Blog Profesia.sk
apr
26

Ako na životopis absolventa, ktorý vynikne?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Ako na životopis absolventa, ktorý vynikne?
Každý rok sa z rybníka stredných a vysokých škôl vynoria tisícky absolventov a absolventiek pripravených vrhnúť sa na trh práce. Ak práve študujete a čoskoro budete jedným alebo jednou z nich, poradíme vám, čo môžete robiť, aby ste po škole vynikli s jedným z najdôležitejších dokumentov - so svojím životopisom.

To, že vám vynikajúce študijné výsledky v škole nezaistia automaticky aj dobrú prácu, síce platilo vždy, v dobe automatizácie a robotizácie sa však na súvislosť medzi dobrým prospechom v škole a vysnívanou kariérou nespoliehajte vôbec. Potencionálneho zamestnávateľa budú na prvom mieste zaujímať vaše skúsenosti a proaktívny postoj, preto sa na to pripravte už počas štúdia.

Objavte svoje talenty a zistite, čo vám dáva zmysel

Doba štúdia vám poskytuje ideálny čas na experimentovanie, hľadanie a postupné nachádzanie rôznych čŕt vašej osobnosti. Ako píše český psychológ Dalibor Špok v článku o hľadaní povolania, pre sebapoznávanie je nutné sa dlhodobo vystavovať rozmanitému prostrediu.

Rôznorodé činnosti, dobrovoľnícke aktivity, pestovanie hobby alebo aj pôsobenie v rozmanitých hodnotových ale aj profesijných svetoch vám totiž sprostredkuje zažitie bohatých skúseností a postaví vás do nevšedných rolí. A na základe toho si potom viete lepšie odpovedať na otázky o tom, kto ste, akí ste, čo vám sedí viac, čo menej.

Práca popri štúdiu, dobrovoľníctvo či participatívne občianstvo? Ukážte svoju aktivitu

Mnoho kariérnych ciest začalo práve dobrovoľníctvom. Vyskúšate si nové poznatky v praxi, zažijete iné perspektívy a naučíte sa mnoho nových vecí. V porovnaní s platenou prácou si v rámci dobrovoľníckej aktivity jednoduchšie prispôsobíte vaše časové aj osobné vklady, nelimituje vás pracovná doba, termíny ani finančná rentabilita projektu.

Zároveň je angažovanie sa v dobrovoľníckych aktivitách čoraz viac vnímané zo strany zamestnávateľov ako atraktívny rys a v nejednom prípade dáva kandidátovi výraznú konkurenčnú výhodu.

Dobrou stratégiou môže byť aj práca na skrátený úväzok popri škole v rovnakom alebo aspoň príbuznom odbore, ako je vaše štúdium. V momente, keď získate diplom, máte v životopise už aj relevantnú pozíciu. A to vás v konkurenčnom boji na trhu práce posúva opäť o krok ďalej.

A ak sa angažujete v občianskych komunitách, pomohli ste vybudovať susedskú záhradu, postaviť lávku cez potok pre ľudí s pohybovým obmedzením alebo ste spisovali žiadosti na granty pre neziskovku, pokojne sa s tým vo svojom CV pochváľte. Hovorí to nielen o vašich záujmoch a motiváciách, ale aj o vašich mäkkých zručnostiach a akcieschopnosti.

Stáže doma aj v zahraničí 

Stáž je časovo ohraničená práca v oblasti vášho štúdia či záujmu. Slúži na to, aby ste si prakticky vyskúšali to, o čom sa v škole učíte. Na stáži rozviniete vaše odborné schopnosti, čo oceníte neskôr pri uchádzaní sa o prácu po ukončení štúdia.

Ak sa vám zároveň podarí skĺbiť stáž s pobytom v zahraničí, má to pre vás okrem vynikajúcej položky v životopise ešte niekoľko ďalších výhod:

  • dosiahnete zlepšenie a plynulosť v cudzom jazyku prirodzene a efektívne,
  • zažijete si iné sociokultúrne pracovné prostredie,
  • spoznáte novú krajinu a nadviažete nové formálne i neformálne vzťahy.

Takéto vytvorenie vašej súkromnej medzinárodnej siete kontaktov vás v budúcnosti môže viesť k zaujímavým a lukratívnym príležitostiam, a to nielen priamo v zahraničí, ale aj v domácom prostredí.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook