Blog Profesia.sk
máj
16

3 tipy ako si nájsť letnú brigádu

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
3 tipy ako si nájsť letnú brigádu
V rukách držíte teplé maturitné vysvedčenie, výučný list alebo ste ukončili všetky zapísané skúšky. Koniec strednej školy či semestra ste už 3x oslávili, vypracované zadania rituálne spálili, vyspali ste sa doružova. A teraz čo? Je na čase poobzerať sa po letnej brigáde. Kde nájsť tu najvhodnejšiu pre vás? Koľko zarobíte a čo vám letná brigáda okrem financií prinesie?

Nečakajte na leto 

Aj keď máte v skúškovom období či tesne pred maturitami plnú hlavu štúdia, odporúčame vám s hľadaním letnej brigády začať už na konci jari. Ponuky na obľúbené pozície medzi študentami sa  zvyčajne zverejňujú skôr. Už v apríli bolo na portáli Profesia uverejnených viac než 800 ponúk určených pre študentov. V máji ich bolo o niečo menej, k dnešnému dňu je ich takmer 650. Ak ste to tento rok premeškali, no máte pred sebou ešte zopár študentských rokov, myslite na to na budúcu jar.

Priemerne až 32 študentov reaguje na jednu ponuku 

Podľa prieskumov spoločnosti Profesia majú študenti v posledných rokoch najväčší záujem o brigádnickú prácu v obchodoch. Na jednu ponuku práce na pozíciu odborného predajcu zareagovalo v minulom mesiaci priemerne 71 študentov. Záujem o prácu študentov je veľmi vysoký. Študenti sa tiež zaujímali o ponuky brigádnickej práce spojené s dokladaním tovaru a inzeráty ponúkajúce prácu pomocného pracovníka či pokladníka.

Najviac si zarobíte v IT, logistike či cestovnom ruchu

Pracovné pozície v oblasti informačných technológií sú na Slovensku už pár rokov najlepšie ohodnotené. Platí to nielen pri pozíciách na trvalý pracovný pomer, ale i v brigádach. Za hodinu brigádnickej práce v oblasti IT získa študent 7,80 €. Na porovnanie, v službách je hodinová priemerná mzda 6,30 €, v študentami žiadanom obchode len 5,80 €. Ak ste študenti vysokej školy, bude skvelé, ak si nájdete brigádnickú prácu v oblasti, ktorú študujete. Vieme, že to nie je jednoduché. Stále je tu však možnosť bezplatnej stáže či dobrovoľníctvo. Čo vám prinesú?

Vymeníte skúsenosti za výplatu? 

Bezplatná stáž či dobrovoľnícka práca počas leta vás vám nezaplnia bankový účet hromadou peňazí. Prinesú vám však praktické skúsenosti, ktoré vás odlíšia od iných absolventov na pracovných pohovoroch do prvých zamestnaní.

Navyše, ak sa vám podarí získať stáž v zahraničnej firme, okrem zbierania pracovných skúseností sa zlepšíte aj vo svojej angličtine či nemčine.

Milujte hudbu? Buďte dobrovoľníkom na hudobnom festivale. Odmenou vám bude bezplatný vstup do areálu  a možnosť vypočuť si zopár koncertov. Alebo študujete sociálnu prácu a pomoc ľuďom je to, čo vás napĺňa? Pomáhajte s opaterou starších alebo ľudí so zdravotným znevýhodnením. Naplníte skúsenosťou svoj životopis a radosťou svoje srdce.

3 tipy ako si nájsť vytúženú brigádu 

1. Buďte zvedaví

Majte oči otvorené, zapojte do hľadania svojich rodičov, blízkych či rodinných známych. Prelustrujte nástenky v škole alebo ponuky brigád na webových stránkach školy. Prejavte záujem o prácu, ponúknite svoju flexibilitu a mládežnícke nadšenie. Čím viac ľudí sa na ponuku práce opýtate, tým je väčšia šanca, že sa k nejakej dostane.

2. Hľadajte na webe 

Namiesto večerného prezerania videí na sociálnych sieťach si na Profesii vyfiltrujte ponuky na dohodu (brigády) a zaškrtnite pri vzdelaní študent strednej školy alebo študent vysokej školy (alebo kliknite na tlačidlo nižšie). Pri vyhľadávaní si môžete vybrať miesto výkonu práce či odvetvie. Buďte aktívni vo vyhľadávaní, nevzdávajte to po prvom neúspechu. Ponuky brigád sa pravidelne dopĺňajú a aktualizujú.

3. Choďte sa opýtať

Každý deň prechádzate okolo administratívnej budovy, v ktorej sídli spoločnosť s pekným logom. Keď zistíte, že jej oblasť pôsobenia sa prelína s vaším študijným odborom, naberte odvahu a choďte sa opýtať  na prácu priamo tam. Nestratíte tým nič. Naopak, získate skúsenosť a pozriete sa do sídla firmy, kde možno bude smerovať váš prvý životopis.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook