Blog Profesia.sk
júl
19

5 najobľúbenejších pracovných pozícií začiatku roka 2024: Aké zručnosti vyžadujú?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
5 najobľúbenejších pracovných pozícií začiatku roka 2024: Aké zručnosti vyžadujú?
Viete, aké boli najžiadanejšie pracovné pozície na začiatku roka 2024? Nie je to skladník, hosteska ani marketingový manažér. Rebríček pracovných pozícií, na ktoré záujemcovia o prácu najčastejšie reagovali na začiatku tohto roka, je rôznorodý. Zručnosti a vlastnosti, ktoré by mali uchádzači spĺňať, sa vo viacerých ponukách opakujú. Ktoré sú to?

5 najžiadanejších pracovných pozícii 

Podľa dát portálu Profesia.sk uchádzači a uchádzačky o prácu najčastejšie prejavili záujem o ponuky predajcov leteniek či iných zájazdov.

Ak ste boli v pozícii inzerenta, pristálo vám na stole až 63 životopisov na jednu ponuku. To je priemerný počet reakcií na danú pracovnú pozíciu za prvé 4 mesiaca tohto roka.

O niečo menej reakcií na pracovnú ponuku sme v Profesii zaznamenali pri ponukách práce visual merchandistera či regionálneho manažéra. Vysoký záujem prejavili záujemcovia aj o obľúbenú prácu administrátora e-shopu. Pracovných ponúk na túto pozícii bolo 135 a na každý jeden inzerát zareagovalo priemerne 58 uchádzačov.

Veľká konkurencia v boji o vedúcu pozíciu

Do prvej pätky pozícií, pri ktorých sme zaznamenali najvyšší počet reakcií, sa dostala aj pozícia generálneho riaditeľa. Prekvapivo. Na 68 inzerátov s ponukou práce generálneho riaditeľa bolo odoslaných spolu takmer 3900 životopisov. Na každý inzerát s touto ponukou zareagovalo viac než 54 kandidátov. Pozícia si vyžaduje niekoľkoročné skúsenosti a vysokú mieru mäkkých zručností. Čo inzerenti vyžadujú od kandidátov na pozíciu generálneho riaditeľa a ďalších najžiadanejších pozícií?

Angličtina je nevyhnutnosť

Päť najžiadanejších pozícií z úvodu tohto roka má jednu spoločnú požiadavku v oblasti jazykových znalostí. Zhruba v polovici všetkých publikovaných inzerátov sa vyžadovala znalosť anglického jazyka. Výnimkou bola iba práca regionálneho manažéra, kedy sa angličtina vyžadovala v tretine uverejnených pracovných inzerátov. Ak by ste sa v jazykoch potrebovali zlepšiť, prečítajte si 4 tipy ako si uľahčiť štúdium cudzieho jazyka.

Počítačové zručnosti a soft skills

Digitálna doba počíta s dostatočnými počítačovými zručnosti ľudí v produktívnom veku. Potvrdzuje to aj nevyhnutnosť ovládať základné počítačové programy, ktoré sa opakovali v inzerátoch na 5 najžiadanejších pozícií. Tri soft skills (mäkké zručnosti) vyžadované pri obľúbených pozíciách sú komunikačné schopnosti, zodpovednosť a flexibilita. Je pravdepodobné, že v budúcnosti to budú práve soft skills, ktoré odlíšia víťazov od porazených vo výberových konaniach.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook