Blog Profesia.sk
okt
18

Pozrite sa na tradičné pracovné benefity trochu inak

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Pracovný život | Značky:
Pozrite sa na tradičné pracovné benefity trochu inak
Benefity, akými sú práca v stabilnej spoločnosti či home office považujeme už za samozrejmosť. V pracovnom inzeráte by nás viac potešila neobmedzená dovolenka a pravidelný prísun ovocia či zeleniny. Avšak ani tradičné benefity by sme nemali považovať za niečo samozrejmé. Prečo? Pozrite sa na to z druhej strany.

Tradičné je nuda, túžime mať viac

Stravné lístky, práca v stabilnej spoločnosti, príplatky za víkendovú a nočnú prácu, možnosť home office. Ak hľadáte prácu, tieto benefity ste si opakovane prečítali v pracovných inzerátoch. Hovoríte si, že to nie je žiadne terno a pýtate sa, prečo majú tieto tradičné benefity stále miesto v pracovných inzerátoch? Veď zamestnanci prahnú po neobmedzenej dovolenke, 14 sick days, firemných autách a exotických dovolenkách za odmenu. Vráťte sa späť na zem a zmeňte svoj uhol pohľadu.

Obedy nie sú lacný špás

Ak zamestnanec vo svojej práci odpracuje viac ako štyri hodiny, má nárok na príspevok na stravné. Zamestnávateľovi to prikazuje zákon. Buď zaistí stravu vo vlastnom stravovacom zariadení, alebo v zariadení tretej strany, prípadne poskytne zamestnancom stravné lístky, stravovacie karty alebo príspevok na stravu na účet.

Tými zamestnanci platia za obedy v reštauráciách či kantínach. Zamestnávateľ je povinný uhradiť 55 % z ceny stravného alebo poskytnutého jedla (najmenej 3,43 € a najvac 4,57 €, pričom minimálna hodnota stravného je to výške 6,23 €). Tradične netradičným benefitom v tomto prípade bude, ak sa váš nadriadený rozhodne vyplácať vám na stravu aj viac ako zákonné minimum – napríklad doplatkom zo sociálneho fondu. V mnohých prípadoch si tak dokážete kúpiť celý obed bez toho, aby ste museli vytiahnuť „vlastné peniaze“.

Pozrite sa na to z druhej strany. Ak by ste pracovali na živnosť, nikto nie je povinný vyplácať vám príspevok na stravné. Ak by vám zamestnávateľ platil napríklad 8 € na stravu na deň, čo je viac ako zákonné minimum, ročná suma tohto príspevku je približne 1750 € ročne. To je celkom slušná suma.

Keď zaberiete, cinkne vám viac

Áno, vieme, že benefitom vo forme príplatkov za víkendovú a nočnú prácu si potenciálny zamestnávateľ nezíska srdce maminy malých detí alebo staršieho človeka, ktorý už nemá toľko energie ako mladí absolventi.

Na trhu práce je však mnoho ľudí, ktorí ocenia možnosť privyrobenia si počas víkendov či v noci. Ak pracujete mimo bežný pracovný čas, na výplatnej páske vám pribudnú extra finančné bonusy. Odložte si ich ako železnú zásobu alebo si za ne kúpte letenky na vysnívanú dovolenku.

Pozrite sa na to z druhej strany. Zamestnávateľ vám ako benefit ponúka možnosť privyrobiť si počas víkendovej či nočnej práce. Ak je to pre vás prijateľné, zarobíte si peniaze navyše. V prípade, že by tento benefit neponúkal, ostávate vám o vyššom plate iba vyjednávať.

Práca v stabilnej spoločnosti nie je klišé

I keď to tak znie. Práca v stabilnej spoločnosti znamená, že máte takmer stopercentnú istotu, že vám každý mesiac bude vyplatená mzda v rovnakom termíne.

Práca v stabilnej spoločnosti znamená, že organizačná štruktúra firmy je presne stanovená a každý vo firme vie, čo má robiť a vie, kde je jeho miesto. Práca v stabilnej spoločnosti vám dáva istotu, že aj krízové časy túto firmu nezlomia. Práca v stabilnej spoločnosti vám umožňuje sústrediť sa na prácu a nezaťažovať si hlavu tým, či firma bude zajtra ešte existovať. Práca v stabilnej spoločnosti veľakrát znamená aj možnosť kariérneho rastu. Tak čo, je to klišé?

Pozrite sa na to z druhej strany. Situácia na trhu sa práce sa na trhu za uplynulých 50 rokov viackrát zmenila v dôsledku ekonomickej a hospodárskej krízy a tiež pandémie koronavírusu. Zamestnanci v stabilných spoločnostiach tieto zmeny nepocítili.

Home office nie je samozrejmosť

Predstavte si, že nemusíte každé ráno trčať v dopravnej zápche, môžete pracovať v pyžame a namiesto obeda s kolegami si môžete dať domácu špecialitu. Práca z domu vám dáva flexibilitu a pohodlie, ktoré môže výrazne zlepšiť váš pracovný deň a životný štýl. Stala sa v uplynulých rokoch novým štandardom, no nie je to samozrejmosť.

Pozrite sa na to z druhej strany. Je kopec psychicky i fyzicky náročných povolaní, ktoré si vyžadujú fyzickú prítomnosť človeka na pracovnom mieste. Lekár, pekár, pilot, skladník či smetiar svoju prácu z domu vykonávať nemôžu. Vážte si, ak vám vaša firma home office povoľuje a nepovažujte ho za samozrejmosť.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook