Blog Profesia.sk
dec
7

Ako si nastaviť osobné hranice na pracovisku?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Ako si nastaviť osobné hranice na pracovisku?
Rovnako, ako nemôžete bez „povolenia“ prekračovať hranice štátu, nemôžete prekračovať ani osobné hranice svojich kolegov. Definovanie si hraníc pomáha chrániť vlastné hodnoty, záujmy i emócie. Ako si ich správne nastaviť? A v akých situáciách je potrebné stanovené hranice ozrejmiť, zdôrazniť či taktne pripomenúť?

Nastavte si ich sami

Zaryté mlčanie alebo krik sú bežné prejavy, ktoré nastanú po prekročení osobných hraníc. Nezáleží na tom, či situácia nastane doma alebo v práci. Hranice môžete mať rôzne pre každú oblasť života, no vždy musia odrážať vaše osobné nastavenie. Definujú, ako ďaleko môžu ostatní zájsť, až kým prekročia vami stanovený limit. Sú nehmotné a počas života sa neustále menia v závislosti od skúseností, vzdelania či hodnôt.

Čo je pre vás únosné? Koľko úloh, aké osobné otázky, záťaž alebo pracovný tlak ste ochotní tolerovať v rámci stanovených hraníc?

V práci sú hranice ešte presnejšie

Kolegovia, nadriadení, ale i pani kuchárka z miestnej kantíny či pracovník SBS sú osoby, ktorým dennodenne v práci ukazujete svoje hranice. Či už v rozhovoroch, pri delení úloh alebo pri odovzdávaní spätnej väzby. V rýchlom pracovnom kolotoči sa môže stať, že kolegovia či nadriadení sa pokúsia vaše hranice posunúť. Chtiac alebo nechtiac. Ak povolíte raz, nebudú mať zábrany prekračovať ich opakovane. „Mali by sme si upratať najmä sami v sebe, aby sme vedeli, kde je naša hranica, v akom bode už končíme ako zamestnanci či kolegovia a kde začíname ako partneri, rodičia alebo priatelia,“ upresňuje definovanie hraníc pre podcast Nevyhorení koučka Zuzana Rehoľská.

Kedy treba vyložiť karty na stôl? 

V práci opakovane vznikajú situácie, ktoré preveria vaše (ne)pevne definované hranice. Ostaňte v nich neoblomní. Ponúkame vám tipy, ako zareagovať vo vybraných situáciách, nepodkopať si vlastnú sebahodnotu a udržať definované hranice.

Situácia číslo 1: Pozrite sa na to cez víkend

V piatok popoludní vás stretne na chodbe šéf. Poprosí vás, či by ste report pre obchodného partnera spracovali na pondelok ráno. V pondelok o 9.00 má s ním stretnutie a rád by rozoberal konkrétne výsledky. Vaša pracovná doba končí o 16:30 a do svojho odchodu to už nestíhate pripraviť. Ako by ste mali reagovať?

„Mrzí ma to, no dnes popoludní už tento report nestihnem pripraviť. Cez víkend mám naplánovaný rodinný program. Bol by som nerád, ak by som si krátil spoločný čas s rodinou prácou na reporte. Viem vám ho doručiť v pondelok dopoludnia.“ Vaše hranice sú jasné. Skrývajú sa v odpovedi. Keď pracujete, ste k dispozícii pre firmu. Mimo práce sa venujete rodine. Možno si to váš nadriadený nabudúce lepšie naplánuje a požiada vás o odoslanie reportu pár dní vopred.

Situácia číslo 2: Toxický kolektív

Prítomnosť toxického kolegu na pracovisku má negatívny dopad na psychické zdravie celého kolektívu. Medzi toxické správanie zaraďujeme ignorovanie, odmietanie spolupráce, agresiu či hnev. Vážnejšie formy toxického správania sú diskriminácia, sexuálne obťažovanie či šikana. Toxický kolega vás nájde vo firemnej kuchynke pripravovať si čaj. Nakloní sa k vám, pobozká vás na rameno a povie, že nádherne voniate. Ak by to bola scéna z romantického filmu, niet tomu čo vyčítať. V prípade, že ide o pracovný vzťah dvoch kolegov, je to ďaleko za hranicou.

Správna a rýchla reakcia na toto správanie by mohla byť: „Dôrazne ťa žiadam, aby si sa ma nedotýkal a nepribližoval sa do mojej osobnej zóny. Inak to budem riešiť s nadriadeným.“ Hlasné definovanie osobných hraníc je v toxickom kolektíve je veľmi dôležité.

Situácia číslo 3: Zvedaví a klebetní kolegovia 

Máte právo na súkromný život, o ktorom v práci nechcete rozprávať. Máte právo nezdieľať so svojimi kolegami zážitky z dovolenky či detaily z romantického výletu s partnerom. Ak ste v práci zahŕňaní dotieravými otázkami zo súkromia, nepodľahnite zvedavým a klebetným kolegom.

„Prepáč, Petra, no nechcem s tebou zdieľať fotky z našej dovolenky. Boli to krásne chvíle, ktoré by sme si radi nechali pre seba. Verím, že to pochopíš.“ Nebojte sa taktne, no jasne definovať hranicu chrániacu váš súkromný život.

Učte sa asertivite

Ste asertívni? Máte na vysokých priečkach vlastné hodnoty, názory či emócie, no zároveň rešpektujete aj druhých? Práve vďaka tomu si dokážete zachovať stanovené hranice. Asertivita vám pomôže čeliť nátlaku či manipulácii. Pri asertívnom správaní chránite svoje hodnoty a používate slovíčko nie. Vždy s vysvetlením a zdôvodnením druhej strane. Môžete odmietnuť obed s kolegami, keď v kantíne do ktorej chodievajú, varia nezdravé jedlá. Môžete presunúť termín stretnutia, keď nebol stanovený dostatočne vopred a kríži sa s vopred naplánovanou aktivitou. Použite techniku obohratej gramofónovej platne či techniku otvorených dverí. Učte sa asertivite každý deň.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook