Blog Profesia.sk
jún
1

4 netradičné tipy, ako poraziť prokrastináciu, ak ste už vyskúšali všetko

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky: ,
4 netradičné tipy, ako poraziť prokrastináciu, ak ste už vyskúšali všetko
S prokrastináciou ste sa už, pravdepodobne, stretli. Odkladáte úlohy na neskôr, až kým vás už čas netlačí tak, že v panike a so štvrtou kávou ponocujete, aby ste stihli deadline. Ako prestať odkladať zadania a zvládať úlohy s prehľadom?

Prokrastinácia je označovaná ako odkladanie nudných alebo nepríjemných úloh, poprípade vyhýbanie sa im. Ľudia často prokrastinujú, aby si krátkodobo a v aktuálnom momente zlepšili náladu na úkor neskoršieho trápenia sa. Ďalšími príčinami býva aj strach zo zlyhania a problémy s rozhodovaním alebo s určovaním si priorít. V každom z prípadov je prokrastinácia naviazaná na emócie. Snažíte sa dočasne cítiť lepšie za cenu neskorších starostí.

Zeigarnikovej efekt

V tejto súvislosti je zaujímavý takzvaný Zeigarnikovej efekt. Psychologička Bluma Zeigarnik študovala a potvrdila fenomén, ktorý ako prvý popísal jej kolega Kurt Lewin. Ten si všimol, že čašník si lepšie pamätal nezaplatené objednávky. V momente, ako bola objednávka zaplatená, si už nedokázal vybaviť jej detaily.

Zeigarnik v následnosti na to urobila sériu pokusov, ktoré potvrdili, že úloha, s ktorou ste už začali, vytvára špecifické napätie. Toto napätie zlepšuje zapamätanie danej úlohy, až kým nie do dokončená. Preto je vyššia pravdepodobnosť, že ak s nejakou úlohou začnete, už ju aj dokončíte. Nech už vám teda bráni čokoľvek, naozaj platí, že dôležité je začať.

Ako prestať odkladať veci na neskôr?

Tipy, ako bojovať proti prokrastináciu slúžia najmä na zvládanie emócií a vytváranie rutín, ktoré vám to pomôžu robiť dlhodobo. Základné spôsoby, ako prestať odkladať veci, sme zhrnuli už v predošlom článku o prokrastinácii a teraz pridávame niekoľko kreatívnejších a netradičnejších. Ak teda máte pocit, že ste už na svoju prokrastinovanie vyskúšali všetko, možno práve tu narazíte na tip, ktorý ste ešte neskúšali, a oplatí sa mu dať šancu.

1. Vyskúšajte meditáciu

Keďže prokrastinácia súvisí najmä s emóciami a je zapríčinená ich krátkodobým zlepšovaním, pomôže, ak sa emócie naučíte spracovávať. Na to je veľmi dobrá meditácia. Už 5 minút pravidelnej meditácie pomáha upokojovať a prečisťovať myseľ a zlepšuje tiež koncentráciu. K meditácii viete zaradiť aj motivačnú mantru, čím si nastavíte správne nastavenie mysle.

2. Urobte si z práce hru

Rovnako, ako by ste motivovali k nejakej úlohe dieťa, do ktorej sa mu nechce, môžete to isté vyskúšať aj na sebe. Pochopte svojho vnútorného prokrastinárota a opýtajte sa samých seba, ako urobiť nudnú úlohu, ktorej sa vyhýbate, viac zábavnou? Pomôže vám, ak budete pracovať iba v zelených tričkách, púšťať si obľúbené pesničky alebo ak si doprajete kávu z obľúbenej kaviarne?

V predchádzajúcom článku sme spomínali, že na prekonanie prokrastinácie je dobré presúvať si odmenu z budúcnosti do prítomnosti. Môžete tak vedome striedať nepríjemné činnosti s takými, na ktoré sa naopak tešíte a máte z nich radosť.

Alebo si z náročnej úlohy urobte spoločnú výzvu s blízkym. Ešte predtým, ako začnete, sa môžete dohodnúť s kamoškou alebo bratom, že ak sa vám niečo podarí, splní pre vás daná osoba malé želanie. No a naopak, rovnakú podporu urobíte aj vy pre nich. Tým sa automaticky zvýši motivácia.

3. Preškrtnite úlohy zo zoznamu úloh

Ak sa niečomu vyhýbame, často to súvisí aj s tým, že sme si toho na seba nabrali veľa. Tento tip nesúvisí priamo s tým, ako zvládnuť úlohu, ktorú odkladáte, ale ako si na ňu vytvoriť viac priestoru a energie. Začnite škrtať zo svojho zoznamu úloh. Cieľom však nie je presúvať úlohy zo dňa na deň, a tým len posúvať svoj problém.

Jednoducho sa pozrite pozorne na váš zoznam úloh a škrtnite si jednu, ktorú neurobíte nikdy. Naozaj, napríklad, musíte mať dnes navarenú večeru? Nemôžete si ju radšej objednať? Skúste sa na váš zoznam úloh pozrieť aj týmto pohľadom.

4. Spoznajte svoje silné stránky a pracujte s nimi

Ak chcete poraziť prokrastináciu, je dôležité, aby ste poznali svoje silné stránky. Napríklad to, kedy ste najviac produktívni a aké prostredie vám vyhovuje na prácu. Ak viete, že najlepšie pracujete skoro ráno s čistou hlavou, nenalievajte sa kávou a nepracujte do noci. Radšej sa dobre vyspite, privstaňte si a poraďte si s úlohou ráno. Ak vám pomáha zvýšiť energiu pohyb, choďte si pred prácou zabehať alebo si odskočte na jógu. Čím lepšie spoznáte vaše zvyky a nastavíte si podľa nich pracovné úlohy, tým menej budete prokrastinovať.

nemethova-fake-user
Mojmíra Némethová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Profesionálna social media surferka a vo voľnom čase zberateľka horských výhľadov, učiteľka pozície bojovníka 2 a vyznávačka bežeckých okruhov. Keď jej zostane nejaký voľný čas, rada napíše texty na rôzne témy, ktoré ju zaujmú.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook