Blog Profesia.sk
júl
26

Osvedčené spôsoby, ako bojovať s prokrastináciou

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky: ,
Osvedčené spôsoby, ako bojovať s prokrastináciou
Ešte si pripravím tretiu kávu, poprekladám papiere na stole, vymením si recepty s kolegyňou z vedľajšej kancelárie, skontrolujem známky detí na EduPage, utriem si prach na stole, zastrúham tupé ceruzky, polejem kvety, ... a potom už dokončím úlohu či zadanie. Spoznávate sa v tom? Prokrastináciu ste zaiste zažili aj vy. Viete ako proti nej bojovať?

Čo je to prokrastinácia?

Prokrastinácia alebo opakované odkladanie povinností na neskôr je fenomén, ktorý poznáte vy aj my. Pri pravidelnom odkladaní úloh či zadaní na neskôr môžete pociťovať zníženú sústredenosť, rozpačitosť, stres či zhoršenú kvalitu práce.

Prvýkrát sa o prokrastinácii začalo rozprávať v 70. rokoch minulého storočia. Vtedy psychológovia začali hlbšie skúmať ľudské správanie a „odkladačské“ návyky. Zistili, že prokrastinácia v práci a jej následky sa môžu odzrkadliť aj vo vašom osobnom živote.

Umelci či dizajnéri majú na mále

Najviac prokrastinujú zamestnanci v kreatívnych povolaniach. Spisovatelia, dizajnéri, umelci, ale i pracovníci v IT sektore. Viete prečo? Tieto profesie si vyžadujú vysokú mieru samostatnosti a vlastnej organizácie času. Nie je potrebná evidencia dochádzky, pravidelný 8-hodinový pracovný čas. Práca v týchto slobodných povolaniach je možná z odkiaľkoľvek a kedykoľvek.

I keď to navonok vyzerá ako neodolateľná výhoda, nedostatočne organizovaná pracovná sloboda nabáda k chronickému odkladaniu povinností.

Prečo to donekonečna odkladáme?

Aj študenti patria do ohrozenej skupiny vo vzťahu k prokrastinácii. Na vysokej škole je zvyčajne vždy dostatok času na párty a menej ho ostáva na štúdium. Nie je nič nezvyčajné, že študenti noc pred skúškou nespia a snažia sa naliať si celé učivo do hlavy za krátky čas. Tvrdia, že sú vtedy najefektívnejší a najkreatívnejší.

Túto situáciu možno popísať ako eustres alebo pozitívny, dobrý stres. Ten sa postará o vyššiu výkonnosť, kreativitu i efektivitu. Je tento krátkodobý stres, ktorý pociťujeme po dlhšej prokrastinácii tesne pred odovzdaním úlohy len užitočný alebo aj nebezpečný?

Môže za to adrenalín a kortizol 

Prácu ste odkladali na neskôr a neskôr. S blížiacim sa termínom odovzdania vašej úlohy začne vaše telo produkovať stresové hormóny. Sú nimi adrenalín a kortizol. Tieto hormóny zvyšujú bdelosť, energiu a sústredenie.

Je to proces, známy ako „boj alebo útek“. Už keď sa pred lovcom mamutov toto obrovské zviera zastavilo, lovec mal dve možnosti. Bojovať alebo utiecť. Adrenalín a kortizol mu pomohli lov dokončiť a splniť úlohu.

Pri vylúčení týchto hormónov sa zvyšuje aj úroveň motivácie dokončiť úlohu. Podvedome sa chceme vyhnúť negatívnym následkom zmeškania termínu.

Osvedčené spôsoby, ako bojovať s prokrastináciou

Krátkodobý stres neškodí vášmu zdraviu, no ak sa mu budete vystavovať pravidelne, môže to prerásť do dlhodobého, ktorý vaše zdravie preukázateľne ohrozí. Osvojte si radšej týchto 7 pravidiel na boj s prokrastináciou:

1. Rozdeľujem si úlohy na menšie časti

Veľké sústo len ťažko naraz prehltnete. Rovnako je to aj s úlohami. Rozdeľte si na menšie, konkrétne kroky. Ako to môže vyzerať v praxi? Namiesto „napísať správu“ si naplánujte „napísať úvod“ alebo „zozbierať údaje“. Zrazu sa úloha zdá oveľa jednoduchšia.

2. Pomodoro nielen na pizzu

Technika pomodoro spočíva v udržaní sústredia v krátkych, intenzívnych intervaloch (zvyčajne 25 minút), po ktorých nasleduje krátka prestávka. Takto môžete zvýšiť svoju produktivitu, odstrániť prokrastináciu a predchádzať vyhoreniu.

3. Dávam si SMART ciele

Každý cieľ, ktorý si stanovíte, musí byť konkrétny, merateľný, dosiahnuteľný, relevantný a časovo ohraničený. Napríklad, namiesto „zlepším si angličtinu“ si stanovte „každý deň 30 minút čítam anglickú knihu“.

4. Nenechám sa vyrušovať

Odstráňte rušivé faktory, ako sú sociálne siete, notifikácie na telefóne či neustále prichádzajúce e-maily. Skúste pracovať v prostredí, ktoré podporuje sústredenie. Nastavte si mobil do letového režimu a vypnite ho, až keď plánovanú úlohu dokončíte. Svet sa neprestane točiť bez vášho pripojenia.

5. Vtedy pracujem, vtedy oddychujem

Stanovte si pevný pracovný režim. Ten pomáha vytvoriť návyk a znižuje prokrastináciu. Skúste si vytvoriť denný rozvrh, ktorý bude zahŕňať čas na prácu, rodinu, záľuby aj odpočinok.

6. Zaslúžim si odmenu

Motivujte samého seba malými odmenami za dokončené úlohy. Môže to byť káva, prechádzka alebo krátky čas strávený obľúbenou činnosťou.

Netlačte úlohy pred sebou, nenechávajte ich „vyhniť“ a vedome sa vyhýbajte prokrastinácii. Odmenou vám budú pokojné pracovné dni bez stresu.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook