Blog Profesia.sk
dec
4

Naberte odvahu a vyjednajte si vyšší plat

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Naberte odvahu a vyjednajte si vyšší plat
Chce to dávku odvahu, postaviť sa šéfovi a vypýtať si zvýšenie platu. Ak to neurobíte, ostávate bez navýšenia. V prípade, že odvahu naberiete, dôkladne sa vyzbrojíte argumentami a sami si nepodkopete sebavedomie, na účet vám môže každý mesiac cinkať viac. Aké sú pravidlá vyjednávania o plate? Ako sú na tom slovenskí zamestnanci s vyjednávaním o plate? Majú na to odvahu?

Vyjednávam, teda som 

Dnes to konečne urobím. Ráno prídem do práce, vojdem do kancelárie nadriadeného a požiadam ho o zvýšenie mzdy. Koľkokrát počas svojej kariéry ste si to povedali a koľkokrát aj naozaj urobili? Vyjednávanie o plate je proces, do ktorého vstupujú dve strany. Zamestnávateľ a zamestnanec. Zamestnanec v pozícii žiadateľa o vyšší príjem presviedča pádnymi argumentami svojho nadriadeného. Zamestnávateľ zas dáva otázky. Nimi si overuje, či zamestnanec do firmy skutočne prináša hodnoty, ktorými sa prezentuje. Samotné vyjednávanie nemusí prebiehať iba v rozbehnutom pracovnom vzťahu. O vyjednávaní o plate hovoríme aj pri prijímaní nových zamestnancov do pracovného pomeru.

Oplatí sa vyjednávať o plate? Určite áno

Máte strach pýtať si vyššiu mzdu napriek tomu, že odvádzate kvalitnú prácu a ste presvedčení o svojich kvalitách? Zbavte sa ho položením jednoduchých dvoch otázok. Čo môžem stratiť? Čo môžem získať? Odpoveď na prvú otázku poznáte. Nič. Naopak získať môžete zvýšenie vášho platu, ktoré pokryje budúce neočakávané náklady, prispeje k železným úsporám alebo pomôže zaplatiť rodinnú dovolenku.

Na vyjednávanie o plate je skvelá príležitosť práve v čase prebiehajúceho pracovného pohovoru. Prvá ponuka nemusí byť poslednou. Nech vás neodradí, keď v pracovnom inzeráte uvidíte hrubú mzdu, ktorá nezodpovedá vašim predstavám. Okrem dôkladnej prípravy na pohovor sa začnite pripravovať aj na vyjednávanie.

Nie ako splašený kôň

Vbehnúť do kancelárie šéfa a rýchlo to na neho vybaliť bez akýkoľvek zdôvodnení? Alebo ho zastaviť medzi dverami pri odchode z práce? To nie. Nasledujte tieto kroky a šanca, že vyjednávanie o plate bude úspešné, sa zvýši.

1. Príprava robí majstra 

Na stretnutie s nadriadeným sa dôkladne vyzbrojte argumentami. Zosumarizujte si posledné úspechy, operujte konkrétnymi číslami a príkladmi. Nezabudnite spomenúť vlastné vzdelávanie, narastajúce skúsenosti a zhodnotiť svoj prínos do firmy, v ktorej pracujete alebo sa uchádzate o pracovné miesto.

2. Smelo a sebavedomo

I keď vyjednávanie o plate môže byť pre vás stresujúca situácia, zachovajte si rozvahu a sebavedomie. V prípade, že zarábate menej ako ľudia na rovnakej pozícii v identickom regióne, máte v rukách tromf. Svoj argument môžete overiť na www.platy.sk, kde si zístíte vlastnú hodnotu na pracovnom trhu.

3. Diplomatické rozpätie 

Buďte realisti pri stanovení si sumy, o ktorú chcete svoju mzdu navýšiť. Ak zarábate 1000 €, je málo pravdepodobné, že vám skokovo zvýšia plat na 1500 €. 50 % je príliš veľa. Zvoľte si pri vyjednávaní cenové rozpätie. Uprostred neho by mala by suma, ktorá vás ako pravidelný prídavok k platu poteší. Spodnú hranicu rozpätia viete akceptovať, horná hranica vás milo prekvapí.

4. Pozerajte na to šéfovými očami

Nehovorte nadriadenému, že vaše náklady na život sa zvýšili, lebo ste začali hrať golf. Prípadne, že deti chodia na súkromné hodiny tenisu a vaša peňaženka to pocítila. Ak nie ste blízki priatelia, nebude ho to zaujímať. Argumentujte svojimi schopnosťami, zručnosťami a vlastným prínosom pre firmu.

Ponúkajú málo, nepošlem životopis

Podľa prieskumu realizovaného portálu Profesia.sk až 68 % Slovákov reaguje na pracovný inzerát iba v tom prípade, ak im vyhovuje ponúkaná mzda. Len 16 % zo 4300 opýtaných je ochotných vyjednávať o plate na pracovnom pohovore. Aká škoda. Veď práve vtedy je najlepší čas a najväčšia šanca takýto plat získať. Zaujímavosťou je, že vyjednávať o plate na pracovnom pohovore sa rozhodnú skôr ľudia patriaci do vysokopríjmových skupín. Zamestnanci, ktorí zarábajú menej, sú aj menej odvážni. Iba 8 % z nich by sa pustilo do vyjednávania o mzde.

Ak by sme sa porovnali s Českou republikou, sme na tom o niečo lepšie. Podobný prieskum sa uskutočnil aj u našich susedov. Ukázal, že iba 13 % opýtaných je ochotných vyjednávať o mzde počas pracovného pohovoru.

Ako ste na tom vy? Máte odvahu vyjednať si vyšší plat?

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook