Blog Profesia.sk
máj
28

O tom, ako sme nechali umelú inteligenciu napísať motivačný list

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
O tom, ako sme nechali umelú inteligenciu napísať motivačný list
Umelá inteligencia píše texty, kreslí obrázky, vytvára videá, pripravuje komplikované kódy pre programátorov... My sme ju otestovali pri písaní motivačného listu potrebného pri uchádzaní sa o novú pracovnú pozíciu. Viete, ako sa darilo účtovníčke Katke, ktorá sa rozhodla využiť AI na vytvorenie konkrétneho motivačného listu?

AI ako (zbytočne) veľký strašiak

Spojenie umelá inteligencia sa pretriasa všade. Na úradoch, v kanceláriách, na športoviskách aj v potravinách. Mnohým naháňa strach a považujú ju za nebezpečného a neviditeľného nepriateľa, ktorý im ukradne prácu a úplne ich nahradí na ich pracovnej pozícii. My to tak negatívne nevidíme.

Vieme, že umelá inteligencia vie byť nápomocná aj z pozície hľadania novej práce. Ako dôkaz vám prinášame príbeh o Katke, ktorá sa rozhodla využiť umelú inteligenciu pri písaní motivačného listu. Spolu so životopisom ho plánovala poslať do firmy, kde sa uchádzala o pozíciu účtovníčky. Chcete vedieť, ako to dopadlo?

Z ponuky si vyberáme ChatGPT

Pre Katku je práca s nástrojmi umelej inteligencie úplná novinka. Predtým, než pripustila umelú inteligenciu k písaniu jej motivačného listu, zisťovala, aké AI textové nástroje sú dostupné. Bola prekvapená, keď zistila, že ich je mnoho. Vyhľadávač je ponúkol Copymatic, JasPis, CopyAI, Rytr, Anywood, ChatGPT a mnoho ďalších.

Po krátkej rešerši si vybrala ChatGPT. Dôvodom bolo, že vygenerovaný text by sa mal svojím štýlom podobať na text, ktorý vygeneruje ľudská bytosť. Po úvodnej registrácii sa jej tento šikovný pomocník opýtal, ako by jej mohol pomôcť. Usmiala sa.

Slabé zadanie = slabý výstup

Vtedy to pre Katku začalo byť zábavné. Keďže nemala žiadne skúsenosti, zadala takúto správu: „Prosím, napíš motivačný list.“ Čakala, čo sa bude diať.

ChatGPT zaregistroval Katkinu požiadavku, no vyžiadal si od nej viac dát, aby dokázal prispôsobiť obsah jej požiadavkám a predstavám. Katka teda doplnila svoje správu o informáciu, že sa uchádza o pozíciu účtovníčky.

Odpoveďou ChatGPT bol vzor motivačného listu, ktorého hlavičku bolo potrebné doplniť. Obsah listu bol veľmi všeobecný. Nevyzdvihol Katkine silné stránky, skúsenosti, zručnosti. Skúsenému HR manažérovi by bolo jasné, že tomuto motivačnému listu kandidát nevenoval veľa času.

V závere umelá inteligencia odporučila Katke špecifikovať a personalizovať tento motivačný list a popriala jej veľa šťastia pri uchádzaní sa o novú prácu.

Špecifické zadanie prináša kvalitnejší výstup

Katka to však nevzdala a pokúsila sa AI zadanie viac špecifikovať s cieľom získať kvalitnejší výstup. Jej snaha bola úspešná. Do správy pre ChatGPT zadala: „Prosím, napíš motivačný list, ktorým sa budem uchádzať o pozíciu účtovníčky. Mám 10 ročné skúsenosti v medzinárodnej firme. Pravidelne a úzko som spolupracovala s auditorskými a právnickými spoločnosťami. Bola som súčasťou 10-členného účtovníckeho tímu. Som spoľahlivá, zodpovedná a tímová. Mám ambície neustále sa zlepšovať a vzdelávať. Uchádzam sa o pozíciu vo vašej firme, pretože vnímam jej neustály rast a pozitívnu firemnú kultúru.“

Tentokrát ju výsledok veľmi milo prekvapil. Umelá inteligencia do motivačného listu zaradila všetky jej informácie. Stále však tomuto výstupu chýbal jazyk a slovné spojenia, ktoré kandidátka bežne používala. Rozhodla sa poslednú verziu prekopírovať do čistého dokumentu. Slová upravila, niektoré zmenila. Dopísala chýbajúce informácie a upravila pozdrav. S takýmto výsledkom bola Katka už naozaj spokojná.

Nevyhýbajte sa AI, pomôže vám 

Rovnako ako Katke. Postupnými krokmi sa dopracovala k motivačnému listu, s ktorým bola spokojná. Výsledné zadanie upravila, doplnila a zmenila tak, aby spĺňalo jej očakávania. A tiež, aby obsah tohto motivačného listu odzrkadľoval jej osobnosť. Dbajte vždy na to, aby ste si výstup z AI fakticky preverili.

Umelá inteligencia nie je strašiak. Prijmite ju ako nástroj pomoci pri tvorbe rozličného obsahu a ako spôsob na získanie inšpirácie. Pozor však na jej chyby. V tejto chvíli jej nemožno 100 % dôverovať, výstupy vždy dôkladne skontrolujte. AI sa učí sa na vlastných chybách, a teda táto dôsledná kontrola možno už v budúcnosti nebude potrebná. Ktovie.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

3 komentáre

  1. Pridal: Brano Zachar | 29. mája 2024 20:53
    Odpovedať

    Zdravim Vas,

    tiez som vyskusal Chat GPT na pisanie motivacneho listu – chcel som aby ho napisal na zaklade mojho CV, ktore som cele nakopiroval – mozem povedat, ze s vysledkom som bol spokojny ;)

    Rgrds
    Brano

  2. Pridal: Daniela Kačmárová | 30. mája 2024 09:56
    Odpovedať

    Dobrý deň.
    Môj názor: Motivačný list je zbytočnosť dnešnej doby. Všetko je napísané v Životopise. Chváliť svoju osobu? Na to je skúšobná doba, počas ktorej zamestnávateľ zisti, aké mám schopnosti, zručnosti, či potrebuje takého zamestnanca alebo nezodpovedá jeho potrebám.
    Veta, že mám záujem. Logika nepusti. Ak pošlem životopis, je prejavom o pozíciu.
    Všetko je dnešná papierová stresová doba.
    S pozdravom
    Daniela Kačmárová

    • Pridal: Martina Maťaťa Hatňanková | 20. júna 2024 15:31
      Odpovedať

      Dobrý deň, Daniela, motivačný list ale predsa neslúži na to, aby ste sa vychválili. V motivačnom liste máte opísať vašu motiváciu, prečo sa uchádzate o pracovné miesto a prečo sa považujete za ideálnu kandidátku. Samozrejme, sú pozície, na ktorých je zbytočný, ale zároveň je kopec takých, kde vám dobre napísaný motivačný list pomôže odlíšiť sa a zabezpečiť si pozvanie na pohovor. Každé prijatie nového zamestnanca predstavuje pre zamestnávateľa dodatočné náklady, preto by bolo kontraproduktívne si všetko "nechať" na skúšobnú dobu. Všetko je individuálne a rovnako ako na niektorú pozíciu stačí telefonicky potvrdiť nastúpenie do práce, takisto je zas na inú pozíciu potrebný niekoľkokolový pohovor s rôznymi zainteresovanými ľuďmi. Pekný deň vám želáme.

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook