Blog Profesia.sk
feb
12

Pre ktoré moderné benefity dokážu niektorí ľudia akceptovať nižší plat?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
Pre ktoré moderné benefity dokážu niektorí ľudia akceptovať nižší plat?
Nielen peniaze motivujú zamestnancov ku skvelým pracovným výkonom. V časoch, keď sú zamestnanci na koni, zamestnávatelia hľadajú nové spôsoby, ako zaujať a udržať si kvalitných ľudí. Okrem finančného ohodnotenia sa firmy snažia lákať budúcich pracovníkov aj inými benefitmi. Netradičnými, kreatívnymi a hodnotnými. Práve tie dokážu sčasti kompenzovať aj nižší plat. Ste ochotní ich akceptovať?

Firemné auto na súkromné účely

Tento tradično-netradičný benefit ocenia najmä praktickí zamestnanci. Oplatí sa vôbec zamestnancovi firemné auto na súkromné účely? Odpovieme jednoduchou matematikou. Pri spočítaní nákladov spojených s obstaraním a samotnou prevádzkou auta, vás bude mesačná prevádzka automobilu stáť približne 300 až 400 €. Vedzte, že pri používaní firemného auta na súkromné účely hradí všetky náklady zamestnávateľ. Obstarávacie aj prevádzkové. A teda minimálne 300 € mesačne máte vo vrecku.

Koho tento benefit poteší? Zaneprázdneného otca, ktorý vozí svoje deti do každé ráno do školy, ale aj maminu, ktorá ich rozváža na popoludňajšie krúžky.

Príspevok na voľnočasové aktivity

Potrebu rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom si moderný zamestnávateľ plne uvedomuje. Zamestnanci, ktorí sú aktívni v súkromí, vyhľadávajú športové či umelecké vyžitie, bývajú zvyčajne produktívni a aktívni aj v práci.

Obľúbeným benefitom sú teda príspevky na voľnočasové aktivity. Cvičenie vo fitness centre, kurz varenia, umelecké dielne… Sumu, ktorú by ste mesačne investovali do svojich záujmov, za vás zaplatí vaša firma. Týmto príspevkom vám dáva šéf najavo, že mu záleží na tom, ako trávite svoj voľný čas. Ste ochotní akceptovať takýto benefit za cenu nižšej mzdy?

Koho tento benefit poteší? Chalanov a baby zo skladu, ktorí chodia dvíhať činky do posilňovne každý deň. Tiež sekretárku či asistenta, ktorí po večeroch navštevujú kurzy keramiky a ich kolegov z obchodu, ktorí sa venujú crossfitu.

Univerzálna cafeteria so širokým zásahom 

Ak ste súčasťou väčšej firmy alebo pracujete v korporáte, viete, že rôznorodé záujmy vašich kolegov nemajú konca. Cafeteria nie je kaviareň. Ide o program širokej ponuky pracovných benefitov, ktorý uspokojí potreby všetkých zamestnancov. Bez ohľadu na to, či holdujú knihám, športu alebo si za svoj pracovný benefit vyberú ďalšie vzdelávanie. Pre využívanie širokej škály benefitov je potrebné, aby sa zamestnávateľ zapojil do spomínaného programu. Otázne je, v akej hodnote bude zamestnancovi poskytovať benefity tak, aby čiastočne kompenzoval jeho príjem.

Koho tento benefit poteší? Kohokoľvek vo firme. Výber je široký a benefit podľa svojho gusta si v programe nájde každý zamestnanec.

Dovolenka navyše či skrátené letné piatky

Niektoré firmy sa snažia pozitívne zviditeľniť v očiach zamestnancov tým, že ponúkajú dni voľna navyše. Či už vo forme dovolenky alebo skráteného pracovného času počas letných piatkov. Táto výhoda nielenže zlepšuje work-life balance, ale tiež umožňuje zamestnancom načerpať novú energiu. Predchádzajú tak aj obávanému vyhoreniu. Niektorí zamestnávatelia zašli ešte ďalej a ponúkajú svojim ľuďom možnosť pracovať iba 4 dni v týždni. V slovenských podmienkach je to skôr rarita. Avšak pozitívne výsledky pilotných projektov naznačujú, že to v budúcnosti nemusí byť také nezvyčajné.

Koho tento benefit poteší? Efektívnych a produktívnych ľudí, ktorí nemíňajú čas v práci na zbytočnosti. Využívajú ho na maximum. Rovnako to pre nich platí aj v súkromí.

Príspevok na stravu nad rámec zákona

Moderní zamestnávatelia si uvedomujú dôležitosť správnej výživy. Ako benefit poskytujú príspevok na stravu nad rámec zákona. Ten umožňuje zamestnancom konzumovať vyvážené jedlo aj mimo pracovnej doby. Opäť sa to odzrkadľuje na zdraví, výkone a produktivite zamestnanca.

Koho tento benefit poteší? Zamestnanca, ktorý dbá o to, aké jedlo počas dňa skonzumuje. Ale aj strážcov kalorických tabuliek a večných držiteľov drastických diét.

Aké sú ďalšie netradičné pracovné benefity zo sveta:

  • Sponzorská účasť zamestnancov na bežeckých pretekoch
  • Biometrické skríningy
  • Stimuly preventívnej návštevy lekára
  • Zdravé občerstvenie alebo zdravý šalátový bar
  • Program na odvykanie od fajčenia
  • Smart hodinky so sledovaním životných funkcií
  • Preplatenie bicykla určeného na cestu do práce
  • Joga v práci na uvoľnenie stresu
  • Predplatné na časopisy alebo audioknihy
  • Príspevok na životnú poistku či dôchodkové sporenie

Firmy sú stále kreatívnejšie v tom, ako motivujú svojich zamestnancov. Benefity podnecujú celkový zážitok zo zamestnaneckého pomeru. Čím viac sa spoločnosti snažia vyjsť z tradičných rámcov, tým viac sa stávajú atraktívnymi pre uchádzačov o prácu. Aj za cenu nižších nástupných platov. Dlhodobo spokojní a lojálni pracovníci sa zase podpisujú na firemnom úspechu.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

6 komentárov

  1. Pridal: Karin Gärtnerová | 20. februára 2024 19:29
    Odpovedať

    Ďakujem za zaujímavý článok.

    Doplnila by som ešte preplatenie PN v plnej výške a to id 1. Dňa.
    Ľudia si tak nemusia čerpať dovolenku ci tváriť sa, že sú na home office.

  2. Pridal: Soňa | 20. februára 2024 20:05
    Odpovedať

    Dovolenka na vyše a skratene letne piatky.

  3. Pridal: Dušan Dvorský | 20. februára 2024 20:17
    Odpovedať

    Dobrý deň, nevidím tu životné a úrazové poistenie.

    Má ho pomerne veľa firiem, hlavne zahraničných, kde je to bežné.

    Máte na to nejaké vysvetlenie?

    • Pridal: Martina Maťaťa Hatňanková | 12. marca 2024 15:36
      Odpovedať

      Dobrý deň, Dušan, príspevok na životnú poistku či dôchodkové poistenie je uvedený v poslednom odseku. Je to určite výborný benefit. Vaša otázka smeruje na to, prečo je to bežné v zahraničných firmách a nie tuzemských?

  4. Pridal: stefo | 21. februára 2024 19:53
    Odpovedať

    Prepáčte, ale keď hľadám prácu, tak nie a nie si ju nájsť. Mám pocit, že do práce chcú len mladých ľudí. Na tých starších zabúdajú, resp. ich vôbec neakceptujú. Nemám dobré skúsenosti so zamestnávateľmi, a to nehovorím o pohovoroch, kde Vás ako staršieho omylom pozvú…. Proste bez kontaktov to nejde….

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook