Blog Profesia.sk
dec
9

Ako zistite, či máte závislosť na práci?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Ako zistite, či máte závislosť na práci?
Ambiciózny Miloš je závislý od práce. Keď nepracuje, pociťuje úzkosť a stres. Nedokáže oddychovať. Ako dieťa bol pochválený iba vtedy, keď boli jeho študijné výsledky excelentné. Vlastnú hodnotu hľadá v tých pracovných. Ako sa Miloš stal workoholikom? Ktoré situácie prezradili jeho závislosť na práci a ako sa s ňou popasoval?

Miloš je workoholik

Miloš nevie prestať pracovať, do klávesnice ťuká každý večer, telefón nevypína a pokyny z neho chrlí neustále. O robote hovorí veľa a s obrovským zápalom. Prácu miluje, možno viac ako svojich blízkych. Miloš je workoholik. Človek závislý na práci. Nehýbe sa, lebo pracuje. Nestíha jesť, lebo pracuje. Nevenuje sa rodine, lebo pracuje.

Milošovu závislosť na práci psychológovia zaraďujú spolu s gamblingom či chorobným nakupovaním medzi nelátkové závislostí. Závislosť na práci je stav, v ktorom závislý prejavuje nadmernú túžbu po práci. Častokrát na úkor svojho fyzického a psychického zdravia.

Aké situácie prezradili Milošovu závislosť? 

Miloš si spočiatku len sem-tam po večeri zapol počítač a dokončil to, čo v práci nestihol. Neskôr začali byť jeho príchody z práce neskoršie a večerná práca sa stala rutinou. Práca mala postupne prednosť pred rodinnými prechádzkami, domácimi povinnosťami a víkendami s kamarátmi. Úplne ovládla Milošov čas.

Keď jeho závislosť začala ohrozovať manželstvo a rodinu, rozhodol sa zobrať svojich najbližších na dvojtýždňovú dovolenku. Miloš prisľúbil, že sa bude venovať výlučne iba rodine. Bez práce vydržal iba tri dni. Keď nepracoval, ovládala ho úzkosť a napätie. Keď zapínal počítač, uvedomil si, že na boj s touto závislosťou potrebuje pomoc odborníka.

Znaky závislosti na práci:

Neustála túžba pracovať

Chýbajúca rovnováha medzi pracovným a súkromným životom

Nadmerná pracovná doba, neustála práca nadčas, cez víkend a vo voľnom čase

Narušené rodinné vzťahy a väzby s priateľmi a blízkymi

Pocity úzkosti a stresu

Nízka produktivita a efektivita v práci

Zanedbávanie zdravia

Neschopnosť oddychovať

Z ambície do závislosti 

Jeho mama je vyštudovaná chemička, ktorá pracuje na zaujímavých výskumoch. Milošov otec je architekt angažovaný v medzinárodných projektoch. Miloš dostal do vienka precíznosť, ambicióznosť a sklony k perfekcionizmu. Je jedináčik.

V detstve a mladosti bol pochválený iba vtedy, keď pracoval tvrdo a dosahoval excelentné výsledky. Ak sa mu nepodarilo uspieť, cítil pohŕdanie. Bol obklopený ľuďmi zo spoločnosti, ktorá kládla vysoký dôraz na pracovné úspechy.

Miloš patrí k ľuďom, ktorí kvôli zakorenenej sebakritike a prílišnému perfekcionizmu hľadajú svoju hodnotu v práci. Ak sa k tomu pridá pracovné prostredie orientované na extra výkony a vysoké kariérne ciele, výsledkom je závislosť na práci. Tá je často vzájomne prepojená s vyhorením.

Vyhorený ako fakľa

Milošova pracovná záťaž bol enormná. Celú svoju energiu vkladal do práce. Oddych a spánok vnímal ako stratený čas. Keď spí, nemôže pracovať. Cítil sa nenahraditeľný a myslel si, že keď na chvíľu prestane pracovať, spoločnosť nebude fungovať.

K fyzickej únave sa pridalo aj silné emocionálne vyčerpanie. Miloš už obsadil všetky znaky „burnoutu“, t.j. vyhorenia. Bolo na čase porozprávať sa s odborníkom o závislosti na práci.

Ako Miloš zabojoval zo závislosťou na práci? 

Workoholici si svoju závislosť nechcú priznať. Miloš nie je výnimkou. Našťastie pochopil, že sám už tento problém nezvládne. Bolo nevyhnuté obrátiť sa na psychoterapeuta. Po diagnostike, nastavení komplexného liečebného plánu, viacerých osobných a skupinových terapiách začína nad svojou závislosťou preberať kontrolu. Bez zmeny pracovných návykov a silnej podpory rodiny a priateľov by Miloš svoj boj zo závislosťou na práci nezvládol.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook