Blog Profesia.sk
aug
23

5 rozdielov medzi pracovným portálom a personálnou agentúrou

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
5 rozdielov medzi pracovným portálom a personálnou agentúrou
Uchádzači o prácu majú dnes viacero možností, ako si hľadať nové zamestnanie. Úrad práce, personálne agentúry, inzertné portály či pracovné veľtrhy prinášajú rôzne spôsoby, ako osloviť potenciálnych zamestnávateľov. Viete, aké sú medzi nimi rozdiely?

Dobrý deň, dovolal som sa do agentúry Profesia? Rád by som reagoval na vašu pracovnú ponuku …“ V Profesii sa často stretávame so situáciou, kedy nás kontaktujú uchádzači v presvedčení, že sme sprostredkovateľom práce. My však do výberových konaní na jednotlivé pozície ako prevádzkovateľ pracovného portálu nevstupujeme. Aj napriek tomu si až 29 % respondentov myslí, že Profesia poskytuje služby personálnej agentúry.

Rozhodli sme sa preto pripraviť prehľad piatich rozdielov medzi personálnou agentúrou a pracovným portálom, ktorý vám pomôže lepšie sa zorientovať vo vašich možnostiach pri hľadaní práce.

Sprostredkovať zamestnanie môžu len personálne agentúry

Hlavnou činnosťou personálnych agentúr je sprostredkovanie práce. Môžu ju vykonávať len tie fyzické alebo právnické osoby, ktoré majú povolenie na sprostredkovanie zamestnania, ktoré vydáva Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, alebo viazanú živnosť zapísanú v Živnostenskom registri. Rozlišujeme dva druhy personálnych agentúr – agentúry práce a agentúry dočasného zamestnávania.

Personálne agentúry hľadajú vhodných kandidátov pre svojich klientov, teda firmy. Za samotné sprostredkovanie zamestnania nie sú oprávnené od uchádzačov vyberať žiadne poplatky. Spoplatnené sú často doplnkové služby, napr. zabezpečenie ubytovania, dopravy do zamestnania či administratívna podpora uchádzača. Ide o služby využívané najmä pri sprostredkovaní práce v zahraničí.

Pracovné portály, na rozdiel od personálnych agentúr, prácu nesprostredkúvajú. Asi vás neprekvapí, že ako príklad pracovného portálu uvedieme Profesiu. 😊 Stránka www.profesia.sk spája uchádzačov o prácu so zamestnávateľmi a naopak zamestnávateľom poskytuje priestor na oslovenie nových zamestnancov. Ako uchádzač na našej stránke nájdete široké množstvo pracovných ponúk, z ktorých si môžete vyberať a následne na ne reagovať.

Kamenné pobočky verzus online svet

Väčšina pracovných agentúr má, na rozdiel od pracovných portálov, svoje klientske centrum, pobočku, ktorú vy ako uchádzač o prácu môžete navštíviť. Väčšie pracovné agentúry majú kancelárie dokonca vo viacerých lokalitách. Možnosť navštíviť zástupcov personálnej agentúry osobne patrí k odporúčaným spôsobom, ako sa pred spoluprácou presvedčiť o jej serióznosti a spoľahlivosti.

Inzertné pracovné portály pôsobia výlučne v online prostredí, čiže všetko vybavíte z pohodlia domova. Ich hlavným cieľom je poskytnúť kandidátom priestor na prvý kontakt s potenciálnym zamestnávateľom. Možno si ich predstaviť ako online nástenku s ponukami pracovných príležitostí a množstvom funkcií, ktoré vám hľadanie nového zamestnania uľahčia.

Hoci Profesia nemá kamennú pobočku, spojiť sa s nami môžete cez naše Oddelenie podpory zákazníkov, ktoré je našim používateľom k dispozícii na telefóne, online chate alebo cez e-mail. Naživo nás môžete stretnúť počas nášho festivalu príležitostí Profesia days v 3 mestách na Slovensku.

personálna agentúra

Na koho sa obrátiť v otázke kariérneho poradenstva?

V oblasti kariérneho poradenstva sa môžete spoľahnúť rovnako na Profesiu ako aj na personálne agentúry. Aká je ponuka voľných pracovných miest? Sú vaše skúsenosti dostatočné? Aká je úroveň vášho životopisu? A čo vaša jazyková výbava? To sú otázky, s ktorými vám v Profesii radi poradíme a môžete sa s nimi obrátiť aj na množstvo pracovných agentúr.

Niektoré pracovné agentúry realizujú pri registrácii kandidátov hĺbkové osobné pohovory ešte pred výberom konkrétnej pracovnej ponuky. Ako uchádzač tak môžete získať lepší prehľad o vašich možnostiach a zástupca personálnej agentúry vás môže následne naviesť na správny smer, prípadne odporučiť konkrétnemu klientovi.

V Profesii vám radi poradíme s používaním našej stránky, či už ide o vyhľadávanie pracovných ponúk alebo vytváranie životopisu. Pri overovaní životopisov zverejnených v našej databáze posielame uchádzačom denne desiatky e-mailov s odporúčaniami. V neposlednom rade je pre vás dispozícii možnosť preveriť vaše jazykové schopnosti alebo sa nechať inšpirovať tipmi na hľadanie práce na našom blogu.

Nechajte sa osloviť s pracovnou ponukou priamo zamestnávateľom

Na našej stránke môžete okrem vyhľadávania pracovných ponúk využiť aj výhody registrácie. Prostredníctvom konta uchádzača si môžete vytvoriť váš životopis a sprístupniť ho pre registrované spoločnosti, môžete si aktivovať zasielanie pracovných ponúk na váš e-mail či uložiť vaše dokumenty (životopis, motivačný list, a pod.) na jedno miesto.

Podobné možnosti ponúkajú aj viaceré personálne agentúry. Ako uchádzač o prácu sa zaregistrujete v ich databáze, prípadne absolvujete vstupný pracovný pohovor a následne vás agentúra môže osloviť s pracovnou ponukou. Zároveň môžete využiť možnosť prípravy na pracovný pohovor, ktorú agentúry prispôsobujú požiadavkám konkrétneho klienta.

Registrácia na Profesii má však výhodu v tom, že našimi klientmi sú nielen väčšina slovenských a množstvo zahraničných pracovných agentúr, ale aj firmy, ktoré si pracovné pozície obsadzujú priamo. Vďaka tomu tak na jednom mieste nájdete viac potenciálnych zamestnávateľov.

Aký je rozdiel v ponuke pracovných príležitostí?

Množstvo personálnych agentúr uverejňuje pracovné ponuky na pozície, ktoré obsadzujú pre svojich klientov, priamo na svojich internetových stránkach. Ak by ste chceli mať prehľad v týchto ponukách, museli by ste si prezrieť každú stránku personálnej agentúry osobitne. Výhodou Profesie je to, že naším klientom je väčšina slovenských personálnych agentúr, preto ich ponuky nájdete na jednom mieste 

Na našej stránke nájdete každý deň stovky nových pracovných ponúk od zamestnávateľov, ktorí  pracovné miesta obsadzujú priamo. Ponuka pracovných príležitostí je preto u nás oveľa väčšia. Priamo zadané pracovné ponuky majú výhodu v tom, že ako uchádzač poznáte firmu, ktorá ponuku zverejnila a svojho potenciálneho zamestnávateľa si môžete preveriť. Personálne agentúry sa riadia osobitnými pravidlami a nemajú povinnosť zverejňovať informáciu o klientovi, pre ktorého pozíciu obsadzujú. Jeho meno sa tak niekedy dozviete až v priebehu výberového konania.

 

chocholacek@profesia.sk
Lukáš Chocholáček
Customer Support Specialist
Profesia spol. s r.o.
Lukáš pracuje na oddelení Customer Care, kde zbiera a analyzuje zákaznícke podnety. Svoje spisovateľské ambície napĺňa občasným príspevkom do Profesia blogu. Vo voľnom čase ho nájdete liezť po horách, na pive alebo pri sledovaní najnovších trendov na sociálnych sieťach.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook