Blog Profesia.sk
jan
25

Ako si nájsť prácu v pokročilom veku?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
Ako si nájsť prácu v pokročilom veku?
Máte vyšší vek a váš zamestnávateľ s vami rozviazal pracovný pomer? Alebo túžite po zmene a sa obzeráte po novom mieste vo vašom odbore? Hlavu hore. Máte kopec zručností a toľko nadhľadu nad vecou, o ktorom môžu mladí rivali v boji o nové pracovné miesto iba snívať. Urobte zo svojich pracovných skúsenosti takú devízu, na konci ktorej bude podpísaná pracovná zmluva.

Príprava robí majstra

I keď ste počas mnohých rokov vo svojom odbore nabrali bohaté pracovné skúsenosti, prípravu na pohovor nezanedbajte. Je možné, že ste na svojom poslednom pracovnom interview boli už pár rokov dozadu. Svoj životopis aktualizujte, vytiahnite kľúčové pracovné skúsenosti, nezabudnite na vzdelávacie aktivity počas práce či dobrovoľníctvo.

Ukážte, že nie ste technologický dinosaurus

V minulosti bolo málo pravdepodobné, že sa váš pracovný pohovor uskutoční online. Dnes sú to už bežné praktiky, extra v pandemických časoch. Ak dostanete pozvánku na takýto vzdialený pohovor, pripravte sa. Zoznámte sa s danou platformou, urobte si testovací hovor, skontrolujte obraz i zvuk. Prípadne môžete požiadať priateľa, aby s vami fiktívny pohovor uskutočnil – veď príprava robí majstra.

I keď mladšie generácie sú s technológiami totálne zžité, nezaostávajte. Ukážte svoju orientáciu a prehľad v technológiách, vysvetlite, ako vám pomohli pri riešení pracovných problémov či reportovaní výsledkov. Prípadne zaujmite svojho budúceho šéfa a perfektný životopis na Profesii doplňte excelentným profilom na LinkedIne.

Buďte sebavedomí, ale pokorní a struční

Vaše sebavedomie pretavte do príbehu. Nehovorte o tom, že ste vyriešili situáciu. Stručne a jasne opíšte, ako sa vám to podarilo. Zamestnávateľov zaujímajú konkrétne projekty či prípady, ktorým ste čelili v minulosti a tiež ich výsledok. Ak ste pri ich riešení zakopli, prezraďte to. Doplňte však, ako ste z tohto problému vykorčuľovali. Podčiarknete tak svoju pokoru a zmažete pozíciu všemocného superhrdinu. V rozhovore priznajte, že i keď do firmy odovzdáte mnoho svojich skúseností, existujú nové veci, ktoré sa viete a chcete naučiť. Nezabudnite si naštudovať hodnoty i detaily o spoločnosti, v ktorej sa o novú pozíciu uchádzate. Je to nevyhnutné.

Úskalie zvané prekvalifikovanosť

Vo vyššom veku máte za sebou mnoho pracovných skúseností, za čo očakávate aj adekvátne finančné ohodnotenie. Personalisti či majitelia firiem vás nepoznajú osobne a môžu len odhadovať, aké schopnosti ukrývate. Môže nastať situácia, že ponúkaný plat je nižší, ako ste poberali doteraz. Podľa správy americkej neziskovej organizácie AARP z roku 2017 majú pracovníci vo veku 50 a viac rokov väčšiu pravdepodobnosť stagnácie miezd.

Ak nie ste ochotní tento fakt akceptovať, v rukáve majte pripravené argumenty, ktorými vysvetlíte svoju hodnotu a obhájite dôvody, pre ktoré si vyšší plat zaslúžite. Bojovať proti nadmernej kvalifikovanosti môžete ešte predtým, než sa dostanete na pracovný pohovor. Pracovné skúsenosti a znalosti do životopisu spíšte tak, aby v očiach personalistu boli v súlade s pozíciou, o ktorú sa uchádzate a nie vysoko nad ňou.

Nepatríte do starého železa

Podľa amerického portálu CNBC, ktorý sa odvoláva na prieskum Transamerica Center for Retirement Studies z decembra 2017, až 66 % opýtaných Američanov vo veku nad 60 rokov neustále pracuje a aj po dosiahnutí dôchodkového veku plánujú pracovať aspoň na čiastočný úväzok. Nie je teda nič nezvyčajné hľadať si prácu v pokročilom veku. A to ani v slovenských podmienkach. O tom, ako uspieť pri hľadaní práce, si môžete vypočuť v rozhovore s bývalou HR riaditeľkou Annou Hudákovou, prípadne si prezrite ešte viac tipov, ako byť atraktívni pre zamestnávateľov vo vyššom veku.

Tip na záver

Neuvádzajte vo svojom životopise každú prácu, ktorú ste za celý svoj profesijný život vykonávali. Zamerajte sa na posledných 10 rokov relevantných a nepretržitých skúseností. Steven Linder, Executive Partner & Officer HR spoločnosti The WorkPlace Group, tvrdí, že si tak zvyšujete šancu získať pozvánku na pohovor.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook