Blog Profesia.sk
feb
16

Nahradí umelá inteligencia všetky povolania budúcnosti?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Nahradí umelá inteligencia všetky povolania budúcnosti?
Bude za 20 rokov sedieť na vašej stoličke robot, ktorý vybaví e-maily, obvolá zákazníkov a bezchybne vyhodnotí predaj? Možno áno, možno nie. Ak je vaša práca manuálna či monotónna, je to viac než pravdepodobné. Všade prítomnú umelú inteligenciu však neberte ako hrozbu. Vnímajte v nej príležitosť, ktorú prináša a využite ju na svoj rast. Osobný či kariérny.

Umelá inteligencia nie sú iba roboti

Umelá inteligencia je vedný odbor, v ktorom sa prelínajú poznatky z matematiky, informatiky i logiky. Často je definovaná písmenkami AI z anglického Artificial Intelligence.

Zbiera dáta, vyhodnocuje ich a následne reaguje na vonkajšie požiadavky. Čím viac dát zozbiera, tým je múdrejšia. Učí sa z vlastných chýb a zvyšuje tým svoju presnosť.

AI pracuje samostatne. Svoje správanie vie meniť, vyhodnocovať a prispôsobovať. Denne sa s ňou stretávame už pár rokov. Umelá inteligencia je súčasťou smart zariadení u vás doma, robotov v továrňach i vyhľadávania a zobrazovania reklám na internete. AI je všade okolo nás.

Hrozba či príležitosť? 

Každá novinka vyvoláva v spoločnosti polemiku. Či už to bol vynález kolesa, parný stroj alebo AI. Kľúčové bude, ako dokážeme využiť umelú inteligenciu v náš prospech teraz i v budúcnosti. Matin Špaňo, vedec, informatik a milovník všetkého futuristického, porovnal polemiku okolo AI k vynálezu kalkulačky. Jej uvedenie do škôl v roku 1970 bolo sprevádzané obavami. Načo sa budú deti učiť počítať, keď to za nich urobí kalkulačka? Budú hlúpe? Dnes sa na to už všetci pozerajú inak.

Martin Špaňo podobne vníma aj AI. Žiakom, študentom i marketérom pomôže ChatGP napísať esej, rozprávanie či článok za pár minút. Tento inteligentný nástroj však nie je neomylný. Generuje pútavý text na základe dát, ktoré sú mu poskytnuté. Chýba mu (zatiaľ) sedliacky rozum a kritické myslenie.

V jeho textoch sú nepodložené informácie. Ich vyhodnocovanie je stále na ľuďoch. AI teda prácu v tejto chvíli neberie, iba ju uľahčuje. Je predpoklad, že v budúcnosti svoje algoritmy vyladí do takej miery, že v monotónnych zamestnaniach nahradí ľudský kapitál. Tak ako viaceré zamestnania z minulosti, už dnes už nemajú využitie, podobne aj niektoré aktuálne pracovné pozícii v horizonte 10 rokov zaniknú.

Vezme umelá inteligencia Slovákom prácu?

Zastúpenie automobilového priemyslu na Slovensku je enormné. Na HDP sa podieľa až 13 %. Keďže umelou inteligenciou sú ohrozené najmä tie pozície, v ktorých sa pracuje manuálne a rutinne, práca robotníkov, montážnikov či lakovačov v automobilovom priemysle sa bude pravdepodobne meniť a postupne bude ovplyvnená robotmi. Ide o značnú časť z 270 000 zamestnaných v auto-motive alebo príbuzných a nadväzujúcich oblastiach.

Výmena ľudského kapitálu na umelú inteligenciu sa ale netýka iba automobilového priemyslu. Roboti zrejme nahradia aj asistentov, predavačov, vrátnikov či skladníkov. Ak pracujete v týchto oblastiach, nevešajte hlavu. Budú totiž vznikať úplne nové pracovné miesta, na ktorých dokážete uplatniť svoje znalosti a skúsenosti.

Vezme teda AI Slovákom prácu? Nevezme, ale môže ju výrazne ovplyvniť. Niektoré pracovné pozície zaniknú, rovnako ako kopec ďalších, ktoré zanikli v minulosti. Dôležité bude nestagnovať a neustále sa prispôsobovať a vzdelávať nielen v tvrdých, ale aj v mäkkých zručnostiach.

Celoživotné vzdelávanie je cesta

Ak je vašou profesiou učiteľstvo, neobávajte sa, že vás za katedrou nahradí robot. Monotónnu časť vašej práce síce môžu v budúcnosti nahradiť inteligentné systémy, no ušetrený čas budete venovať zaujímavejšiu a hlbšiemu vzdelávania mládeže. Uplatnia sa tí, ktorí nepodcenia rozvoj mäkkých zručností a celoživotné vzdelávanie nebude pre nich iba prázdny pojem. 

Nájdeš ju, aj keď nehľadáš. Kde je AI? 

Všade. Sú ňou fascinovaní dizajnéri, ktorým po zadaní zopár kľúčových slov vypadne hotový produkt. Ich rozsah prekvapuje všetkých marketérov od SEO špecialistov cez copywriterov až po tvorcov videí. Dokáže pomôcť programátorom, HR manažérom i predajcom pri reportingu a priebežnom vyhodnocovaní. Ak hľadáte ten správny nástroj pre svoju prácu, kliknite sem.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook