Blog Profesia.sk
mar
18

Ako nestratiť trpezlivosť a sebavedomie pri hľadaní novej práce

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
Ako nestratiť trpezlivosť a sebavedomie pri hľadaní novej práce
Je normálne, že nedostanete pozvánku na každý pracovný pohovor, o ktorý máte záujem. Je pochopiteľné, že vás prepadne pocit sklamania pri neúspechu na pracovnom pohovore. Nájsť si prácu vyžaduje určitý čas. Namiesto smoklenia ho využite prospešne. Vzdelávaním, oddychom, pohybom alebo ničnerobením. Čo si vyberiete?

Nebojte sa nepoznaného 

Vstúpiť na trh práce v roli hľadajúceho je vzrušujúce. Ak ste zotrvali na predchádzajúcej pracovnej pozícii viac rokov, bude to pre vás aj jemne dobrodružné. Zmena práce nastáva z viacerých dôvodov, či už je to kariérny skok alebo ste čerstvý absolvent či absolventka a hľadáte si prvú prácu.

Pre mnohých je cesta za novou prácou sprevádzaná výzvami, ktoré môžu podkopávať ich sebavedomie. Hľadanie práce však nie je rýchlostná súťaž. Víťazom nie je ten, kto podpisuje zmluvu po prvom pohovore. Víťazom je ten, kto si nájdete prácu, v ktorej uplatní nadobudnuté mäkké a tvrdé zručnosti. Víťazom je ten, kto si nájde prácu, v ktorej bude spokojný.

Hlavu hore, trpezlivosť do batohu

Hľadáte si novú prácu? Zrejme ju nenájdete za týždeň. V ponuke práce totiž nemusí byť aktuálne pozícia, o ktorú by ste mali záujem. Tiež je málo pravdepodobné, že zažijete úspech hneď na prvom pohovore.

Ak ste sa stretli s odmietnutím, nestrácajte vieru v seba. Je normálne, že cesta k úspechu trvá určitý čas. Dĺžka procesu hľadania práce môže variovať v závislosti od odvetvia, skúseností, lokality a ekonomickej situácie. Niektorí ľudia môžu nájsť novú prácu pomerne rýchlo, zatiaľ čo iní budú hľadať dlhšie.

Podľa prieskumov trhu práce je priemerná doba hľadania práce niekde medzi 3 až 6 mesiacmi. Majte na pamäti, že cesta je cieľ. A v čase hľadania práce vyžmýkajte z voľného času maximum.

Vyžmýkajte maximum z „medzipracovného“ obdobia

Obdobie medzi zamestnaniami je ideálnou príležitosťou na investovanie do seba. Skúste sa venovať veciam, na ktoré ste predtým nemali čas. Vzdelávajte sa v oblasti, ktorá vás fascinuje. Oddychujte, upratuje, venujte sa náročnejšej fyzickej aktivite. Budujte siete kontaktov, aktívne sa zúčastňujte na workshopoch a konferenciách. Nebojte sa pristúpiť k dobrovoľníckym činnostiam, ktoré vám okrem naplnenia času prinesú aj nové skúsenosti. Tie potom nezabudnite spomenúť vo svojom životopise.

7 tipov ako využiť čas medzi dvomi zamestnaniami

 

1. Pozdvihnite svoje zručnosti a vedomosti

 

Venujte čas zdokonaľovaniu svojich odborných zručností alebo osvojovaniu si nových. Učte sa nové programovacie jazyky, zdokonaľte sa v používaní (možno aj hudobných) nástrojov alebo absolvujte online kurzy z oblastí, ktoré vás lákajú.

 

2. Vybudujte alebo aktualizujte LinkedIn profil a vyšperkujte si CV

 

Optimalizujte svoj LinkedIn profil, pridávajte referencie a prezentujte svoje úspechy. Zavalení prácou ste na to zrejme nemali čas. Nájdite si ho teraz. Pri vyhodnocovaní životopisov a pohovorov si vás zrejme personalista vygoogli a aktívna prítomnosť na LinkedIn vám môže otvoriť dvere k novým príležitostiam.

 

3. Dočítajte rozčítané

 

Venujte sa literatúre z oblasti osobného rozvoja alebo odvetvia, ktoré vás zaujíma. Knihy sú cenným zdrojom inšpirácie a nových perspektív. Vyberte si z knižnice nedočítané knihy, ktoré ste neustále odkladali. Teraz nadišiel ich čas.

 

4. Prahnite po novinkách

 

Sledujte aktuálne trendy v oblasti, v ktorej pôsobíte. Čítajte relevantné správy, blogy a publikácie. Buďte v strehu a zostaňte zostali informovaní o najnovších udalostiach a zmenách v odvetví.

 

5. Šírte sieť svojich kontaktov

 

Udržiavajte a budujte vzťahy v odbornej komunite. Stretnite sa s ľuďmi na káve, zúčastnite sa profesijných podujatí a vytvárajte nové spojenia, ktoré vám môžu pomôcť pri hľadaní nového zamestnania.

 

6. Skúste ničnerobenie

 

Skúste v období medzi dvomi prácami ničnerobenie. Je to pre váš ťažké, len tak ležať alebo sedieť bez výčitiek? Nie ste v tom sami. Využite túto dobu aj na upevnenie vzťahov so svojimi blízkymi. Určite to ocenia.

 

7. Pracujte na voľnej nohe

 

Ak vám to situácia dovoľuje, zvážte možnosť pracovať na voľnej nohe. Môže to byť príležitosť na získanie nových skúseností a rozšírenie vášho portfólia. A možno sa vám práca freelancera zapáči.

Kedy je najlepší čas na hľadanie práce?

Najlepší čas je vtedy, keď to potrebujete, no január a február môžu byť najideálnejšie mesiace na uchádzanie sa o prácu. Spoločnosti si stanovujú ročné rozpočty, prehodnocujú prácu svojich ľudí.

Zamestnaní vstupujú do nového roka s predsavzatiami, odhodlaním zmeniť veci, s ktorými nie sú spokojní. Správny čas na hľadanie práce je aj v septembri. Po uhorkovej letnej sezóne sa pracovný život roztáča na začiatku septembra. A spolu s ním sa rozbieha aj náborový cyklus vo firmách.

Neklaňajte sa pred každou ponukou 

Je dôležité si uvedomiť svoju hodnotu a vyberať pracovné ponuky s rozvahou. Nereagujte na všetko bezhlavo len preto, že máte pocit, že si potrebujete čo najrýchlejšie nájsť nové zamestnanie. Skúste sa pozrieť na každú ponuku kritickým pohľadom.

Je to naozaj to, čo hľadám? Ladí to s mojimi kariérnymi cieľmi a životnými hodnotami? Hľadanie práce je skutočné dobrodružstvo, ktoré vás môže viesť k úžasným príležitostiam, vyššej mzde a rozvoju vašej kariéry. Na tejto ceste vám držíme palce.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook