Blog Profesia.sk
jan
9

Ako čo najlepšie vyštartovať do nového pracovného roka

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
Ako čo najlepšie vyštartovať do nového pracovného roka
Nový rok, nové výzvy, nové nastavenia. Diáre plné hustých motivačných citátov a nadšenie všetko meniť, ktoré vyhasína už ku konci prvého mesiaca nového roka. Spoznávate sa v týchto vetách? Zmeňte to v roku 2023 a neštartujte rok podľa každoročnej šablóny. Rozvíjate to, na čo ste hrdí a zmeňte to, z čoho pramení vaša nespokojnosť.

Ďakovačka na úvod 

Predtým, než pracovne vstúpite do nového roka, poďakujte si za to, čo ste dokázali v tom uplynulom. Nahlas. Za odovzdané projekty, spracované reporty, vybavené objednávky, zdieľané prezentácie, dosiahnuté vedomosti…

Zeigarnikovej efekt definovaný psychológmi hovorí o tom, že zamestnanci si pamätajú úlohy, ktoré prerušili alebo tlačia pred sebou. Rýchlo zabúdajú na to, čo už splnili a dosiahli. Otočte sa nakrátko za predchádzajúcim rokom a zo srdca si poďakujte.

Rok 2023, buď viac zorganizovaný

Do pracovného diára si zapíšete úlohy na pracovný deň, stretnutia, vyznačíte priority či stanovíte ciele na najbližšie obdobie. Či už si vyberiete slovenský Žurnál, populárny Doller alebo iný motivačný diár, vďaka nim si dokážete zorganizovať detailnejšie (nielen) pracovné dni.

Áno, môžete k tomu využiť aj plánovacie aplikácie alebo kalendáre v mobile. Písanie rukou však zaistí aktiváciu a prepojenie nervových spojení, je prospešné pre kritické myslenie. Potvrdil to psychologický výskum, v ktorom sa u detí využívajúcich papier a pero opakovane zvyšovala mozgová aktivita v porovnaní s tými deťmi, ktoré ich nepoužívali.

Učiť sa, učiť sa, učiť sa 

Celoživotné vzdelávanie je pre rozvoj osobnostného potenciálu i kariéry nevyhnutné. Pytagorova veta sa už pravdepodobne nezmení, no meniaci sa pracovný trh si vyžaduje nasávanie nových vedomostí. Dôraz na soft skills, nové technológie a programy na trhu práce si vyžadujú neustále vzdelávanie.

Ak pracujete ako učiteľ, zdravotný pracovník či pôsobíte v oblasti marketingu, pár tipov nájdete v tomto blogu. Ak ste si ako predsavzatie dali štúdium cudzích jazykov, sledujte filmy a seriály v originálnom znení alebo využite mobilnú aplikáciu, ktorá ocení váš progres.

Pravidelný spánok nie je cnosť, ale nevyhnutnosť 

Výskumy a štúdie o spánku, jeho pozitívach a dôsledkoch jeho nedostatku potvrdzujú to, čo všetci vieme. Spať sa musí. Dospelí produktívni ľudia v rýchlom pracovnom, rodinnom či súkromnom kolotoči sekajú hodiny spánku na úkor iných povinností. Zvyčajne pracovných.

Fakty k tejto téme spracované jednoducho a „po lopate“ ponúka kniha Prečo spíme? od autora Matthew Walker. Ak ste si ju nenašli pod vianočným stromčekom, darujte si ju ako novoročný darček.

Hodina pre seba (nie) je málo

Starajte sa v roku 2023 o seba. Darujte si 60 minút denne, pričom sami rozhodnite, či budete v tichom kúte čítať knihu, meditovať alebo mlátiť do vreca na súkromnom tréningu thajského boxu. Podmienky sú iba dve. Tento čas nesmie byť venovaný práci a o tom, ako ho strávite, rozhodujete iba vy.

Pri dôkladnej organizácii dňa je to možné aj v prípade zaneprázdnenej matky, poctivého študenta alebo zamestnanca pod ťarchou prokrastinácie. Pozor však, aby ste si svoju hodinku nezabili na sociálnych sieťach.

Odvážte sa k zmene 

Túžba po zmene zamestnávateľa, pozície či úplnom kariérnom zvrate a odchode do novej sféry s nulovými skúsenosťami si vyžaduje riadnu dávku odvahy. Či je dôvod na zmenu nízka pracovná motivácia, despotický šéf alebo slabé ohodnotenie, odchod zvyčajne zamestnanci neoľutujú. Patríte medzi tých, ktorí zmenia prácu v roku 2023 aj vy?

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook