Blog Profesia.sk
sep
16

7 dôvodov, pre ktoré vás zrejme nepozvali na pohovor

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
7 dôvodov, pre ktoré vás zrejme nepozvali na pohovor
Nepozvali vás na pracovný pohovor? Hlavu hore. Pred ďalším atakom na nové pracovné miesto kriticky zhodnoťte kroky, ktoré ste urobili pri poslednej žiadosti o prácu. Dbali ste, aby bol váš životopis úplne bezchybný? Poslali ste zamestnávateľovi aj motivačný list či zadanie, ktoré v inzeráte žiadal? Poučte sa do budúcna a vyhnite sa týmto 7 chybám, kvôli ktorým ste nedostali pozvánku na pohovor.

S chybným životopisom to ani neskúšajte

Ak reagujete na pracovnú ponuku so životopisom plným (nielen) gramatických chýb, dvere do vašej práce snov vám ostanú zatvorené. Je to váš prvý kontakt s inzerujúcou spoločnosťou. Gramatické chyby, chaotická štruktúra životopisu, nedostatok informácií o študijných výsledkoch či pracovných skúsenostiach vás odsunú do zložky Nepozvaní na pohovor.

Vytvorte si životopis krok po kroku a dajte ho skontrolovať osobe, ktorá má slovenčinu (či iný jazyk, v ktorom si vytvoríte životopis) v malíčku. Až potom ho odošlite.

Nech vás neodradí nedostatočná kvalifikácia

Na pozíciu učiteľ hudobnej výchovy nebude postačovať, že si pravidelne spievate pod sprchou alebo v aute. Na odbornú pozíciu v školstve, priemysle alebo IT sfére je nevyhnutná dostatočná kvalifikácia. Ak nespĺňate požiadavky, popracujte na svojom doplnkovom vzdelávaní.

Absolvujte certifikované kurzy, opýtajte sa odborníkov v danej oblasti, ako sa môžete posunúť na vyšší level. V inzerátoch sú definované aj jazykové znalosti alebo soft skills, venujte im pozornosť. Tipy, ako ich zlepšiť, nájdete tu.

Ste prekvalifikovaní

Inžinier za pokladňou v supermarkete alebo právnik v predajni obuvi? Nadmerná kvalifikácia môže byť dôvod, pre ktorý nemusíte dostať pozvánku na pohovor. Budúci zamestnávateľ si uvedomuje vaše kvality aj čas, ktorý ste venovali štúdiu, roky praktických skúseností.

Ak vaša kvalifikácia vysoko prevyšuje požiadavky, životopis neposielajte. Nestrácajte čas v práci, v ktorej využijete iba pätinu svojho potenciálu. Ukracujete tým nielen seba, ale aj celú spoločnosť. Svetu môžete svojou šikovnosťou ponúknuť oveľa viac.

Existuje však výnimka: V prípade, že túžite po úplnej kariérnej zmene alebo zažívate pracovné vyhorenie, nadmernú kvalifikáciu hoďte za hlavu. Aj z daňového poradcu môže byť šikovný učiteľ. Alebo z pilota marketingový špecialista. Dôležité je toto rozhodnutie o kariérnej zmene komunikovať budúcemu zamestanávateľovi. Pokojne v priloženom motivačnom liste.

Príliš dlhá cesta za prácou 

Ak ste z Trebišova, len veľmi ťažko budete vhodný kandidát či kandidátka na pracovnú pozíciu v Banskej Bystrici alebo v Žiline. Výnimkou môže byť prácu na diaľku, t.j. keď zamestnávateľ nevyžaduje vašu každodennú prítomnosť v mieste výkonu práce.

Ak ste ochotní sa za prácou odsťahovať do iného mesta, zamestnávateľ to ocení. Avšak nezabudnite to spomenúť v sprievodnej správe alebo upravte vašu adresu v životopise. Rozhodnutie o presťahovaní sa za prácou bude potenciálny zamestnávateľ brať ako ukazovateľ veľmi vážneho záujmu o ponúkanú prácu.

Preskakujete z práce do práce

Pol roka ako šofér, štyri mesiace na pozícii zástupca vedúceho v sklade a následne tri mesiace ako vrátnik. Keď za jeden rok preskočíte viacerými pozíciami v rozličných firmách, budúcemu zamestnávateľovi zasvieti výstražná kontrolka. Chce predsa zamestnanca na dlhšie obdobie. Aké boli dôvody neustálej zmeny práce? Nespokojnosť zamestnanca alebo jeho nadriadených? Výber pracovného miesta a zotrvanie na pracovnej pozícii si dobre rozmyslite, aby sa v budúcnosti nediskvalifikovali príliš skoro.

Prezentácia na sociálnych sieťach je cez čiaru 

Ste to, čo zdieľate. Vaša prezentácia na sociálnych sieťach prezradí vášmu budúcemu šéfovi viac o tom, ako trávite voľný čas a s akými ľuďmi sa stretávate. Príspevky na sociálnych sieťach vám vedia pomôcť, no môžu aj uškodiť. Extrémne vyhrotené politické názory, osočovanie iných a nenávistné komentáre vám zabuchnú dvere na pracovný pohovor.

Ak žiadali motivačný list, pošlite ho

Zamestnávateľ v inzeráte žiada uchádzačov o zaslanie motivačného listu alebo vypracovanie krátkeho zadania. Nesplnili ste to? Niet sa potom čo čudovať, že pozvánka na pracovný pohovor neskončila vo vašej schránke. Výhovorka, že nie ste dostatočne kreatívni, aby ste list alebo zadanie spracovali, nie je na mieste. Skúste vytvoriť motivačný list s našimi tipmi. Isto to zvládnete.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook