Blog Profesia.sk
apr
15

8 tipov, ako zabodovať v skúšobnej dobe

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
8 tipov, ako zabodovať v skúšobnej dobe
Je to tam. Dostali ste prácu snov. Vyšperkovali ste svoj životopis, poslali ste ukážkový motivačný list, ohúrili ste na pracovných pohovoroch a v poslednom kole výberového konania ste prevalcovali svojich súperov a súperky. Vzrušujúca jazda začína však až teraz. Ako presvedčiť svojho šéfa, že jeho voľba bola naozaj dobrá?

Skúšobná doba je obdobie, v ktorom sa zoznamujete s procesmi vo firme a nasávate kopec nových informácií. Bližšie spoznávate nových kolegov, ich veselé stránky i vrtochy. Skúšobná doba musí byť dohodnutá zmluvne. Štandardne najviac na tri mesiace, no pri riadiadich pozíciách na šesť.

Podľa platnej legislatívy je možné pracovný pomer ukončiť v skúšobnej dobe z oboch strán, t.j. zo strany zamestnávateľa i zamestnanca. Je to kľúčové obdobie, v ktorom by ste mali ukázať kolegom, kolegyniam i nadriadeným svoje kvality. Ako zabodovať v skúšobnej dobe?

1. Nemeškajte

Prísny pohľad šéfstva a opovrhujúce pohľady kolegov si vyslúžite, ak budete do práce opakovane meškať. Výhovorky o meškajúcom autobuse, dopravnej zápche alebo nezvoniacom budíku si nechajte na neskôr. Presnosť je výsada kráľov. Myslite na to (nielen) počas skúšobnej doby.

2. Buďte spoľahliví

Prisľúbili ste kolegyni, že mesačný report pripravíte do stredy? Ak ho prinesiete v utorok, milo prekvapíte, ak ho donesiete vo štvrtok, lepíte si na čelo nálepku „Nespoľahlivý/á“. A verte, že prvá nálepka sa ťažko odliepa.

3. Pýtajte sa

Buďte zvedaví, zaujímajte sa a zapisujte si všetko dôležité. Na začiatku bude dostávať veľa informácií a je jednoduchšie urobiť si drobnú poznámku k procesu či projektu, ako sa pýtať znovu to isté. Netrpezliví kolegovia by to mohli považovať za otravné. Prejavte záujem o to, čo vám vaši kolegovia a nadriadení hovoria a keď si nie ste istí, radšej sa spýtajte, než nechtiac urobíte niečo, čo po vás budú musieť opravovať iní.

4. Aktívne počúvajte 

Pre utáraných ľudí je aktívne počúvanie tvrdý oriešok. Viete však, že sa dá aj naučiť? Ak necháte svojich kolegov a kolegyne hovoriť, či už o pracovných alebo súkromných témach a budete pozorne počúvať, všeličo sa dozviete. Len pozor na klebetných a závistlivých ľudí. Tí vám môžu skresliť obraz o firme ešte predtým, ako si ho vôbec vytvoríte.

5. Buďte profesionál či profesionálka

Dodržiavajte pracovné etické štandardy a neobchádzajte firemné pravidlá. Áno, vieme, že v predchádzajúcej spoločnosti ste to robili inak. Vieme, že ste boli zvyknutí na iný softvér, iných kolegov, inú kultúru, iné hodnoty, inú kávu, iné… Teraz ste však súčasťou novej hry. Rešpektujte jej pravidlá. Na návrhy na zlepšenie bude čas neskôr.

6. Dodržujte work-life balance

Rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom si držte už od začiatku. Po pracovnej dobe sa venujte rodine, vlastným koníčkom, čomukoľvek. Aby ste na druhý deň prišli do práce oddýchnutí a pripravení nastávať ďalšie novinky.

7. Budujte si vzťahy s kolegami

Dobré pracovné vzťahy sú kľúčom k úspechu v každom tíme. No bez práce to nepôjde. Venujte budovaniu vzťahov na pracovisku dostatočnú vážnosť. Veď s kolegami trávite počas pracovného dňa viac času ako s partnerom či s priateľmi. Dobré vzťahy si so sebou ponesiete aj do ďalších rokov. A ktovie, možno si medzi kolegami nájdete najlepšiu priateľku či manžela.

8. Ostaňte sami a samy sebou 

Nemeňte sa. Zostante sami a samy sebou a nezabúdajte, že vaša jedinečnosť je vašou silnou stránkou. Keď sa vás opýtajú, odpovedajte úprimne. Ak neviete, priznajte to. Ak viete, s hrdosťou sa pochváľte. Nestavajte sa v novej práci do pozície niekoho, kým nie ste. Nedávajte si na tvár masku. Viete, že pravda aj tak vypláva na povrch.

Skúšobná doba môže byť náročná, ale je to aj vynikajúca príležitosť ukázať svoju hodnotu a získať si dôveru nadriadených a sympatie kolegov a kolegýň. Tak smelo do toho.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook