Blog Profesia.sk
júl
7

Ako sa s pomocou AI pripraviť na pohovor?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Motivácia a rozvoj, Zaujímavosti | Značky:
Ako sa s pomocou AI pripraviť na pohovor?
Umelá inteligencia, ChatGPT a nahradenie ľudského kapitálu robotmi sú v poslednom období často skloňované spojenia. Nepristupujte k nim so strachom, využite ich vo svoj prospech. Napríklad aj pri uchádzaní sa o nové pracovné miesto. Viete, ako vám umelá inteligencia dokáže pomôcť v príprave na pracovný pohovor?

Čo je AI a kde ju hľadať? 

Artifical intelligence (AI) alebo po slovensky umelá inteligencia je strojové učenie. Vytvára algoritmy, systémy a výpočty z dostupných dát a vďaka nim dokáže vykonávať úlohy, ktoré by si vyžadovali ľudskú inteligenciu. Čím viac dát a informácií AI má k dispozícii, tým relevantnejšie a hodnovernejšie údaje vie poskytnúť. Umelú inteligenciu nájdeme všade. Vo finančných službách, zdravotníctve, automobilovom priemysle, službách…

Definitívne mení svet vrátane toho pracovného. Ako ju využiť pri hľadaní práce vo svoj prospech?

Je táto práca pre mňa vhodná? Opýtajte sa

Našli ste pracovnú ponuku, ktorá vás zaujala? Nie je vám však úplne jasné, čo daná pracovná pozícia zahŕňa? Ako by vyzeral váš pracovný deň? Aké pracovné skúsenosti, hard a soft skills si táto pozícia vyžaduje? Aký plat môžem očakávať na tejto pozícii? Skúste sa opýtať umelej inteligencie a rozhodnite sa, či pošlete životopis.

Využite napríklad chatbot ChatGPT od openAI. Dostupný je v slovenčine a vzhľadom pripomína bežný chat, ktorý využívame každý deň na komunikáciu s rodinou či priateľmi.

Pripravte sa na pohovor

Ak ste sa rozhodli uchádzať sa o ponúkanú pozíciu, nepodceňte prípravu. Vďaka nej budete na pohovore istejší a sebavedomejší. V príprave vám pomôže aj nácvik pracovného pohovoru.

Ak netušíte, aké otázky by ste na ňom mohli dostať, spýtajte sa umelej inteligencie. Skopírujte do ChatGPT náplň práce a pracovné požiadavky, ktoré sú v ponuke vypísané a požiadajte umelú inteligenciu o konkrétne otázky, ktoré by ste mohli na pracovanom pohovore dostať. AI bude vychádzať z náplne práce a z požiadaviek na pracovnú pozíciu a zostaví pre vás súhrn otázok. Pripravte si na ne odpovede. Je veľká šanca, že podobné otázky vám bude na pracovnom pohovore klásť váš nový šéf.

A naozaj to funguje? Áno. Dôkazom sú komentáre pod videom Hanny Goefft, manažérky, ktorá zdieľala kariérne rady s využitím AI.

Strašiak či pomocník? 

Keď umelá inteligencia urobí všetko za ľudí, na čo budú potrební ľudia? Katastrofické scenáre zo sci-fi románov zapĺňajú mediálny priestor aj v tomto období. Kľúčové je využiť silu umelej inteligencie vo svoj prospech.

ChatGPT prácu uľahčuje a dokáže aj inšpirovať. Existuje predpoklad, že v budúcnosti čiastočne nahradí ľudský kapitál. Avšak faktom je, že prinesie aj nové pracovné miesta, nové pohľady, nové skutočnosti, nový svet. Máte obavy, že vašu prácu nahradí robot? Nájdite si prácu, v ktorej, naopak, využijete potenciál umelej inteligencie.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook