zodpovednosti. A hlavne so zvedavosťou, či ma poradenská práca bude baviť a ako mi vlastne komunikácia s uchádzačmi pôjde. Netrvalo dlho a moje obavy vystriedala radosť z pomoci ľuďom, najčastejšie pri vylepšovaní ich životopisu a motivačného listu. Moja radosť a nadšenie z práce však neskončili druhým dňom veľtrhu Profesia days, ale umocnila ich možnosť uchádzať sa o pracovnú pozíciu na HR oddelení v spoločnosti Profesia.

Petra Nováková, Profesia days, školenie, HR, Zuzana Kaňuchová

Školenie o kariérnom poradenstve v Profesii pred veľtrhom práce Profesia days 2014

Vďaka komu som teda v spoločnosti Profesia?

Tou osobou som bola ja sama so všetkými mojimi aktivitami navyše, ktorých som sa zúčastňovala. Nemusíte strácať čas premýšľaním, či poznáte generálneho riaditeľa alebo jeho bratranca, ale investujete ho do aktivít, ktoré vás posunú ďalej.

novakova@profesia.sk
Petra Nováková
HR špecialistka
Profesia spol. s r.o.
Vyštudovala v českom Brne, dobrovoľníčila v nemeckom Berlíne, „spíkovala“ v írskom Corku a vrátila sa do rodnej Bratislavy. Baví ju dobrovoľníctvo, filantropia a projekty občianskych aktivistov.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook